Birbirinden güzel koyları, tatil beldeleri, doğal güzellikleri ve tarihi zenginlikleriyle ülkemizin en popüler tatil beldelerini barındıran Muğla’nın, cennet köşelerinden biri de Fethiye’dir. Fethiye, Türkiye tanıtım filmlerinin baş tacı Ölüdeniz’in ve daha onlarca turistik noktanın ana vatanıdır.

Bakir koyları, doğa harikası manzaraları, yürüyüş rotaları ve tarihi zenginlikleriyle sırt çantalı turistin göz bebeği; lüks otelleri, yat turizmine elverişli doğal limanları ve keşfedilmemiş koylarıyla sosyetenin korunaklı limanıdır. Şehrin arkasında yükselen dağlara oyulmuş “ Kral Mezarları”, her köşesinden bir antik kent fışkıran toprakları, mavinin ve yeşilin ilk defa göreceğiniz tonlarını barındıran doğasıyla bir seyahatten bekleyebileceğiniz her şeyi karşılayabilecek bir tatil beldesidir.

Fethiye Nerededir?

Muğla’nın Antalya’ya komşu olan köşesinde bulunan Fethiye, Ege Denizi’ne kıyısı olan bir ilçedir.

Fethiye’ye Nasıl Gidilir?

Dalaman Havalimanı’na düzenlenen uçuşlarla Dalaman’a inip oradan HAVAŞ, MUTAŞ gibi firmaların transfer otobüsleriyle 50-60 dakika içerisinde Fethiye Otogar’a ulaşabilirsiniz.

Fethiye’ye Ne Zaman Gidilir?

Fethiye şehir merkezi yılın her dönemi hareketli olsa da asıl yaşam, Nisan ayında başlar ve Ekim sonuna kadar devam eder. Fethiye’nin güzel koylarının ve doğasının da tadına varabilmek için, seyahatinizi bu dönemlere ayarlayabilirsiniz.

Fethiye’de Şehir İçi Ulaşım:

Fethiye merkez ve yakın çevreye otobüs seferleri düzenlenmektedir. Belediye kontrolünde olan otobüslerin saatleri ve rotaları belirlidir. Kabak, Saklıkent, Ölüdeniz gibi bölgelere seyahat etmek istediğinizde ise; minibüs benzeri araçları kullanmanız gerekmektedir. Dolmuş denilen bu araçlarla antik kentlere ve çevre koylara kolayca ulaşabilirsiniz.

Doğal güzellikleri, antik döneme ait kalıntıları ve dünyaca ünlü turkuaz sularıyla Türkiye'nin en önemli değerlerinden biri olan Fethiye'de, görmeniz gereken yerleri sizin için listeledik;

  • Fethiye Merkez

    Fethiye Merkez

    Kent Merkezi, özel hastanelerden ünlü fastfood restoranlarına kadar, büyük şehirlerden alışık olduğunuz her türlü tesise sahiptir. Bilindik yerli ve yabancı markaları bulabileceğiniz Çarşı Caddesi haricinde, geleneksel, turistik ve oldukça otantik bir çarşıya da sahiptir. Ayrıca çarşıya yürüme mesafesindeki marinada şık oteller, kafe ve restoranlar mevcuttur. Marinada yapacağınız bir akşamüstü yürüyüşü üzerine kahvenizi yudumlamak, oldukça keyif verici olacaktır.

    devamı için tıklayın
  • Fethiye Müzesi

    Fethiye Müzesi

    1987 yılında halka açılan müze, tarihi açıdan çok zengin olan bu topraklarda gerçekleşen kazı çalışmaları sonucunda bulunan eserleri sergilemek amacıyla kurulmuştur. Müze, arkeoloji ve etnografya olmak üzere iki bölümden oluşur. M.Ö III. bin yıldan Bizans dönemi sonununa kadar olan tarihi süreçteki birçok eseri meraklılarıyla buluşturur. Müzede seramik eserlerden stellere, lahitlerden heykellere kadar önemli tarihi eserleri yakından görme şansına erişebilirsiniz. Etnografya bölümünde ise, bölgeye has kıyafetlerden alet edevatlara, el işi örneklerinden takılara kadar, geleneksel ve yerel yaşamı tasvir eden eserler sergilenmektedir.

    devamı için tıklayın
  • Ölüdeniz

    Ölüdeniz

    Fethiye kent merkezine 14 km uzaklıktaki dünyaca ünlü lagün, ismini durgun denizinden almaktadır. Ölüdeniz’in denizinin mavisi ve coğrafi mükemmeliyeti, doğanın topraklarımıza bahşettiği en etkileyici manzaralar arasında ilk beşe girer. Şezlong, şemsiye ve tesislerin bulunduğu plajda ihtiyaçlarınıza cevap alarak keyifli bir gün geçirebilirsiniz. Yıl boyunca Ölüdeniz’in sıcaklığı 19 derecenin altına düşmez. Bu demektir ki; güneşli bir kış gününde bile denize girmek için çok doğru bir adres olacaktır.

    devamı için tıklayın
  • Belcekız (Belceğiz) Plajı

    Belcekız (Belceğiz) Plajı

    Ölüdeniz Plajı’ndan Kumburnu ile ayrılan Belcekız Plajı, Ölüdeniz’e nazaran daha az kalabalık olmasının yanı sıra; çok daha geniş bir plaja sahiptir. İki plaj arasındaki uzaklık birkaç dakikalık yürüş kadardır. Babadağ’dan yamaç paraşütüyle atlayan gezginlerin iniş noktası olan Belcekız plajı, diğer su sporları açısından da oldukça elverişli ve popülerdir. Belcekız Plajı civarında her bütçeye uygun oteller bulunmaktadır. Eğer daha da uygun bütçeli pansiyon ve oteller arıyorsanız; Hisarönü/Ovacık mevki, Ölüdeniz bölgesinin hemen üzerinde bulunmaktadır. Genellikle genç İngiliz turistlerin akınına uğrayan bölge, barları, diskoları ve gece kulüpleriyle Fethiye’nin en renkli yerlerinden biridir. Minibüslerle birkaç dakika içerisinde Ölüdeniz bölgesine ulaşabilirsiniz.

    devamı için tıklayın
  • Çalış

    Çalış

    Fethiye kent merkezine 5 km mesafede olan Çalış Plajı, hem merkeze en yakın plaj olması, hem de caretta carettaların yumurtlama alanlarında biri olması sebebiyle Fethiye’nin en popüler ve kalabalık plajları arasındadır. 4 km’lik plaj boyunca otel, pansiyon, restoran, kafe ve barlar yan yana dizilmiştir. Konaklama dahil bir tatil süresince ihtiyaç duyulacak bütün olanaklara sahip olan plaj, deniz tatillerini çok yorulmadan geçirmek isteyenler için doğru adres olacaktır.

    devamı için tıklayın
  • İztuzu Plajı

    İztuzu Plajı

    Aslında Fethiye ilçe sınırları içerisinde olmayan İztuzu Plajı, bölge civarında görülmesi gereken noktalar arasında başı çekmektedir. Fethiye kent merkezine 64 km uzaklıktaki İztuzu Plajı’na en yakın konaklama seçeneği, 12 km uzaklıktaki Dalyan’dır. Plajın bir tarafının tatlı su, bir tarafının tuzlu su olması ve gündüz insanların huzur bulduğu, geceleri caretta carettaların yumurtladığı bir alan olması, plaja bambaşka bir ruh katar. Derinleşmeyen denizi ve kumluk plajı, çocuklu aileler tarafından tercih sebebidir.

    devamı için tıklayın
  • Gemiler Koyu

    Gemiler Koyu

    Kaya Köy‘den aşağı inerek ulaşabileceğiniz Gemiler (Gemile) Koyu, berrak ve temiz denizi, salaş işletmeleriyle huzurlu ve dingin bir gün sunuyor. Dilerseniz yiyeceğinizi içeceğinizi yanınızda götürebilir ya da plajdaki küçük yerel işletmelerden faydalanabilirsiniz. Şezlong ve şemsiyeler ücretli olmakla birlikte para ödemek istememeniz halinde, duş ve tuvalet kullanımı konusunda sıkıntı yaşamanız çok muhtemel. Gemiler Koyu’ndan teknelerle ulaşabileceğiniz 1. derecede doğal sit alanı olan Gemiler Adası’nda, Hristiyanlık’ın erken dönemlerinden kalma kilise kalıntılarını, sarnıç ve tünelleri ziyaret edebilirsiniz. Bölgede meydana gelen depremler sebebiyle kalıntıların bazıları sular altında kalmıştır.

    devamı için tıklayın
  • Patara Plajı

    Patara Plajı

    Antalya’nın Kaş ilçesi sınırları içerisinde olan 18 km’lik Patara Plajı, Fethiye kent merkezine 73 km uzaklıktadır. Fethiye’de geçirecek bolca zamanınız varsa, uzaklığı gözünüzü korkutmasın, ülkemizin en uzun plajını görme şansını kaçırmayın. Derinliği ise 280-1500 metre arasında değişen plaj, caretta caretta için de hayati önem taşıyan yerlerden biridir. Muğla-Antalya il sınırını oluşturan Eşen Çayı’nın denize döküldüğü, Patara Antik Kenti’nin önüne serilen bu uçsuz bucaksız kumluk plajda, lüks tesisler veya konforlu seçenekler bulunmamaktadır. Derinleşmeyen denizi ve kumluk plajıyla özellikle çocuklu aileler için çok uygundur.

    devamı için tıklayın
  • Tlos Antik Kenti

    Tlos Antik Kenti

    Likya Devleti’nin en önemli kentlerinden biri olan Tlos, Fethiye merkeze 45 km uzaklıktadır. 2009 yılında UNESCO Dünya Mirasları Listesi’ne giren Tlos’un, yapılan arkeolojik kazılara dayanılarak 4 binli yaşlarında olduğu tahmin ediliyor. Yüzyıllar boyu farklı medeniyetlerin hakimiyeti altında kalan şehir, Roma İmparatorluğu döneminde de önemini kaybetmemiş, bölgedeki bütün ticari yolların kesiştiği nokta olmuş. Son olarak, 19. yy’da bir Osmanlı dere beyi, antik kent kalıntılarıyla kendi şatosunu inşa ettirmiştir.

    devamı için tıklayın
  • Patara Antik Kenti

    Patara Antik Kenti

    Fethiye merkezden 73 km uzaklıkta olan antik kenti, meşhur Patara Plajı’na gitmeden hemen önce ziyaret edebilirsiniz. Plaja girebilmek için antik kentin giriş parasını ödemekten başka seçenek bulunmamakta. Bu durumda geçmişi M.Ö 5./6. yüzyıla dayandığı tahmin edilen antik şehri gezmek doğru bir karar olacaktır. Önemli bir Liman şehri olan Patara, Hristiyanlığın erken dönemlerinde de önemli bir yere sahiptir. Hz. İsa’nın havarilerinden Saint Paul, Roma’ya gidebilmek için Patara Limanı’ndan gemiye binmiştir. Ayrıca “Noel Baba” olarak bildiğimiz Saint Nicholas, Pataralıdır.

    devamı için tıklayın
  • Letoon Antik Kenti

    Letoon Antik Kenti

    Fethiye kent merkezine 55 km uzaklıkta olan antik şehir, 3 antik tanrıçaya adanmış tapınakları ile Likya Devleti’nin dinsel merkezi konumunda olduğu tahmin ediliyor. 1962 yılında kazı çalışmalarına başlanan antik kent, 1988 yılında UNESCO Dünya Mirasları Listesi’ne alınmıştır. Yerleşim izlerinin M.Ö 7. yüzyıla kadar gittiği tahmin edilen antik kent, M.S 7. yy’da terk edilmiştir.

    devamı için tıklayın
  • Saklıkent

    Saklıkent

    Antalya ve Muğla illerinin paylaşımında olan Saklıkent Milli Parkı, Karaçay’ın oluşturduğu 18 km uzunluğunda 200 metre yüksekliğindeki kanyondur. Milli Parkın girişinden biraz ilerledikten sonra ulaşacağınız iskelelerden duyulmaya başlayan suyun gürültüsü, nasıl bir doğal güzellikle karşılaşacağınıza dair fikir vermeye başlayacaktır. Bir süre sonra dondurucu ısıdaki suya hemen hemen belinize kadar girerek (mevsime göre değişebilir) kanyonun girişine ulaşıp, kanyon içerisinde yürümek istediğiniz kadar yürüyebilirsiniz. Bu yorucu ve heyecanlı yürüyüş sonrası, parkın içerisindeki alabalık tesislerini değerlendirmek isteyebilirsiniz.

    devamı için tıklayın
  • Kayaköy

    Kayaköy

    Bir tepenin eteklerinde terk edilmiş hayalet bir Rum köyü ve Rum köyünün bitiminde başlayan bir Türk köyü düşünün. 1922 mübadelesi sırasında, burada yaşayan Rumlar ile Batı Trakya’daki vatandaşlarımız yer değiştirmişler. Terk edilen Rum köyü her ne kadar talan edilmiş olsa da; tepenin eteklerindeki sessiz ve ışıksız görüntüsü oldukça etkileyici. Kayaköy bu özel dokusunun yanı sıra; doğa ve sanat kamplarıyla da çok farklı bir tatil alternatifi sunan, özel bir yer.

    devamı için tıklayın
  • Kelebekler Vadisi

    Kelebekler Vadisi

    Fethiye merkeze 55 km uzaklıkta olan vadi, aslında Ölüdeniz mevkisinin bir parçasıdır. Ölüdeniz’e 5-6 km uzaklıkta olan Kelebekler Vadisi’ne Ölüdeniz’den botlarla ulaşabilirsiniz. Günübirlik ziyaret edebileceğiniz gibi; dilerseniz konaklamalı olarak tercih edebileceğiniz vadi, size doğanın en cennet köşelerinden birini sunuyor. 350 metre yüksekliğine ulaşan sarp kayalıklarla çevrili vadi, 50 m. yükseklikten dökülen bir şelale ile hayat bulur. Bungalov ve Çadır gibi konaklama seçeneklerinden başka bir konaklama seçeneği olmayan vadide, her şey çok doğa dostu, sade ve basit. İsmini de vadide yaşayan 80’den fazla kelebek türünden aldığını da belirmeden geçmemek lazım.

    devamı için tıklayın
  • Kabak Koyu

    Kabak Koyu

    Kelebekler Vadisi’nin biraz daha güneyinde yer alan Kabak Koyu, Kelebekler Vadisi’ne nazaran biraz daha hareketli. Çok sayıda işletmeye ev sahipliği yapan kabak koyunda da tatil anlayışı doğayla iç içe, basit ve sade. Fethiye’den kalkan dolmuşlarla belli bir yere kadar ulaşıp oradan 45 dakika kadar yürümeniz gerekir. Koy, aynı zamanda Likya Yolu üzerinde yer almaktadır. Yürüyüş parkuru çok kolay olmasa da; doğa yürüyüşü severler için yaşanması gereken bir tecrübedir. Aynen Kelebekler Vadisi’nde de olduğu üzere Kabak Koyu’nda da, çadır ve bungalov dışında bir konaklama seçeneği bulunmamakta.

    devamı için tıklayın
  • Kral Mezarları

    Kral Mezarları

    Fethiye kent merkezinde yer alan, M.Ö 4. yy’dan kalma olduğu düşünülen kayaya oyulmuş mezarlardır. Likya Medeniyeti’nden kaldığı düşünülen mezarlar hakkında bilinen en genel bilgi, mezarın yüksekliği ile kişinin önemi doğru orantı olduğudur. Fethiye merkezdeki bu Kral Mezarları içerisinde en yüksekte ve en görkemli olan “Herpamiasoğlu Amintas” adına yapılan Amintas Mezarı’dır.

    devamı için tıklayın

Fethiye’nin merkezi dahil her köşesi, yaz mevsiminde yerli ve yabancı turist akınına uğrar. Bu sebeple turistlerin ihtiyaçlarına ve taleplerine alışkın olan yerli halk, her zevke ve damak tadına uygun mekanlar açmakta gecikmemiş. Yerli ve yabancı mutfak konseptlerinde yüzlerce restoran seçeneğiyle ister alışkanlıklarınızı devam ettirebilir; isterseniz yeni tatlar deneyebilirsiniz.

Fethiye’nin merkezindeki “Balık Pazarı” ve onlarca balık restoranı size tazecik deniz balıkları ve deniz mahsulleri sunacaklar. Saklıkent’te alabalık, balık restoranlarında ise; deniz balıklarını doya doya yemenizi tavsiye ederiz.

Diğer Ege ilçelerinde olduğu üzere; Fethiye’de de Ege otlarıyla yapılmış çeşitli yemekler tadabilirsiniz. Bunlardan bazıları; otlu gözleme, otlu börek, ot kavurması ve yoğurtla yenilen çeşitli otlar olacaktır. İngilizlerin çok yoğun olduğu bölgelerde “İngiliz Kahvaltısı” veya Fish&Chips gibi İngiliz klasiklerini görebilirsiniz.


Fethiye'de uğrayabileceğiniz alışveriş noktalarını ve eğlenceli aktiviteleri sizin için derledik;

  • Çarşı Caddesi

    Çarşı Caddesi

    Çarşı Caddesi, restoran, kafe ve mağazaların yan yana dizildiği, Fethiye merkezin en hareketli ve kalabalık caddesidir.

    devamı için tıklayın
  • Paspatur Çarşısı

    Paspatur Çarşısı

    Çarşı Caddesi’ne yakın bir konumda bulunan Paspatur Çarşısı, turistik bir çarşıdır. Eski Fethiye evlerinden meydana gelen çarşıda, dericiler, halıcılar, kuyumcular, hediyelik eşyacılar, kafeler ve bir de tarihi hamam bulunmaktadır. Alışveriş yapmayı düşünmüyorsanız bile çarşının oldukça otantik ve sevimli olduğu aklınızın bir köşesinde bulunsun. Ayrıca çarşı civarında bir çok turistik eğlence mekanı da konumlanmıştır. Çarşı gezisi sonrası soğuk bir şeyler yudumlamak isterseniz, çok yorulmadan hedefe ulaşabilirsiniz.

    devamı için tıklayın
  • Balık Pazarı

    Balık Pazarı

    Paspatur Çarşısı’na yakın bir konumda olan Balık Pazarı, yerli ve yabancı turistin, taze balık yemek için en çok tercih ettiği yerler arasındadır. Tercih ettiğiniz balığı balıkçıdan satın alıp, cüzi bir ücret ödeyerek pişirtebilir, dilerseniz yanında meze ve alkol de talep edebilirsiniz.

    devamı için tıklayın
  • Marina

    Marina

    Marina bölgesi ve sahil şeridi de size şık restoran, kafe ve bar seçenekleri sunacaktır.

    devamı için tıklayın
  • Tekne Turları

    Tekne Turları

    Fethiye’de katılabileceğiniz 2 adet tekne turu rotası bulunmaktadır. Biri Ölüdeniz tarafına gerçekleşirken, diğeri ise 12 adalar adı verilen Göcek Koyu’nda konumlanmış olan adalara gerçekleştirilir. Her iki tur, Fethiye Limanı girişinde bulunan Şövalye Adası’na uğranmasıyla son bulur.

    devamı için tıklayın
  • Yamaç Paraşütü

    Yamaç Paraşütü

    Fethiye denilince ilk akla gelen yer Ölüdeniz. Ölüdeniz denildiğinde ise; ilk akla gelen aktivite, yamaç paraşütü olsa gerek. Ölüdeniz mevkiinde bulunan Babadağ’dan atlanılarak gerçekleştirilen yamaç paraşütü, adrenalin bağımlıları için kaçırılmaz bir fırsat. Ölüdeniz’in inanılmaz güzellikteki manzarasını daha iyi görebilmenin başka bir yolu yok.

    devamı için tıklayın
  • Parasailing

    Parasailing

    Eğer yamaç paraşütü için yeteri kadar cesaret toplayamazsanız; Belcekız Plajı’nda parasailing ( motorla çekilen paraşüt) deneyerek, Ölüdeniz’in nefes kesen manzarasını görme şansına erişebilirsiniz.

    devamı için tıklayın

Havaalanının kent merkezine uzaklığı:

Fethiye'ye en yakın havalimanı Dalaman Havalimanıdır ve Fethiye şehir merkezi ile arasında yaklaşık 55 km’lik bir mesafe vardır.

Fethiye'de genel olarak fiyatlar nasıldır?

Fethiye’de çok lüks otellerden butik ama oldukça şık otellere, pansiyonlardan apartlara, bungalovlardan çadırlara kadar aklınıza gelebilecek her türlü konaklama seçeneği mevcuttur. Konaklama seçenekleriyle aynı doğrultuda her bütçeye uygun yeme-içme seçenekleri de bulunmaktadır.

Ölüdeniz gibi fazlasıyla turistik bölgelerde, fiyat kalite dengeleri şaşsa da; Fethiye genelinde fiyatlar makuldür. Balık pazarında 2 kişilik keyifli ve doyasıya bir yemek için 150 tl hesap ödeyebilir, el yapımı gözlemelerle öğle yemeğinizi geçiştirmek isterseniz 7-10 tl arasına günü kurtarabilir, Fethiye Marina gibi bölgelerde ise 2 kişi 250 tl civarlarına keyifli bir akşam geçirebilirsiniz.

Fethiye'yi gezmek için kaç gün gerekir?

Fethiye’nin tarihi zenginliklerine doymak, cennet plajlarında rahatlamak için en az 5 gününüzü ayırmanızı tavsiye ederiz.

Fethiye için önemli tarihler nelerdir?

Uluslararası Fethiye Festivali: Mayıs ayı ortasında gerçekleştirilen festival, yerli ve yabancı birçok katılımcının katkısıyla gerçekleşir. Renkli ve uzun bir kortejle Fethiye kent merkezinde başlayan festival, atölyeler, röportajlar, imza günleri, yarışmalar, ödül törenleri ve sahne şovları (konser, dans) ile devam eder.

Fethiye’ye gitmeden önce bilmeniz gereken 8 şey:

1. Fethiye çok sayıda gezilecek noktası olan ama hepsini gezebilmek için efor sarf etmeniz gereken bir yerdir.
 
2. Eğer Fethiye’de bahsi geçen bütün bölgeleri gezmek istiyorsanız; araba kiralamanız veya kendi arabanızla gitmeniz daha doğru olacaktır.
 
3. Fethiye kent merkezi, bir tatil kasabasından daha çok bir şehir gibidir. Bu sebeple; merkezi sadece ziyaret amaçlı kullanmanızı tavsiye ederiz.
 
4. Fethiye, Muğla’nın Antalya sınırına yakın olduğundan Bodrum veya Marmaris’ten daha sıcak olacaktır.
 
5. Kabak, Kayaköy, Kelebekler Vadisi gibi yerleri gezecekseniz; yanınıza en rahat ayakkabılarınızı alın.
 
6. Saklıkent’i gezmek için yanınızda suya dayanıklı bir ayakkabınız olması hayatınızı kurtaracaktır. Orada kiralama şansınız da var; ama “ben başkasının ayakkabısını giymem” derseniz, işinizi şansa bırakmayın.
 
7. Kabak Koyu’nda konaklamayı düşünüyorsanız; denize mümkün olduğunca yakın bir işletme seçmeye çalışın. Özellikle sıcak havalarda, geri dönüş bir işkenceye dönüşebilir.
 
8. Ölüdeniz Plajı’ndaki dip dibe şezlonglar ve aşırı kalabalık bazen rahatsız edici olabiliyor. Böyle durumlar için Belcekız Plajı daha doğru bir tercih olacaktır.