İzmir’in sakin yazlık kasabası iken; 2000’lerin başında, Türkiye’nin önemli tatil merkezlerinden biri haline gelen Çeşme, her yıl müdavimlerini katlaya katlaya popülaritesini arttırmaya devam ediyor.


Çeşme tarihi zenginliklerle bezenmiş bir ilçe olmasa da, eski Rum yerleşiminden kalma sokaklarıyla size nostaljik bir atmosfer yaratabiliyor. Cumbalı rengarenk pencereli Rum evleri, şifa fışkıran kaplıcaları, altın kumlu ışıl ışıl plajları, rüzgâr sörfü yapabileceğiniz denizi, gurme restoranları, sabahın ilk saatlerine kadar devam eden eğlence anlayışıyla bambaşka ihtiyaçlara cevap verebilen bir tatil beldesidir. Dilerseniz; sabahın erken saatlerinde Çeşme’nin kalabalık sokaklarına, plajlarına kendinizi atıp rengarenk bir gün yaşayabilir, dilerseniz de sakin bir köy sahilinde, kendi huzurlu köşenizi yaratabilirsiniz.

 

Çeşme Nerededir?

İzmir’e bağlı, Ege Denizi’ne kıyısı olan bir ilçedir.

Çeşme’ye Nasıl Gidilir?

İzmir Adnan Menderes Havalimanı’na indikten sonra Çeşme’ye ulaşmak için 95 km’lik bir yol daha almanız gerekmektedir. Havaş ve Belediye otobüslerini kullanabileceğiniz gibi, araba kiralayarak da Çeşme’ye ulaşabilirsiniz.

Çeşme’ye Ne Zaman Gidilir?

Çeşme genellikle; yaz tatili için tercih edilen bir bölgedir. Haziran – Eylül arası Çeşme’nin yüksek sezonudur. Çeşme’de 12 ay hizmet veren oldukça fazla işletme olduğundan, bir bahar kaçamağı için de uygun olabilir.

Çeşme'de Şehir İçi Ulaşım:

Araba kiralamak veya taksi tutmak, Çeşme'de plajları gezerken işinize yarayacaktır. Toplu taşıma araçları, çok yaygın ve sıklıkla kullanılmamaktadır.

Çeşme'de mutlaka görmeniz gereken yerleri sizin için listeledik;

  • Çeşme Kalesi

    Çeşme Kalesi

    II. Bayezid tarafından 1508 yılında inşa edilen müze, çok iyi korunmuş olup Çeşme Marina’ya yakın mesafede bulunmaktadır.

    devamı için tıklayın
  • Çeşme Arkeoloji Müzesi

    Çeşme Arkeoloji Müzesi

    Çeşme Kalesi içerisinde hizmet veren müze, 1984 yılına kadar silah müzesi olarak hizmet vermiştir. Daha sonra; Ildırı (Erythrai) Antik Kenti’nde yapılan kazı çalışmaları sonucu bulunan eserleri sergilemek üzere düzenlenmiştir. Heykeller, büstler, sikkeler ve amforalar sergilenmektedir.

    devamı için tıklayın
  • Aya Yorgi Koyu

    Aya Yorgi Koyu

    Çeşme’ye 1 km uzaklıkta bulunan koy, göl gibi durgun deniziyle güneşin tadına doyacağınız saatler vaat ediyor. Yarım ay gibi olan koyda, kendinizi gerçekten de bir gölde yüzüyormuş gibi hissedebilirsiniz. Koyun her noktası, özel işletmelerin elinde ve bu sebeple plajları belli bir ücret karşılığı kullanabilirsiniz. Plajların büyük çoğunluğu popüler ve ünlü mekanlar. Gündüz plaj hizmeti veren mekanlar, akşamları ise; gece kulübüne dönüşüyor.

    devamı için tıklayın
  • Alaçatı

    Alaçatı

    Çeşme’nin en popüler beldesi Alaçatı, Arnavut kaldırımlı daracık sokakları, mavi panjurlu taş evleri, gurme restoranları, butikleri ve kendine has dokusuyla her geçen sene müdavim kitlesini arttırıyor. Kasabanın kalbi, restore edilen evleriyle Kemal Paşa Caddesi’nde atıyor. Alaçatı’nın ruhunu hissedebilmek için; özel konseptlerde dizayn edilmiş, içinizi ısıtacak sıcaklıktaki butik otellerde konaklayıp, damaklarınızı şenlendirecek Ege mezelerini tatmalısınız. Alaçatı pazarındaki organik ürünlerden satın alıp, Hacımemiş Antikacılar Sokağı’nda tarihe bir yolculuk yapabilirsiniz. Bütün bunların yanında, Alaçatı’nın en ünlü plajlarından Çark Plajı, Kum Beach ve Mocca Beach, denize ve güneşe doyacağınız yerler olarak aklınızın bir köşesinde kalsın. Plaj sonrası, gün batımında bir kahve içmek isterseniz, 1850’li yıllardan kalma taş değirmenlere ev sahipliği yapan küçük tepeye ufak bir yürüyüş yapabilirsiniz.

    devamı için tıklayın
  • Ilıca

    Ilıca

    Çeşme’ye 5 km mesafede olan Ilıca, tatili ve yenilenmeyi bir arada sunan özel bir tatil beldesi. Uzun ve beyaz kumluk Ilıca Plajı’nın göz doldurmasının yanı sıra, denizden çıkan kaplıca sularıyla şifa dağıtır. Deniz suyunun sıcaklığını 58 dereceye kadar yükselten kaplıcalar sebebiyle, Ilıca’da denize girmek için yaz mevsimini beklemenize gerek kalmaz. Kıyıya en yakın konumdaki kaplıca kaynağının çevresi dalga kıran ile kapatılarak bir havuza dönüştürülmüştür. Ilıca Plajı’nın poyraz rüzgârlarına açık olması nedeniyle, rüzgârlı dönemlerde tatilcileri oldukça zorlar. Doğal kaplıcaların yanı sıra özel kaplıca tesisleri de bulunmakta. Lüks otellerin kaplıcalarında şifa dolu bir tatil yapabilir, akşam saatlerinde Yıldız Burnu’nda keyifli bir akşam yemeği yiyebilirsiniz. Ayrıca Ilıca’ya 15 km uzaklıktaki, Tunç Çağı’ndan beri yerleşim yeri olan, Ildırı (Erythrai) Antik Kenti’ni ziyaret edebilirsiniz.

    devamı için tıklayın
  • Çiftlikköy

    Çiftlikköy

    'Yalancı Maldivler' olarak anılan Çiftlikköy, altın sarısı kumu ve berrak deniziyle Çeşme’nin en sevilen noktaları arasındadır. Çiflikköy’ün en sevilen plajı ise güneybatı tarafına düşen Pırlanta Plajı ve 500 m. uzunluğunda 15 m. genişliğindeki Altınkum Plajı’dır. Ayrıca Roma, Bizans, Osmanlı ve Yunan yerleşimine ev sahipliği yapan beldenin sokakları ve yapıları da görülmeye değerdir.

    devamı için tıklayın
  • Dalyan

    Dalyan

    Çeşme’ye 4 km uzaklıkta olan Dalyan, tipik bir Ege balıkçı köyü. Yerel yaşamla daha iç içe bir gün geçirmek isterseniz Dalyan’ı ziyaret edip tazecik balıklar yiyebilirsiniz.

    devamı için tıklayın
  • Eşek Adası

    Eşek Adası

    Bırakılan eşeklerin kendi kendilerine çoğalmaları üzerine bu ismi alan ada, Çeşme’ye 1 saatlik deniz yolculuğu mesafesindedir. Adada bulunan, derinliği 60 metreye uzanan yarık kaya, dalgıçlar için önemli dalış noktaları arasındadır. Milli Parkların koruması altında olan adada, yerleşim veya konaklama seçenekleri yoktur; ancak bakir koylarından denize girebilmeniz mümkün.

    devamı için tıklayın

Çeşme'de Ne yenir? Ne içilir?

Çeşme, İzmir Mutfağı’nın bir yansıması gibidir. Çeşme'de, Ege mutfağından lezzetler sunan restoranlar çok daha baskındır. Ege otlarıyla yapılan salata, kavurma ve zeytinyağlılar, hemen hemen her restoranın menüsünde kendine yer bulur. Deniz mahsulleri ve balıkları ise; Çeşme Mutfağı’nın bir diğer önemli öğeleridir. 

Çeşme’nin ufak leziz midye dolmalarının da, hakkını vermeden geçmeyelim. Plajlardaki seyyar midyeciler, akşam üstü tam karnınız kazınırken imdadınıza yetişecekler. Koruma altındaki sakız ağaçları ile ünlü olan Çeşme’de, sakızla hazırlanan sakızlı kurabiyeden sakız reçeline kadar onlarca farklı tadı denemeden kesinlikle dönmeyin.

Nohut mayasıyla yapılan kumru ekmeğiyle hazırlanan kumru sandviç, Çeşme klasikleri arasındadır. Özellikle Kumrucu Şevki ve Kumrucu Hüseyin, bu işin üstatları olarak geçer. Tatilcilerin genelde gece mekan çıkışı uğradığı Dost Pide de, pide ve beyti konusunda oldukça takdir ediliyor. 

Çeşme'nin belli başlı eğlence ve alışveriş yerlerini sizin için derledik;


  • Alaçatı Pazarı

    Alaçatı Pazarı

    Cumartesi günleri kurulan pazarda, köylerden gelen doğal ürünleri, tekstil ürünlerini ve tabii ki Niko’nun meşhur reçellerini bulabilirsiniz. Aklınıza gelemeyecek ürünlerden yapılan reçeller karşısında kafanız oldukça karışacak.

    devamı için tıklayın
  • Çeşme Çarşısı

    Çeşme Çarşısı

    Çeşme merkezde bulunan çarşı, sıra sıra cumbalı eski Rum evleriyle dolu bir sokaktaki turistik işletmelerden oluşuyor. Dericiler, kilimciler, hediyelik eşyacılar, zeytinyağı ve zeytin mamülleri satan dükkan ve tabii ki damla sakızlı ürünler satan dükkanlar, çarşının baş aktörlerinden.

    devamı için tıklayın
  • Çeşme Marina

    Çeşme Marina

    Çeşme merkezde bulunan marina, alışveriş ve eğlence için Çeşme’nin en popüler noktaları arasında. Çok sayıda zincir ve yerel restoranın yanı sıra; eğlence mekanlarıyla da dikkat çekiyor. Üst ve orta segment mağazalarıyla alışveriş için de, keyifli bir atmosfer sağlıyor.

    devamı için tıklayın
  • Aya Yorgi

    Aya Yorgi

    Gündüz Plaj olan Aya Yorgi işletmeleri, akşam oldukça renkli eğlencelere ev sahipliği yapan mekanlara dönüşüyor. Büyük şehirlerden aşina olduğumuz işletmelere de denk geleceğiniz Aya Yorgi, sabahın erken saatlerine kadar devam eden eğlence anlayışıyla oldukça popüler.

    devamı için tıklayın

Havaalanının Çeşme'nin merkezine uzaklığı ne kadardır?

Çeşme'nin, en yakın olan Havalimanı olan İzmir Adnan Menderes Havalimanı'na uzaklığı 95 kilometredir.

Çeşme'de genel olarak fiyatlar nasıldır?

Çeşme özellikle de Alaçatı, genellikle orta üst segment bir tatil beldesi olarak bilinir. Altınkum veya Ilıca gibi popüler kültür beach club anlayışında hizmet vermeyen plajlarda bile, 2 şezlong bir şemsiyeye ödeyeceğiniz para 40-50 tl civarlarında olacaktır. Bu fiyatlar, Aya Yorgi koyunda veya Alaçatı plajlarında daha yükseklere çıkacaktır. Bir tosta 20-25 tl vermeniz mümkündür.

Yeme içme ve konaklamadan bahsedecek olursak, her bütçeye uygun seçenekler mevcut; ama bu beldesine göre değişiyor. Alaçatı’da özellikle de merkeze yakın mesafede; uygun fiyatlı konaklama bulmanız imkansız. Ilıca, Çeşme merkez veya Çiftlikköy taraflarında ise; her bütçeye hitap eden konaklama seçenekleri mevcut.

Marina veya Alaçatı tarafında bir balık restoranına giderseniz; içki hariç ödeyeceğiniz para kişi başı 100-200 tl civarlarında olacaktır. Ancak; Dalyan taraflarında 70-90 tl aralığında sevimli ve salaş bir balık restoranında tazecik balıklar yiyebilirsiniz.

Kumrulara gelirsek, fiyat hemen hemen bütün kumrucularda aynıdır. İç malzemesine göre fiyatları 6-10 tl arasında değişen kumrular, öğle yemeği veya sabah kahvaltısı için doğru tercih olacaklardır.

Çeşme'yi gezmek için kaç gün gerekir?

Çeşme bir hafta sonu kaçamağı için de, biraz daha dinlenmeli 4-5 günlük bir tatil için de gayet uygundur.

Çeşme için önemli tarihler nelerdir?

Çeşme Marina Şarap Festivali: Çeşme Marina’da gerçekleşen festival, eylül ayında düzenlenir. Festival süresince, şarap tadımı ve söyleşiler yapılır.

Alaçatı Ot Festivali: Nisan ayının ilk yarısında gerçekleşen festival, Çeşme’nin Alaçatı semtinde düzenlenir. Bölgenin otlarını ve florasını tanıtmak üzerine kurulu festival süresince yemek atölyeleri, söyleşiler, yarışmalar ve seminerler düzenlenir.
 
Pegasus Airlines PWA Windsurf Dünya Kupası: Dünyanın en iyi surf merkezleri arasında gösterilen Alaçatı’da gerçekleşen PWA Uluslararası Windsurf Şampiyonası’nın bir ayağı da, Alaçatı’da gerçekleşiyor.
Electronica Festival Çeşme: İstanbul’da da düzenlenen festivalin Çeşme ayağı, Alaçatı’da gerçekleşir. Alaçatı Beach Resort’ta düzenlenen festival, haziran ayında elektronik müzik severlerle buluşur.

Çeşme’ye gitmeden önce bilmeniz gereken 7 şey:

1. Çeşme’de mesafeler birbirine çok yakın sayılmaz. Eğer kendi arabanızla gitmeyi planlamıyorsanız, dolmuş kullanmak ve araba kiralama seçenekleri üzerinde karar vermek, tatil planınızı daha rahat yapmanızı sağlayacaktır.

2. Konaklayacağınız yere karar vermeden önce, tatil beklentinizi netleştirin. Alaçatı gibi bir yerde olup; popüler mekanlarda kalabalık bir tatile mi, yoksa Ilıca gibi bir yerde dinlendirici bir tatile mi ihtiyacınız var?
 
3. Çeşme rüzgarında nasıl yandığınızı anlamadan birdenbire fazlaca renk değiştirebilirsiniz. Güneş korumanızı bavulunuzun baş köşesine koymayı unutmayın.
 
4. Rüzgar sörfü denemek istiyorsanız, gideceğiniz tarihleri rüzgarın durumuna göre ayarlayın veya sörf okullarıyla önceden görüşün.
5. Koruma altında olup, özel yetiştirilen sakız ağaçlarını görmeyi ihmal etmeyin.
 
6. Damla sakızının dayanılmaz kokusunu yanınızda taşımak isterseniz; sakız likörü, kahvesi, lokumu ve reçeli alınabilecek en güzel hediyeliklerden olacaktır.
 
7. Rüzgar, migren gibi rahatsızlıklarınızı tetikliyorsa; Aya Yorgi gibi rüzgarın olmadığı bölgeleri tercih etmenizi ya da önceden önleminizi almanızı öneririz.