Çek Cumhuriyeti’nin başkenti Prag, ülkenin en büyük; Avrupa’nın ise 15. en büyük şehridir.  Bohemya’nın tarihi merkezi olarak kabul edilen Prag, 20. y.y. Avrupasının yıkımından kurtulmayı başarmış birçok ünlü kültürel olguya ev sahipliği yapar. 1992 yılında UNESCO tarafından dünya mirası kabul edilen Prag tarihi merkezinin de aralarında bulunduğu, başlıca görülecek yerler arasında; Prag Kalesi, Eski Şehir Meydanı, Astronomik Saat, Musevi Merkezi gibi yerler bulunmaktadır.
 
10’dan fazla büyük müzenin bulunduğu şehirde, sayısız tiyatro, resim galerisi ve tarihi sergiler bulunmaktadır. Son derece modern bir toplu taşıma sistemine sahip olan Prag’da ulaşım çok kolaydır. Bununla birlikte; bir sürü özel ve devlet okulunun bulunduğu Prag, Orta Avrupa’nın en eski üniversitesi olan Charles Üniversitesine de ev sahipliği yapar.

Prag Nerededir?

Çek Cumhuriyeti’nin başkenti olan Prag, Vltava Nehri’nin üzerinde yer alır.

Prag'a Nasıl Gidilir?

Türkiye’den Prag’a, THY ya da Pegasus Havayolları ile yaklaşık 2,5 saat süren bir uçuşla direkt olarak uçabilirsiniz. Ayrıca, Avrupa içerisinden gidecekseniz; tren ya da otobüs ile de seyahat etmeyi tercih edebilirsiniz. 

Prag'a Ne Zaman Gidilir?

Çek Cumhuriyeti’nde hava çok değişkendir ve yıldan yıla da değişiklik göstermesi sebebiyle; genellikle önceden hava tahmininde bulunmak zordur. Bununla beraber, ilkbaharın sonu ve sonbaharın başlangıcı arasında iyi bir hava yakalama şansınız yüksektir. Bu dönemde, sıcaklık 20 derece civarında seyrederken; gündüzleri güneşli ya da kısmen güneşli bir hava, geceleri de serin geçer. Eğer sıcak havaları seviyorsanız; Prag’ın en sıcak ve kuru ayları olan Temmuz ve Ağustos ayları sizin için ideal olacaktır. 

Prag'da Şehir İçi Ulaşım:

Prag’da günlük yaşamla bütünleşmiş ve çok gelişmiş metro, tramvay ve otobüs ağları bulunmaktadır. Ulaşım biletleri, seçtiğiniz tüm ulaşım araçları için geçerli olduğu gibi; bir vasıtadan diğerine geçiş yaptığınızda da kullanılabilirler. Şehirde geniş bir tramvay ağı vardır ve kısa mesafeler için en ideal ulaşım aracı tramvaydır. Sabah 05.00’ten gece 12.30’a kadar tam hizmet sunan tramvaylar, gece yarısından sonra ise belirli aralıklarla çalışmaktadırlar. Metro ise; hem hızlı, hem de sürekli bir ulaşım aracı olduğundan daha uzak mesafelere gitmek için kullanılabilir. Sabah saat 5’ten gece yarısına kadar çalışır. Otobüsler, şehir merkezi için çok kullanışlı bir ulaşım aracı olmamakla birlikte; havaalanı ulaşımı ile metro ve tramvayın gitmediği yerler için uygun bir seçenek olacaktır. Sabah 04.30 ile gece 12.30 arasında düzenli sefer yapan otobüsler, gece yarısından sonra ise belirli aralıklarla çalışmaktadır. Taksiler ise; diğer alternatiflere göre daha pahalıdır. Turistik yerlerde ve gece geç saatlerde, şoförler çok yüksek fiyat verebilmektedirler. Prag’ın merkezi oldukça kompakt bir bölge olduğundan yürüyerek de kolaylıkla birçok yere ulaşım sağlayabilirsiniz. 

Prag küçük bir şehir olmakla birlikte, köklü ve zengin tarihiyle görülecek birçok yere sahiptir.

Prag'da mutlaka görmeniz gereken yerleri sizin için derledik:

  • Vltava Nehri

    Vltava Nehri

    Prag’ın merkezinden geçen Vltava nehrindeki tur teknelerinden bir tanesine binip, şehrin her iki yanının muhteşem manzaralarını seyrederken; meşhur ve lezzetli Çek biranızı yudumlayabilirsiniz. Çeklerin, tamamı Çekya içinde olduğu için "Milli Nehir" adını verdikleri Vltava, yüzyıllar boyunca Çek hayatının merkezinde olmuştur. Ticari hayat için çok önemli olan nehir, aynı zamanda yıl içinde Ortodoks Hristiyan ayinleri ve yazın yüzmek için de kullanılır.

    devamı için tıklayın
  • Charles Köprüsü (Karlův most)

    Charles Köprüsü (Karlův most)

    610 yaşındaki Charles (Karl) Köprüsü, Prag şehrinin en büyük simgelerinden biridir. 19.yy'ın ortasna kadar şehrin iki yanını bağlayan tek yol olduğu için Çek kültüründe yeri çok büyük olan köprü, 2. Dünya Savaş'ndan sonra tadilat geçirmiş ve günümüzde Prag'ı ziyaret eden turistler için en büyük atraksiyonlardan biridir. Barok stilinde dizayn edilmiş köprü ve köprüyü süsleyen 30 adet heykel, Prag'da romantik bir gezinti için en ideal yerlerden bir tanesidir.

    devamı için tıklayın
  • Eski Şehir Meydanı

    Eski Şehir Meydanı

    Yüzyıllar boyunca süregelmiş olan çeşitli mimari stillerden çok sayıda örnekleri birleştiren eski şehir merkezi, ziyaretçilerine Avrupa’nın şüphesiz en güzel görüntülerinden bir tanesini sunar. 9.yy'a kadar uzanan geniş bir tarihi olan bölge, yüzyıllar boyunca Prag'ın günlük hayatının günlük bir parçası olmuş; günümüzde ise şehrin en büyük turistik atraksiyonlarından birisidir.

    devamı için tıklayın
  • Prag Kalesi

    Prag Kalesi

    9.yy'da inşa edilen Prag Kalesi, Guinness Rekorlar Kitabı'na göre dünyanın en büyük antik kalesidir. İnşa edildiği 9. yüzyıldan bu yana Bohemya Kralı'na, Kutsal Roma Cermen İmparatoru'na ve 20.yy'da Çekoslavakya başkanlarına ev sahipliği yapmış olup, günümüzde de Çek Cumhurbaşkanı’nın resmi ikamet yeridir. Prag Kalesi, Çek politik hayatının tartışmasız en önemli detaylarından birisi. Kalenin içine girmek ücretsiz olsa da, St. Vitus Katedrali, St. George Bazilikası ve Golden Lane gibi içerideki birçok tarihi yapıyı gezmek için bilet almanız gerekiyor.

    devamı için tıklayın
  • Prag Ulusal Tiyatrosu

    Prag Ulusal Tiyatrosu

    Vltava Nehri’nin kıyısında yer alan ve görkemli bir Neo Rönesans binasına sahip olan Prag Ulusal Tiyatrosu, Çek mimarisinin en iyi örneği olarak kabul edilir. Opera, bale ve tiyatro gösterilerine sahne olan tiyatro, 1881 yılında kullanıma açılmış ve yıllar boyunca Çek kültürü ve Çekçe'nin korunup geliştirilmesinde çok büyük bir yer kaplamıştır. Günümüzde hala görkemini koruyan bina, Prag mimarisinin tartışılmaz parçalarından biridir.

    devamı için tıklayın
  • Musevi Merkezi (Josefov)

    Musevi Merkezi (Josefov)

    Fırtınalı tarihine rağmen; Prag’daki Musevi Merkezi, tarihi binalarının çoğunu korumayı başarmış olup; Avrupa’nın en iyi korunmuş tarihi Musevi kompleksi olma özelliğine sahiptir. Tarihçesi 13. yüzyıla dayanan merkez, Prag’da yaşayan Musevilerin evlerini boşaltarak bu bölgede yaşamalarının emredilmesiyle oluşmuştur. Bu bölge haricinde Musevilerin yaşaması yasaklanmış, böylece diğer Avrupa ülkelerindeki Museviler de bir araya gelerek buraya yerleşmişlerdir. 19. y.y. sonlarında, şehir tekrar yapılandırılırken bu bölgedeki birçok bina yıkılmıştır. Ne mutlu ki; aralarında 6 sinagogun da bulunduğu birçok tarihi değeri olan bina, bu yıkımdan kurtulmayı başararak günümüze kadar ayakta durmayı başarmıştır.

    devamı için tıklayın
  • Wenceslas (Vaclav) Meydanı

    Wenceslas (Vaclav) Meydanı

    Prag’ın merkezinde bulunan Wenceslas Meydanı, tarih boyunca birçok önemli olaya şahit olmuştur. Çekoslavak Bağımsızlık Bildirisi'nin okunduğu meydan, adın Aziz Vaclav'dan alır. Aslında bir meydandan çok uzun bir bulvar olan meydanın bir ucunda günümüzde turistlerin uğrak yeri olan bir alışveriş alanıdır. Şehrin merkezi konumundaki meydanın bir ucunda Çek Ulusal Müzesi, diğer ucunda ise Old Town bulunur.

    devamı için tıklayın
  • Astronomi Saati

    Astronomi Saati

    1410 yılında yapılmış olan Astronomi Saati, dünyadaki üçüncü en eski saat olmasının yanı sıra, hala çalışmakta olan en eski ve tek örnektir. Her saat başı görebileceğiniz hareketli göstergeyi kaçırmayın!

    devamı için tıklayın
  • Kampa Adası

    Kampa Adası

    Prag Kalesi ve Charles Köprüsü’nün arasında yer alan Kampa Adası, romantik atmosferiyle sizi büyüleyecektir. Adanın kıyısından, Prag’daki anıtların en güzel görüntülerini yakalayabilirsiniz.

    devamı için tıklayın
  • St. Vitus Katedrali

    St. Vitus Katedrali

    Gotik mimarinin örneklerinden olan Vitus Katedrali, günümüze kadar çok iyi şekilde korunmuş olup; ülkenin en büyük ve en önemli kiliselerinden birisidir. Prag Kalesi’nin içerisinde yer alan katedral, şehrin her yerinden görülebilmektedir. Çok eski görünmekle beraber, katedralin inşası 1929 yılında tamamlanmıştır. İçerisinde Aziz John Nepomuk’un mezarı, Aziz Wenceslas Şapeli ve muhteşem art nouveau vitrayının da bulunduğu birçok hazine ziyaretçilerini bekler.

    devamı için tıklayın

Geleneksel Çek mutfağı tam olarak beslenme kurallarına uygun bir mutfak sayılmaz; ancak, aromalı Çek birası ile çok uyumludur.

Genellikle sos eşliğinde sunulan domuz veya dana eti, yanında “knedliky” adı verilen hamur topları ile sunulur. Buğday ya da patates unundan yapılan bu hamur topları, suda kaynatıldıktan sonra dilimlenerek sıcak servis edilir. Hamur toplarının dışında pilav, haşlanmış, fırınlanmış ya da kızartılmış patates de yan yemek olarak sunulur. 

Tavuk, ördek, hindi, balık, tavşan ve kuzu eti yine birçok lezzetli Çek yemeğinin içinde bulunur.

Her ne kadar aslen bir Bulgar yemeği olsa da Gulaş her zaman iyi bir tercihtir.

Restorana gittiğinizde menüyü incelemekle zaman kaybetmek istemiyorsanız, yapabileceğiniz en iyi tercihlerden bir tanesi de bir Çek klasiği olan, yanında patates ve tartar sos ile servis edilen kızarmış peynir yani Smažený Sýr’dir.

En çok beğenilen Çek çorbalarının başında soğan ve sarımsak çorbası, Cibulačká gelir. Eğer Noel zamanı Prag’ı ziyaret ediyorsanız o zaman geleneksel Noel çorbası olan ve sazan balığından yapılan balık çorbasını, Rybí polévka’yı denemelisiniz. Yine krema kıvamında pişirilen ve esmer ekmekle servis edilen Gulaş çorbası da bir diğer lezzetli alternatif olacaktır.

Çek salataları sos olarak mayonez ya da şekerle tatlandırılmış çeşitli soslar ihtiva eder. Çok lezzetli oldukları gibi oldukça büyük porsiyonlar olarak servis edilebilirler ve kendi başlarına bir öğün yerini tutabilirler.

Çek birası ise kelimenin tam anlamıyla mükemmel bir biradır ve beraberinde uyumlu yiyeceklerle servis edilir. Pub’ların hepsinde bira ile yenilebilecek çeşitli alternatif yiyecekler bulmak mümkündür. Nasıl ki Fransızların meşhur şaraplarıyla uyumlu çok çeşitli peynirleri varsa, Çeklerin de aynı şekilde bira ile yenilebilecek çeşitli peynirleri bulunmaktadır. Nakládaný hermelín, içi yumuşacık dışı ince beyaz bir film ile kaplanmış bir peynirdir. Utopenci ise sirke, yağ, soğan, kırmızıbiber ve çeşitli baharatlarla turşu haline getirilmiş sosislerdir ve bira ile birlikte çok iyi giderler. Yine bira ile birlikte yiyebileceğiniz bir başka seçenek de hardal, yaban turpu sosu ve esmer ekmek ile birlikte servis edilen ızgara sosistir.

Tatlılara gelince ise en meşhuru içine dondurma, reçel veya meyve konan ve üzerine krema, badem ya da şeker serpilerek servis edilen Palačinky yani Çek krepleridir.

Ayrıca, Ovocné Knedlíky adı verilen içi meyveli hamur topları ve çok çeşitli şekillerde sunulan içi farklı meyve, reçel ya da soslarla doldurulmuş lezzetli Çek keklerinden de denemenizi de öneririz.

Prag, çok çeşitli gece eğlencelerine sahip bir şehir. Geleneksel Çek gecelerinden, ortaçağ şovlarına, operadan caz gecelerine, yemekli tekne turlarından biracılara kadar; her zevke hitap edebilecek geniş bir yelpaze sunuyor.


Yıllar süren siyasi rejimin ardından, Prag gri kıyafetlerini bir kenara bıraktı ve kapitalist toplum ipleri eline aldı. Günümüzde şaşırtıcı şekilde çok fazla alışveriş merkezine sahip olan şehirde, talep arttıkça ürün çeşitliliği de giderek artış göstermekte. Alışveriş merkezlerinde göreceğiniz dükkanların çoğu aynı mağazalardan oluşsa da, Prag her geçen gün daha da batılılaşıyor. Bazıları modern, bazıları ise 200 yıllık tarihi binaların içerisinde ve hemen hemen baktığınız her yerde alışveriş merkezi görmek mümkün. Eski şehirdeki muhteşem ara sokaklarda ilginç ve farklı şeyler satan butikler bulabilir, alışveriş turunuzu kahve molası ile sonlandırabilirsiniz.

Dünyaca meşhur ve 1857 yılında kurulmuş olan Moser Kristallerine mutlaka göz atmalı, Botanicus’un kendi özel üretimi olan kokularını denemeden eve dönmemelisiniz. Hediyelik alışverişi için ise kristalleri, tahta ürünleri ve Çeklerin meşhur lal taşını düşünebilirsiniz.

Eğlenceli bir aktivite yapmak isterseniz, yaklaşık 1,5 saat süren Hayalet Turu’na katılarak Prag’ın efsanelerini ve mitlerini keşfetme fırsatını yakalayabilirsiniz. Şehrin en gizemli ara sokaklarında gezerken ilginç şehir hikayelerini dinleyebilir, Astronomik Saat’in üzerindeki iskeletin hikayesini ve daha birçok ilginç hikâyeyi öğrenebilirsiniz. Prag’ın kalbinde limitsiz içki ile sunulan ve 5 bölümden oluşan bir ortaçağ akşam yemeğinin tadını çıkartabilirsiniz. Yemeğinizi yerken size müzikli bir ortaçağ şovu eşlik edecek. Eğer tarihe merakınız varsa; Prag’ın tarihini, Vltava Nehri’nde çıkacağınız tekne turuyla öğrenebilirsiniz. Şehrin önde gelen yerlerini nehirden seyredip, lezzetli bir öğle yemeği ile turunuzu sonlandırabilirsiniz. 

Prag'dan Alışveriş Mekanları:

  • Pragtique

    Pragtique

    Üzerinde “I love Prague” yazan T-shirt’leri bir kenara bırakın ve hediye alışverişi için buraya gelin. Tamamen yerel sanatçılar tarafından üretilen ve el yapımı ürünler satan Pragtique, orijinal hediyeler almak için doğru adres.

    devamı için tıklayın
  • Dana Bohemia

    Dana Bohemia

    Geniş ürün yelpazesiyle Çek kristalleri ve seramiklerini bulabileceğiniz, şehirdeki en büyük dükkan. Dana Bohemia’da satılan ürünler; hem yüksek kaliteli, hem de fiyatları oldukça uygun.

    devamı için tıklayın
  • Kuráž Shop

    Kuráž Shop

    Çek ve Slovak genç sanatçıların ürünlerinin satıldığı bu dükkan, hediye alışverişi için bir diğer doğru adrestir.

    devamı için tıklayın
  • Shakespeare & Sons

    Shakespeare & Sons

    Şehir merkezinde bulunan bu kitapçı, yazın sıcağından kaçmak için eşsiz bir dükkan. Hem ikinci el, hem de yeni kitaplarda geniş bir koleksiyonu olan kitapçı, kitapseverler için tam bir cevher. Çoğunlukla İngilizce kitaplar olmakla beraber; Fransızca, Almanca, Rusça ve İspanyolca kitaplar bulmak da mümkün. Çek yazarlar bölümüne bakmayı unutmayın, çok geniş bir koleksiyonları var!

    devamı için tıklayın

Vize gerekir mi? Vize nasıl alınır?

Çek Cumhuriyetine gidecek olan TC vatandaşları, Schengen vizesi almak zorundadır. Vize işlemlerini vize aracılık firması olan VFS Global ile yapabilirsiniz.

Havaalanının kent merkezine uzaklığı:

Şehir merkezine 18 km uzaklıkta olan Vaclav Havel Havaalanı'ndan otobüs, havaalanı ekspresi, Cedaz Otobüsleri ya da taksi gibi birçok alternatifle rahatça ulaşabilirsiniz.

Türkiye ile saat farkı ne kadardır?

Prag saati, Türkiye saatinden 2 saat geridedir.

Hava Durumu:

Kış aylarında dondurucu soğukların yaşandığı Prag, yaz aylarında ise; oldukça sıcaktır. En sıcak ayları, Temmuz ve Ağustos olan şehirde; bahar ayları ise yağışlıdır.

Para Birimi:

Çek Cumhuriyeti’nin para birimi Çek Korunası (CZK)’dır.

Genel olarak fiyatlar nasıldır?

Prag, genel olarak pahalı bir şehirdir. Bölgeden bölgeye göre, fiyatlar değişebilir. Ortalama olarak; Bistro Menüleri: 100 CZK, Öğle Yemeği: 150 CZK, Standart Akşam Yemeği: 250 CZK, Bira: 25-45 CZK, 1 Şişe Su: 20,86 CZK, Kahve: 45,26 CZK.

Restoran & Mağazalar kaça kadar açıktır?

Restoranlar, genellikle saat 11.00’de açılıp; gece 24.00 gibi kapanırlar. Dükkanlar ise, hafta içi sabah 09.00-18.00 arası açık olup; Cumartesi günleri öğlene kadar açık, Pazarları ise kapalıdır.

Kentin tehlikeli bölgeleri:

Hlavni Nadrazi ve Wenceslas Meydanı, geceleri dolaşırken dikkat edilmesi gereken bölgelerdir.

Gezmek için kaç gün gerekir?

Görülmesi gereken yerlerin çoğunu görebilmek için, seyahatinizi en az 4 günlük olarak planlamalısınız.

Önemli Tarihler:

Cadılar Gecesi: 30 Nisan


Sevgi Günü: 1 Mayıs

Dünya Kukla Festivali: Mayısın Son Haftası

Çek Folklor Festivali: Haziran Ayı

Jan Hus Günü: Temmuz Ayı

Şarap Festivali: Eylül Ayı

Prag’a gitmeden önce mutlaka bilmeniz gereken 11 şey

1. Taksinizi duraktan isteyin, sokaktan çevirmemeye özen gösterin. Böylece normalden fazla ücret ödemek zorunda kalmazsınız.


2. Banka haricinde para bozdurmayın. Size verilen para üstlerini mutlaka kontrol edin.

3. Normal bahşiş miktarı %10’dur.

4. Birçok yerde Wi-fi servisi bulmak mümkün.

5. Prag’da toplu taşıma çok gelişmiştir. Araç kiralamanıza çok gerek yoktur.

6. Klasik müziğe olan düşkünlüğü ile bilinen Prag’da, sevmeseniz bile sadece atmosferi yaşayabilmek adına mutlaka bir konsere gidin.

7. Birçok yerde kredi kartı geçmiyor, yanınızda yeterli miktarda nakit para bulundurun.

8. Guinness Rekorlar Kitabına göre Prag Kalesi dünyanın en büyük kalesidir.

9. Prag’da, Eyfel Kulesi’nin ufak versiyonunu görebilirsiniz. 1889 yılında, Paris’i ziyaretleri sırasında Eyfel Kulesi’nden çok etkilenen Çek Turistler Kulübü’nün üyeleri, dönüşlerinde Prag’da kulenin benzerini inşa etmişlerdir. Petřín adını verdikleri kuleyi ziyaret etmek mümkün.

10. Çek mimarlar, dünyadaki ilk ve tek kübist binaları tasarlayan mimarlardır. Şehrin çeşitli yerlerinde, bu binaların örneklerini görmek mümkündür.

11. Prag, UNESCO tarafından koruma altına alınmış en büyük bölgedir. 

Prag'da Nerede Yemeli? Nerede İçmeli?

  • Lokál U Bílé kuželky

    Lokál U Bílé kuželky

    Geleneksel Çek mutfağını kalite, uygun fiyat ve hızlı servisle buluşturan restoran, ulaşım açısından da Charles Köprüsü’ne yakın olması sebebiyle avantajlı bir yer. 80’li yılların pub tarzıyla dekore edilmiş olan Lokál U Bílé kuželky, yerel ürünleri ve yerel yemekleri servis ediyor.

    devamı için tıklayın
  • U Medvídků

    U Medvídků

    400 yıllık bir binada yer alan bu restoran, otantik stiliyle eski bir Çek barı. Geleneksel Çek yemeklerini, geleneksel Çek birasıyla servis eden U Medvídků, uygun fiyatları ve kalitesiyle ön plana çıkıyor.

    devamı için tıklayın
  • Havelská Koruna

    Havelská Koruna

    Öğle yemekleri için ideal bir adres! Yaklaşık 20 farklı menü seçeneğine sahip olduğunuz, çok lezzetli yemekleri olan ve fast food zincirleri kadar hızlı servis yapan eşsiz bir yer. Uygun fiyatlar da cabası.

    devamı için tıklayın
  • Sweet & Pepper Days

    Sweet & Pepper Days

    Prag merkezinde sıcak atmosferiyle ev yemekleri sunan bu restoran, uygun fiyatlı öğle ve akşam yemekleri için ideal. Aile işletmesi olan bu bistro tarzındaki restoran, klasik antikalarla ve İskandinav stilinde dekore edilmiş. Özellikle hamburgerleri denemeye değer!

    devamı için tıklayın