• Adıyaman Hakkında Genel Bilgiler

    M.Ö 40.000 yıllarına kadar uzanan tarihi ile Adıyaman; Hititler, Asurlular, Persler, Kommagene Krallığı, Abbasiler, Eyyubiler, Selçuklular ve Osmanlılar gibi birçok önemli uygarlığa ev sahipliği yapmıştır. 
    Adıyaman’da ve çevre illerde uzun yıllardır yapılan arkeolojik çalışmalar ve yüzey araştırmaları sonucu bu bölgenin tarihinin Paleolitik döneme kadar uzandığı tespit edilmiştir.
     
    Uygarlık tarihinde Toplayıcılık ve Avcılık Dönemi olarak geçen kültür evresinin de izlerini taşıyan Adıyaman, topraklarında büyük medeniyetler barındırmış, arkeoloji dünyasında yeri oldukça önemli olan bir şehirdir.
    Siz de bu güzel şehri ziyaret etmek istiyorsanız, Adıyaman uçak biletinizi almadan önce şehir hakkında ve şehre uçakla ulaştıktan sonra ulaşımınızı nasıl sağlayacağınıza dair hazırladığımız bu kısa rehberi okumaya devam edin.
     
    Adıyaman, coğrafi konum olarak Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde bulunur. Oldukça stratejik bir konumda olduğundan, tarih boyunca önemli olaylara ve medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır. Adıyaman; güneyde Mezopotamya, doğuda İran, kuzeyde Doğu Anadolu ve Kafkasya, batıda Orta Anadolu arasında yer alan bir bölgededir. Binlerce yıl önce tarih sahnesinden geçen eski medeniyetlerin buluştuğu bir noktada bulunduğu için, insanlık tarihi boyunca topraklarında eşsiz medeniyetler barındırmıştır. 
     
    9 ilçesi ve 427 köyüyle Adıyaman; Malatya, Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa ve Diyarbakır ile komşudur. Coğrafi konumunun etkisiyle oldukça geniş bir bitki çeşitliliğine sahip olan Adıyaman, tarih boyunca kendine has şehir dokusuyla ilgi odağı olmuştur. 

Adıyaman Gezilecek Yerler

Adıyaman, Helenistik ve Roma Dönemi eserleri açısından oldukça zengindir. Bir güne sığdırılmadan, keşfedilerek ve öğrenilerek gezilmesi gereken bir şehir olan Adıyaman; mağaralar, camiler, müzeler, köprüler ve anıtlar ile oldukça geniş bir kültürel zenginliğe sahiptir. Tüm bu zenginliği gezip görmek ise size bir uçak bileti kadar yakın!

Nemrut Dağı 

Nemrut Dağı, Adıyaman’ın Kahta İlçesi’nde bulunur ve 2150 metre yüksekliğindedir. 1987 yılında UNESCO Dünya Mirasları Listesi’ne girmiştir. Bu görkemli dağ, Kommagene Kralı I. Antiochos’un tanrılara ve atalarına minnettarlığını göstermek için yaptırdığı mezarı, anıtsal heykelleri ve muhteşem manzarası ile Helenistik Dönemin en görkemli kalıntılardan biridir. Anıtsal heykeller doğu, batı ve kuzey teraslarında bulunmaktadır. Doğu Terası, kutsal merkezdir ve bundan dolayı en önemli heykel ve mimari kalıntılar bu yönde bulunmaktadır. İyi korunmuş durumdaki dev heykeller kireç taşı bloklarından yapılmıştır ve 8 - 10 metre yüksekliktedir. Varlığı bilinmekle beraber kral mezarı, henüz keşfedilememiştir.
 
Arsemia Ören Yeri
Nemrut yolu üzerindeki önemli ören yerlerinden biri olan Arsemia Ören Yeri, tarihte “Kommagene Krallığı’nın Yazlık Başkenti” olarak geçmektedir. Arsemia Ören Yeri, Kahta ilçesine bağlı Kocahisar ile Damlacık arasında, Kahta Çayı’nın (Nymphaios) doğusunda yer alır. 
Apollon Mithras’ın ve Kommagene krallarının kabartma heykellerinin yanı sıra, soğuk hava deposu olarak kullanıldığı bilinen bir dehliz ve Kommagene Kralı Antiochos ile Herakles’in tokalaşma kabartması bulunmaktadır.  
 
Arsemia Ören Yeri’nde ayrıca Anadolu’nun bilinen en büyük Grekçe yazıtı bulunmaktadır. Bu yazıt dini ve sosyal konuları barındırır. Yazıtın bulunduğu yerde, kaya içine oyularak yapılmış 150 basamakla aşağı inen bir tane daha dehliz bulunmaktadır. Sonundaki oda, dini amaçlı olup Kommagene din adamlarının ibadet ettiği yer olarak bilinmektedir. 
 
Tahta Kale (Yeni Kale)
Adıyaman’ın Kocahisar köyünde bulunan Yeni Kale’nin inşaatına Hititler başlamış fakat kalenin bugünkü şekli Memluklular tarafından oluşturulmuştur. Kalenin Urartu, Part, Kommagene, Roma, Sasani ve Arapların eline geçtiği bilinmektedir. 
 
Tahte Kale’nin birçok yerinde çok sayıda önemli kitabeler mevcuttur. Kale giriş kapısı üzerinde yer alan yazıtta Memluk Sultanı Kalaun’un, mescitte bulunan yazıtta Melik Eşref Selahaddin Halil, sarayın giriş kapısındaki kitabede ise Melik Nasır’ın adları geçer. Kale içinde Mescit, Hapishane ve zindan, posta güvercinlerinin yetiştirildiği kule, sarnıçlar, hamam ve Kahta Çayı’na inen gizli bir su yolu bulunmaktadır.

Tüm bu heyecan verici turistik noktaları gezmek ve şehrin kültürel ve tarihi dokusunu bizzat yaşamak için tek gereken ise bir Adıyaman uçak bileti! Adıyaman maceranızda mutlaka görmeniz gereken yerleri öğrendiğinize göre, şimdi de Adıyaman’a nasıl ulaşacağınızı, nasıl uygun bilet bulacağınızı görmek için okumaya devam edebilirsiniz.

Adıyaman'a Nasıl Gidilir

Adıyaman’a Yurt İçinden Nasıl Gidilir?
Adıyaman’a ulaşmanın en hızlı yolu şüphesiz ki şehri uçak ile ziyaret etmektir. Bununla birlikte Adıyaman’a Türkiye’nin birçok ilinden karayolu, havayolu ve tren yolu ile ulaşım da mümkündür. Ankara ve İstanbul’dan her gün Adıyaman’a giden uçak seferleri gerçekleşmektedir. Dilediğiniz gün ve saatler için Adıyaman uçak bileti bulmanız oldukça kolay olduğundan, Adıyaman’a uçak ile gitmek pratik bir seçenek olacaktır.
 
Adıyaman’a Yurt Dışından Nasıl Gidilir?
Ayrıca yurt dışından Türkiye’deki İstanbul Atatürk Havaalanı, Sabiha Gökçen Havaalanı ve Ankara Esenboğa Havaalanı gibi büyük havalimanlarından aktarmalı düzenlenen uçak seferleri ile Adıyaman Havalimanı’na ulaşılabilir. Aktarmalı Adıyaman uçak biletinizle dünyanın birçok noktasından Adıyaman’a uçak ile gelebilir veya dilerseniz Adıyaman’dan birçok diğer şehre aktarmalı uçak bileti temin edebilirsiniz.
 
Adıyaman Havalimanı’ndan Şehir Merkezine Ulaşım 
Adıyaman Havalimanı ile Adıyaman şehir merkezi arasındaki mesafe yaklaşık 22 kilometredir. Adıyaman Havalimanı’ndan şehir merkezine uçak saatlerine göre hareket eden servislerle yaklaşık 30 dakikada ulaşabilirsiniz. Bu servisleri kullanmayı planlıyorsanız, Adıyaman uçak biletinizi bu kalkış saatlerine göre ayarlamanız size kolaylık sağlayabilir. Uçak biletinizin zamanını ayarlama şansınız yoksa veya havaalanından en hızlı şekilde ayrılmak için taksi kullanmayı dilerseniz, havalimanında bir taksi durağı da mevcut.
 
Şehir Merkezinden Adıyaman Havalimanı’na Ulaşım 
Adıyaman şehir merkezinden Adıyaman Havalimanı’na gitmek için ise, Adıyaman Emniyet Müdürlüğü’nün ve Kahta Otogarı’nın yanından kalkan servislere binebilirsiniz. Servislerin kalkış sıklıkları ve saatleri değişebildiğinden, Adıyaman uçak biletinizi alırken bu saatleri araştırmanızı öneriyoruz.
 
Adıyaman Şehir İçi Ulaşım 
Adıyaman’da şehir içi ulaşım belediye otobüsü, dolmuş ve taksi ile sağlanmaktadır. Son yıllarda yapılan yenilikler ile daha uygun bir fiyata şehir içi seyahat edebileceğiniz YamanKart uygulaması devreye girmiş ve belediye otobüslerinin saatleri gece geç saatlere kadar uzatılmıştır. YamanKart ile şehir için ulaşım için sürekli olarak bilet alma derdi çözüldüğünden, uçak ile geldiğiniz Adıyaman’da şehir içinde dolaşırken de hiçbir zorluk çekmeyeceksiniz. 

 

Adıyaman Havalimanı & Adıyaman Hava Durumu

booked.net