Ege’nin göz bebeği Muğla’nın, özene bezene çizilmiş kıyılarıyla “yaradanın boş vaktine mi gelmiş?” diye düşündürten köşesi Marmaris. Cennet koyları, berrak denizi, tarihi zenginlikleriyle dünyanın her köşesinden turisti kendine bağlayan Ege Denizi’nin en nadide mücevherlerinden.


Doğayla iç içe bir kaçamak için en doğru adreslerden biri olarak gösterebileceğimiz Marmaris’te, doğa yürüyüşü, tüplü dalış, tekne gezileri ve piknik gibi farklı aktivitelerle ruhunuzu dinlendirebilirsiniz.  Tatil anlayışınız dinlenmek değil de eğlenmekse; renkli gece hayatıyla dillere destan Marmaris sizin için biçilmiş kaftan olacaktır.  Gece kulüpleri, Ege denizi kıyısındaki balık restoranları, plaj barlarıyla her türlü ruh halinize hitap edecek bir eğlence sunar.

Her gün yeni bir yer keşfedebilme lüksü sunan bu özel sahil kasabasında tatil yapmak, neden sizin ayrıcalığınız olmasın?

 

Marmaris Nerededir?

Muğla il sınırları içerisinde bulunan Marmaris, Bodrum’un güneyinde, Fethiye’nin kuzeyinde yer alan bir sahil kentidir.

Marmaris’e Nasıl Gidilir?

Dalaman Havalimanı’na düzenlenen uçuşlarla Dalaman’a inip oradan otobüs, shuttle veya özel transferlerle Marmaris’e ulaşabilirsiniz. Çok sayıda otobüs firmasının da Marmaris seferleri bulunmaktadır.


Marmaris’e Ne Zaman Gidilir?

Marmaris, bakir koyları, doğası ve gece hayatıyla tam anlamıyla bir yaz cennetidir. Mayıs – Eylül arası Marmaris’in tadını çıkarmak için en doğru zaman olacaktır.

Marmaris’te Ulaşım Nasıldır?

Marmariste en çok kullanılan ulaşım aracı dolmuştur. Yaz aylarında, İçmeler gibi bazı bölgelere, gece 02.00’a kadar dolmuş seferleri devam eder. Marmaris’in en keyifli ve kolay ulaşım seçeneği ise taksi botlardır. Denizden seyahat eden bu botlarla Marmaris’in eşsiz doğası eşliğinde püfür püfür bir seyahat gerçekleştirebilirsiniz. Eğer çevre illeri veya daha uzak noktaları ziyaret etmek istiyorsanız, Marmaris Otogarı’ndaki güzergahları kontrol edebilirsiniz.

Türkiye'nin en önemli turistik değerlerinden biri olmasının yanı sıra, Marmaris; çevre kasabaları ve muhteşem koyları ile doğa severleri de kucaklıyor.

  • İçmeler Plajı

    İçmeler Plajı

    Marmaris merkeze 8 km uzaklıktaki İçmeler Plajı, uygun bütçeli seçenekler sunan en popüler Marmaris plajlarındandır. Yılın her dönemi hafif hafif esen rüzgarıyla en sıcak yaz gününde bunalmadan plaj keyfi yapmanıza olanak sağlayacaktır. İhtiyacınız olan her tesisi size sunmasının yanı sıra su sporu seçenekleriyle de keyfinize keyif katacaktır.

    devamı için tıklayın
  • Uzunyalı Plajı

    Uzunyalı Plajı

    Marmaris merkezde bulunan Uzunyalı Plajı, Marmaris Halk Plajı’nın hemen bitişiğindedir. Merkezde bulunması sebebiyle diğer plajlara göre çok daha kalabalık ve hareketlidir.

    devamı için tıklayın
  • Kızkumu Plajı

    Kızkumu Plajı

    Çeşitli efsanelere konu olan plaj, farklı hatta doğa üstü görünümüyle görenleri büyülüyor. Denizin ortasından yürümenizi sağlayabilecek sığılıktaki kırmızımtrak kumuyla meşhur olan plajın bulunduğu koy, aynı zamanda Bybassos Krallığı’ndan kalma kalıntılara da ev sahipliği yapıyor. Marmaris merkeze 30 km uzaklıktaki plaja, minibüsle ulaşabileceğiniz gibi tekne gezileri sırasında da ziyaret edebilirsiniz.

    devamı için tıklayın
  • Marmaris Kalesi

    Marmaris Kalesi

    Marmaris evleri arasında kaybolup eski ihtişamlı görünümünü kaybeden kale, bin yıllar boyunca farklı medeniyetleri ağırlamıştır. Bu geniş zaman dilimi boyunca Ege ve Akdeniz arasındaki stratejik konumuyla sık sık kuşatılmış ve el değiştirmiştir. Daha yakın tarihe gelindiğinde Evliya Çelebi’nin Seyahatname’sinde bahsedilen kale, 1522 yılında Kanuni Sultan Süleyman tarafından, Rodos seferi sırasında şimdiki görünümüne kavuşturulmuştur. Çevre antik kentlerde yapılan kazılar sonucu bulunan eser ve kalıntıların sergilendiği Marmaris Müzesi de kale sınırları içerisindedir. 1980 yılında başlanan restorasyon sonucu 1991 yılında, müze hizmet vermeye başlamıştır.

    devamı için tıklayın
  • Bördübet

    Bördübet

    Marmaris’e 25 km uzaklıktaki Bördübet, doğa içerisinde farklı bir tatil beklentisi içinde olan gezginleri tam kalbinden vuruyor. Her iki yanı da sazlıklarla kaplı bir dere yatağı yerleşkesi olan Bördübet’e kısa bir dere seyahati sonucu ulaşabilirsiniz. Bördübet size; ördekler, kuşlar, keçiler ve doğayla bütünleşeceğiniz huzur dolu, romantik ve dingin bir tatil sunuyor. İngilizler tarafından keşfedilen bölge “ bird the bed” olarak adlandırılmış, zamanla Bördübet olarak dilimize adapte olmuş.

    devamı için tıklayın
  • Turunç

    Turunç

    Marmaris şehir merkezine 21 km uzaklıkta olan Turunç, mavi bayraklı tertemiz denizi ve arkanıza ağaçları alarak güneşleneceğiniz plajı ile Marmaris’in en keyifli noktaları arasındadır. Deniz içerisindeki kaya oluşumları ve mağaralar sayesinde su altı tutkunları için de Marmaris’in en çok tercih edilen noktasıdır. Yat turizminin de uğrak noktalarından biri olan Turunç’ta, işletmelerin kalite düzeyleri de ortalamanın üzerindedir.

    devamı için tıklayın
  • Bozburun

    Bozburun

    Marmaris şehir merkezine 45 km uzaklıkta bulunan Bozburun, kafa dinlemek için yapılan 1-2 günlük kaçamaklar ve doğa yürüyüşü severler için biçilmiş kaftandır. Marmaris ne kadar hareketli ve renkliyse Bozburun o kadar dingin ve sadece yeşil mavidir. Bakir koyları, Karya Antik Kenti’nden kalma kalıntıları, tüplü dalış noktaları ve yürüyüş rotalarıyla doğa ve sessizliğin içerisinde kendinizi bulabileceğiniz şirin bir tatil kasabasıdır.

    devamı için tıklayın
  • Selimiye

    Selimiye

    Adını I. Selim’den alan kasaba, Marmaris’e 35 km uzaklıktadır. Türkiye’nin en önemli yat limanlarından biri olan Sığliman, Selimiye koylarından biridir. Böyle bir yat limanına sahip olmasıyla beraber, yat turizmine yönelik pahalı işletmeler de bölgede çoğalmıştır. Köy hayatıyla turizmin dengelendiği Selimiye’de, klasik turizm merkezi eğlencelerini bulamazsınız. Büyüleyici bir denizi olan Selimiye'den çevre koylara ve adacıklara tekne turu yapabilirsiniz. Ayrıca yakın mesafedeki ufak bakir koyları keşfederek tatilinizi unutulmaz hale getirebilirsiniz.

    devamı için tıklayın
  • Dalyan

    Dalyan

    Aslında Marmaris ilçe sınırları içerisinde bulunmayan Dalyan, doğal güzellikleri ve tarihi zenginlikleri sebebiyle Marmaris ziyaretçilerinin uğrak noktaları arasındadır. Marmaris merkeze 86 km uzaklıkta olan Dalyan, Dalaman Havalimanı’na inmeden hemen önce uçaktan gördüğünüz küçük adacıklardan oluşmuş gibi gözüken yerdir. Köyceğiz gölünün Dalyan Boğazı’yla denize ulaştığı coğrafya büyüleyici doğal güzellikler sunar. Sazlık alanlarda yapabileceğiniz tekne turları, caretta carettaların yumurtladığı İztuzu Plajı, Kaya Mezarları’yla görülmeye hak eden doğal bir cazibeye sahiptir. Ayrıca Dalyandan kalkan teknelerde kaplıcalara gidebilir, çamur banyosu yapabilirsiniz.

    devamı için tıklayın
  • Sedir Adası

    Sedir Adası

    Marmaris açıklarında bulunan ada, anlatılan hikayeler sebebiyle turistik olarak Kleopatra Adası olarak da anılır. Tarihi M.Ö 6. yy’la kadar giden adanın eski ismi Cedrea’dır. Agora, tapınak ve tiyatro gibi iyi durumdaki antik kalıntıları ziyaret edebilirsiniz. Berrak denizi ve altın renkli kumuyla meşhur olan plajın Kleopatra Plajı olarak anılmasındaki en büyük sebep bu kumdur. Bu dokudaki kum ülkemizin hiçbir bölgesinde bulunmamakla birlikte sadece Mısır’da bulunmaktadır. Bu kumu Kleopatra’nın Mısır’dan getirttirdiğine inanılır.

    devamı için tıklayın
  • Amos Antik Kenti

    Amos Antik Kenti

    2 bin 200 yıllık bir geçmişi olduğuna inanılan antik kent, Helen dilinde “ana tanrıça tapınağı” anlamına gelir. Turunç Mahallesi’nin Kumlubük Koyu’nun tepesinde bulunan antik kent, kusursuz gün doğumu ve batımı manzarasına sahiptir. Marmaris merkeze 24 km uzaklıktaki, bakir Kumlubük koyunda geçireceğiniz dinlendirici bir günün ardından, gün batımı öncesinde Amos’a çıkmak çok özel bir tecrübe olacaktır. Bir kazı veya restorasyon çalışması yapılmayan antik kent çok iyi durumda olmasa da manzarası ve ruhuyla görülmeye değer bir cazibeye sahiptir.

    devamı için tıklayın
  • Cennet Adası

    Cennet Adası

    Aslında bir yarımada olan Cennet Adası’na yürüyerek veya tekne ile ulaşabilirsiniz. Eğer tekne ile ulaşımı tercih etmiyorsanız, Marmaris üzerinden 8 km’lik bir yolculukla Yalancı Boğaz’a ulaşabilir ve oradan yürüyerek adaya ulaşabilirsiniz. Doğa yürüyüşçülerinin, tüplü dalış severlerin ve fotoğrafçıların uğrak mekanlarında olan Cennet Adası, yeşili ve mavisiyle ziyaretçilerine keyifli bir gün sunuyor. Dilerseniz kendi yiyeceklerinizi yanınızda getirerek piknik yapabilir, dilerseniz ada restoranlarını deneyimleyebilirsiniz.

    devamı için tıklayın

Marmaris Mutfağı Ege ve Akdeniz Mutfakları’nın karışımı gibidir. Bir yandan, Ege mutfağında olduğu gibi otlarla yapılmış mezeler yapılırken, diğer yandan karbonhidrat ve protein ağırlıklı yemeklerin de özel bir yeri vardır.


Turp otunun haşlanıp, zeytinyağı ve limonla sunulmasıyla hazırlanan 'ot ekşilemesi' klasik Marmaris lezzetlerindendir.

Ebegümeci, radika, hindiba, kuzu kulağı gibi otlarla hazırlanan karışık ot salatası da hem evlerde hem de restoranlarda hazırlanan bir yemektir.

Marmaris’te yerel ufak lokantalarda denk gelebileceğiniz 'yumurtalı patlıcan', domates, soğan, yumurta ve patlıcan ile hazırlanır.

Genel olarak bütün Muğla’da yerel bir yemek olan 'döş dolması'; kuzu kaburganın pirinç, kıyma ve ciğer ile doldurulması sonucu hazırlanan bir yemektir.

Yine Muğla genelinde pişirilen bir yemek olan 'büryan kebabı', keçi etinin tandırda pişirilmesi sonucu hazırlanır.

Ve tabii ki balık. Hem merkezde hem de koylarda çok leziz ve taze balıklar yiyebilirsiniz. Balığa eşlik edecek leziz mezelerden bahsetmiyoruz bile.

Ayrıca Marmaris’in meşhur ve leziz çam balını tatmayı ve dönerken kavanoz kavanoz satın almayı unutmayın.

Kanuni döneminden kaldığı düşünülen Eski Çarşı, geleneksel turistik Türk çarşısı görünümündedir, İstanbul'daki Kapalı Çarşı'ya benzer. Turistik hediyeliklerin satıldığı ve yöresel eşyaların bulunabileceği çarşı alışveriş için gezilebilir.
Marmaris Marina yani Netsel Marina’da bulunan alışveriş seçenekleri, hem turistik ve yöresel alışveriş imkanı sunarken hem de alışık olduğunuz markaları da bulabileceğiniz bir yerdir.

Semt pazarları ilginizi çekiyorsa, Perşembe günleri Marmaris merkezde, Çarşamba günleri ise İçmelerde kurulan semt pazarlarını ziyaret edebilirsiniz. Yerel gıdalardan tekstil ve hediyelik eşyaya kadar her şeyi bulabileceğiniz pazarlar, yerel halkı tanımak için de keyifli bir yol olacaktır.

Marmaris merkezdeki Marmaris Barlar Sokağı, her zevkten tatilciye uygun bir eğlence şekli sunar. Barlar sokağı dışında Netsel Marina’da ve Uzunyalı Plajı kıyısında da keyifli mekanlar bulabilirsiniz.

  • Tekne Turu

    Tekne Turu

    Marmaris ve çevresi, ülkemizin en güzel koyları ve doğasına sahip olan bölgesidir. Bu kusursuz doğayı tecrübe etmek için her gününüzü arabanın içinde, yollarda geçirmeyi tercih etmeyebilirsiniz. Bu durumda tekne turları imdadınıza yetişecektir. Seyahat planınızdaki plaj ve koyların bir kısmını bu şekilde ziyaret etmek, hem çok yorucu olmayacaktır hem de sizi denize doyuran bir yolculuk olacaktır. Eğer Dalyan’a kadar giderseniz, oluşan nehir kanalları arasında bir tur yapmayı ihmal etmeyin.

    devamı için tıklayın
  • Rodos Gezisi

    Rodos Gezisi

    Varsa Yeşil Pasaport veya Schengen vizenizden yararlanabilir veya kapı vizesiyle karşı komşu Rodos’u ziyaret edebilirsiniz. 1 saat süren katamaran seferleriyle ulaşabileceğiniz Rodos, Marmaris seyahatinize renk katacaktır.

    devamı için tıklayın
  • Tüplü Dalış

    Tüplü Dalış

    50 metreye kadar dalış imkanı sağlayan Baca Mağarası, tüplü dalış sporuyla ilgilenenler için nadide noktalardan biri olarak bilinir.

    devamı için tıklayın

Havaalanının kent merkezine uzaklığı:

Dalaman Havalimanı ile Marmaris şehir merkezi arası 94 km’dir.

Marmaris'te genel olarak fiyatlar nasıldır?

Marmaris merkezde her bütçeye ve zevke uygun konaklama ve restoran seçenekleri bulunur. Marina kısmındaki restoranlar biraz daha yüksek bütçe gerektirirken, şehir içi restoranlarda daha uygun fiyatlı seçenekler bulunabilir.


Marmaris merkezde ortalama bir restoranda iki kişi ödeyeceğiniz hesap 120-150 TL arasında değişecektir. Ancak marina tarafında bol deniz mahsüllü ve balıklı bir yemek tercih ederseniz, iki kişi için minimum 300 TL gibi bir hesap ödemeniz gerekir.

Marmaris'i gezmek için kaç gün gerekir?

Marmaris’in cennet koylarını keşfetmek ve tadına varabilmek için en az 5 gününüzü ayırmanızı tavsiye ederiz.

Marmaris için önemli tarihler:

Marmaris Denizcilik ve Bahar Festivali: Her yıl mayıs ayında Marmaris Belediyesi tarafından düzenlenen festival süresince sergiler, konserler, yarışmalar ve gösteriler düzenlenir.


Uluslararası Marmaris Yat Festivali: Hey yıl mayıs ortasında düzenlenen festival, Marmaris Yat Kulübü tarafından organize edilir. 20 yılı aşkın süredir devam eden festival çok sayıda katılımcının dikkatlerini üzerine çeker.

Marmaris Sinema Festivali: Haziran sonu Temmuz başında düzenlenen, “7 film 7 yönetmen konseptli kültürel bir etkinliktir.


Uluslararası Marmaris Yat Yarışları: 20 yılı aşkın süredir devam eden festival Ekim sonu Kasım başı gibi gerçekleşir. Marmaris Yat Kulübü tarafından düzenlenen festival, her geçen sene artan katılımcı sayısıyla prestij kazanmaya devam ediyor.

Marmaris’e gitmeden önce bilmeniz gereken 7 şey:

1. Marmaris çok sayıda gezilecek yeri olan ve mesafelerin çok da yakın olmadığı bir tatil beldesidir.

2. Eğer Marmaris’te bahsi geçen bütün bölgeleri gezmek istiyorsanız, araba kiralamanız veya kendi arabanızla gitmeniz daha doğru olacaktır.
 
3. Yat turizminin yoğun olduğu bölgeleri günübirlik ziyaret etmenizi veya 1 gece kalmanızı tavsiye ederiz.
 
4. Eğer arabanızla giderseniz, Datça’nın cennet koylarını ziyaret etmek için en az 1 gün ayırın.
 
5. Eğer zamanınız kısıtlıysa, kaldığınız yerden katılacağınız tekne gezileriyle daha fazla koyu ziyaret etme şansı bulabilirsiniz.
 
6. Eğer gece hayatı yoğun bir tatil beklentisi içindeyseniz, mutlaka Marmaris merkezde veya yakınında kalmalısınız.
 
7. Bakir koyların sakinliğini yaşayabilme ümidiyle bir tatil planı hazırlıyorsanız, haziran ayının başlarını ya da eylül ayını tercih etmenizi öneririz.