Fas; dağları, çölü, sahil şeridi, antik şehirleri ve pazarlarıyla, Afrika’nın en çok çeşitlilik sunan ülkelerinden biridir. Sahra kumlarından, Atlas Dağı’nın zirvesine kadar uzanan ve adeta şairane bir coğrafyaya sahip olan ülke, alçak kesimlerinde ise şelaleler, mağaralar, ormanlık tepeler ve devasa bir çöl ile ziyaretçilerini mest eder. Ülkedeki kültürel çeşitlilik ise turistlerin ilgisini çeken, ülkenin yaşam biçimini oluşturan bir gerçekliktir. Yavaş bir hızla ilerleyen modernliğine rağmen; Fas halkı doğayla olan iletişimini korumaya devam etmektedir. Bir tarafta elinde cep telefonlarıyla çölde dolaşan bedevileri görmek mümkünken, geleneksel hayatın hala devam ettiğine de çok çeşitli şekillerde şahit olmak mümkündür. Hurma kooperatiflerinden, baharatçılara ve Berberi tarzındaki halıcılara kadar; Fas geleneklerini yaşamın içinde görebilirsiniz. Çoğunlukla egzotik sayılabilecek, bazen insanı boğan, ancak; her zaman beklenmedik şekilde insanı etkileyen ülkenin antik merkezleri, ziyaretçilerini adeta yüzyıllar öncesine götürür. Aykırılıkların mükemmel bir uyum içerisinde var olmayı başardığı bu ülke, gelen herkesin bir kere daha gelmeye can attığı bir yerdir.

 

Fas Nerededir?

Fas, Kuzey Afrika’daki Mağrip bölgesinde yer alır.Fas, Kuzey Afrika’daki Mağrip bölgesinde yer alır.

 

Fas’a Nasıl Gidilir?

Türkiye’den birçok havayolunun, Fas’a direkt uçuşları bulunmaktadır.

 

Fas’a Ne Zaman Gidilir?

Fas’a gidilecek en iyi zaman, orada ne yapmayı ve nereleri görmeyi planladığınızla alakalıdır. Eğer önceliğiniz; Marakeş ve Fes gibi bilindik şehirleri gezmekse, en iyi zaman Nisan ve Mayıs aylarıdır. Bu dönemde, hem hava sıcaklığı bunaltıcı değildir; hem de turist yoğunluğu yoktur. Ancak; Fas’ın birçok simgesel festivali yaz aylarında gerçekleşmektedir.
 
Yılın çoğunluğunda, sıcak ve güneşli olan Fas’ta sıcaklık yaz aylarında, özellikle güneybatı bölgelerinde rahatsız edici boyutlara ulaşabilir. Okyanustan gelen esintiler sebebiyle; Tangier, Rabat ve Essaouira'da sıcaklıklar üst seviyede rahatsız edici değildir. Ancak unutmamak gerekir ki; bunaltıcı sıcaklara rağmen, Fas’ı ziyaret etmek için en popüler zaman yine yaz aylarıdır.
 
Kış aylarında, özellikle Kasım ve Şubat ayları arasında hava sıcaklığı daha ılıman olsa da, özellikle geceleri sıcaklık inanılmaz şekilde düşüş göstererek -3°C’leri bulabilir. Toz halinde yağan kar, Kuzey Fas için alışıldık bir manzara iken; kış aylarında Atlas Dağları’nda yoğun kar yağışı görülür.

Fas; gerek yüzölçümü, gerekse otantik ve mistik duruşuyla turistlerin ilgisini çeken, bambaşka bir ülkedir. Fas'taki tüm bölgeleri ziyaret etmek için oldukça geniş bir zamana ihtiyaç duyulabileceği için, öncelikli rotaları sizin için listeledik.

  • Rabat

    Rabat

    Fas’ın başkenti Rabat, aynı zamanda ülkenin önemli kültürel ve tarihi zenginliklerine de ev sahipliği yapmaktadır. Atlas Okyanusu’nun sağında yer alan bu güzel şehrin batısından, Bou Regreg ırmağı akar.

    devamı için tıklayın
  • Marakeş

    Marakeş

    Marakeş, Atlas Dağları’nın eteklerinde yer alır. Bu büyük ve kalabalık kraliyet şehri, aynı zamanda tarihle doludur ve Fas’ın kültür merkezi olarak bilinir. Majorella bahçelerinde ve Saadian mezarlarında olduğu gibi, Marakeş’in birçok yerinde huzura ve barışa atıfta bulunulur. Marakeş’i tam anlamıyla gezebilmek için, en az 3 gününüzü ayırmanız gerekir; zira bu şehirde görülecek ve gezilecek çok ilginç yerler bulunmaktadır.

    devamı için tıklayın
  • Fes

    Fes

    Fes şehri, Fas’ın en eski kraliyet şehridir ve şehrin eski şehir bölümü, günümüzde UNESCO tarih mirası listesinde yer almaktadır. Fas’ın kültür merkezi olan ve Fes el-Bali olarak adlandırılan eski şehir, cıvıl cıvıl ve hayat dolu olan 9000 dar sokağıyla adeta büyülü bir ortaçağ kasabasını andırıyor. Fes’in, Ville Nouvelle olarak adlandırılan yeni şehir bölümü ise, Fransızlar tarafından yapılmış olup; eski şehirden tamamıyla farklı bir havadadır. Geniş bulvarlarda sıralanmış modern dükkanlar ve karışık trafiğiyle, Ville Nouvelle batılılaşmış bir bölgedir. Fes şehrinde görülebilecek Fes el-Bali en popüler yer olmakla beraber, şehirdeki diğer görmeye değer yerleri şu şekilde sıralayabiliriz;

    devamı için tıklayın
  • Essaouira

    Essaouira

    Essaouira, geri kısımda kalan bir sahil şehridir. Marakeş’e birkaç saat mesafede olan bu şehir, Marakeş’in karmaşasından bunalanlar için; plajları, deniz ürünleri ve şehir merkeziyle ideal bir kaçış noktasıdır. Balıkçılıkla geçinen ve küçük bir liman şehri olan Essaouira’nın en büyük özelliği, rahatlatan atmosferidir. Eski şehir ve pazarlarının yanı sıra, bu ufak şehrin ilgi çekebilecek diğer yerleri arasında; Fas’ta birçok şehirde görebileceğiniz şehir duvarları, limanı, yüzmek ve güneşlenmek için ideal olmasa da, sörf için çok uygun olan plajları ve hamamları sayılabilir.

    devamı için tıklayın
  • Chefchaouen

    Chefchaouen

    Chefchaouen şehri, Fas’ın Rif Dağları’nın kalbinde yer alır. Uygun fiyatlı otelleri, rahat atmosferi ve müthiş doğa manzarasıyla, Fas’ın en güzel şehirlerinden biridir. Eski şehir kısmındaki binaların neredeyse tamamı gök mavisine boyanmış olan bu şehir, her sokaktan görebildiğiniz dağ manzarası ile turistlerin tercih ettiği lokasyonlardan biridir.

    devamı için tıklayın
  • Merzouga

    Merzouga

    Sahra Çölü’nün kıyısında yer alan ve küçük bir şehir olan Merzouga, Fas’ın en büyük kum tepeleri olan muazzam Erg Chebbi kum tepelerine yakındır. Şehrin içerisinde fazla enteresan yerler olmasa da, Merzouga’nın ziyaretçiler için ilginç yanı; müthiş Sahra Çölü’ne açılan bir kapı niteliğinde olmasıdır. Kum tepelerine doğru develerle yolculuğa çıkabilir; Berberi çadırlarında birkaç gece konaklarken, Berberi yemeklerinin ve müziğinin keyfini yaşayabilirsiniz. Bu şehirde yapılabilecek diğer aktiviteler arasında; Dayet Srji civarında bölgenin kuşlarını keşfe çıkabilir, uçan balonlara binebilir, kumda kayak yapabilir ya da “quad” adı verilen atv tipi motorlarla birkaç saat ya da birkaç gün sürebilen çöl turlarına katılabilirsiniz.

    devamı için tıklayın
  • Jebel Toubkal

    Jebel Toubkal

    Jebel Toubkal, Atlas Dağları’nın yüksek kesimlerinde yer alır ve 4.167 metre yükseklik ile Kuzey Afrika’nın en yüksek noktasıdır. Zorlu bir tırmanma parkuruna sahip olan Jebel Toubkal, muhteşem manzarası sayesinde sarf edeceğiniz çabaya değer bir ödülle sizi bekler. Normal şartlarda, 1 gün içinde tepeye tırmanıp şehir merkezine dönmek mümkündür. Ancak vücudun yüksekliğe alışması ve yol boyunca size eşlik eden manzaranın keyfini doyasıya çıkartabilmeniz açısından, bu parkur için 3 gün gibi bir süre ayırmanız önerilir.

    devamı için tıklayın
  • Meknes

    Meknes

    Meknes şehri, Fas’ın Versay’ı olarak anılır; ancak yapılması planlanan kraliyet sarayı günümüze değin tamamlanamamıştır. Günümüzde Meknes şehri, zeytin, şarap, tahıl ve turunçgillerin yetiştirilip üretildiği bir üretim şehridir. Şehrin, eski şehir bölümünün büyük kısmı kraliyet sarayı ile kaplıdır. 1672-1727 yılları arasında, 55 yıl boyunca ülkenin başında olan Sultan Moulay tarafından yapımına başlanan saray, sultanın tüm isteğine ve çabalarına rağmen Meknes’in büyük kraliyet şehri haline gelmesini sağlayamamıştır. Bu şehrin, belki de en ilginç unsuru Bab-el Mansur Kapısı’dır. Adını, mimarı olan El-Mansour’dan alan bu kapı, Moulay İsmail’in ölümünden 5 yıl sonra, 1732 yılında tamamlanmıştır.

    devamı için tıklayın
  • Dades Vadisi / Kırmızı Vadi

    Dades Vadisi / Kırmızı Vadi

    Burada göreceğiniz kırmızı, yeşil ve beyaz renklerinin yoğunluğu hiç aklınızdan çıkmayacak! Burası adeta peri masalından fırlamış gibi bir yer. Oldukça iç karartıcı Boumalne du Dades’i geçtikten bir müddet sonra, dağlar yeşil çimlerin, kırmızı toprağın ve güzel evlerin olduğu bir manzaraya doğru açılırlar. Kıvrımlı yollar, sizi birbirinden dramatik dağ kavisleri ya da tam ortadan akan ırmaklar ile ayrılmış olan yerleşkelere taşır. Hayal dünyanızı harekete geçiren bu bölge, mutlaka görmeniz gereken yerler listesindedir.

    devamı için tıklayın
  • Tangier

    Tangier

    Senelerden beri macera arayan sanatçılar, şairler ve yazarlar tarafından romantikleştirilmiş olan Tangier, birçok yolcu için Afrika’nın giriş kapısıdır. Atlas Okyanusu’ndan Akdeniz’e geçmekte olan kruvaziyerler, genellikle burada demirleyerek mola verirler ya da Avrupalılar İspanya’dan feribotla bu limana gelirler. Şehrin birçok ziyaretçisi, bu liman şehrine sadece 1 günlüğüne geliyor olsa da, büyük şehirlerden kaçmak isteyenler için adeta sessiz bir cennettir. Fas’ın birçok şehrinde olduğu gibi, burada da bir eski şehir (Medina) ve bir de yeni şehir (Ville Nouvelle) bulunmaktadır. Tangier’in eski şehri oldukça hareketli ve canlı bir bölgedir. Burada turistik ve hediyelik eşyalardan bolca bulabilirsiniz.

    devamı için tıklayın
  • Asilah

    Asilah

    Asilah, Tangier’in güneyinde, Kuzey Fas bölgesinde yer alan oldukça popüler bir kıyı şehridir. Şehrin ziyaretçileri, genellikle eski şehrin labirent gibi sokaklarında dolanmaktan büyük keyif alırlar. Eski şehrin etrafına inşa edilmiş ve oldukça iyi korunmuş durumdaki duvarlar, Atlas Okyanusu’nda gün batımını seyretmek için ideal mekanlar sunarlar. Asilah’ın biraz güneyinde, turistlerce çok beğenilen ve yerel aileler için de popüler bir plaj olan Cennet Plajı (Paradise Beach) bulunur. Yıllar boyunca ağırladığı ünlü sanatçıların renkli eserlerini bırakmış olduğu eski şehrin duvarları, ilginç ve bir o kadar da keyifli bir atmosfer sunuyor. Öyle ki; her yıl Temmuz ya da Ağustos ayında gerçekleştirilen Asilah Kültür Festivali’nde bu eserler kutlanıyor.

    devamı için tıklayın

Chellah Harabeleri

Ortaçağdan kalma ve Rabat’ın ortasında yer alan bu antik şehir, tarihle dolu ilginç bir yerdir. Bu harabelerde Roma ve İslam dönemlerinden kalma, aralarında hamam ve medreselerin de bulunduğu kalıntıları görebilirsiniz.
 

Hasan Kulesi
İlk bakışta düşmüş ve ikiye ayrılmış gibi gözüken bu kule, aslında hiç tamamlanmamıştır. Muhavvidler döneminde yapımına başlanan Hasan Kulesi, dönemin hükümdarı Yakup el-Mansur tarafından yapılmak istenen devasa caminin minaresi olarak tasarlanmıştır. Kulenin üzerindeki girift desenler ve kulenin ilginç çevresi, burayı görülmeye değer kılan unsurlardandır.
Kulenin tam çaprazında ise V. Kral Muhammed ve iki oğlunun mezarları yer almaktadır. Müslüman olmayanların da gezebildiği bu mezar, altın varaklı tavanı ve büyüleyici oymaları ile görülmeye değer yerler arasındadır.
 

Endülüs Bahçeleri

Fas sanatının ve kültürünün en seçkin örneklerinin sergilendiği Saray Müzesini de içine alan Endülüs Bahçeleri, 20. yüzyılda Fransızlar tarafından inşa edilmiştir. İçinde geleneksel Endülüs çiçeklerinin, portakal, limon ve muz ağaçlarının bulunduğu bu bahçeler, mutlaka uğranması gereken duraklar arasındadır.
 

Doğa Bilimleri Müzesi

Dinozorların ve dünyanın oluşumuna dair günlüklerin bulunduğu bu müze, aileler için eğlenceli bir seçenek sunuyor. Arkeoloji severlerin ve meraklı zihinlerin bayılacağı bu müze, 1979 yılında Atlas Dağları’nda bulunmuş bir Sauropod dinozorunun gerçek boyutlu replikasına da ev sahipliği yapıyor.
 

Kralın Sarayı

Fas’ta, şehirlerinin neredeyse tamamında kral için hazır durumda bekletilen bir saray bulunmaktadır. Ancak Rabat’taki saray, Kral II Hasan’ın ikamet yeridir ve 18. yüzyıldan kalma bir sarayın kalıntıları üzerine inşa edilmiştir. Birçok devlet ofisinin de içinde bulunduğu saray, aynı zamanda kraliyet ailesinin şahsi alanına da yer vermektedir. Sarayın ana bölümüne ziyaretçi alınmasa da, ana patikadan sarayı seyredebilmek bile insanı büyülemektedir.
 

Jemaa el Fnaa

Medina, yani eski şehirde bulunan ve Marakeş’in kalbi diyebileceğimiz Jemaa el Fnaa meydanı, taze sıkılmış portakal suyu yanında bir avuç hurma yiyebileceğiniz harika bir yerdir. Ortaçağ’dan beri süre gelen bir adetle, akşamüzerleri adeta bir eğlence cennetine dönüşen Jemaa el Fnaa; yılan şovları, jonglörler ve müzikli gösterilerle oldukça eğlenceli bir yer haline gelir.
 

Souqs (Pazarlar)

Burası, temelde canlı tavuklardan el sanatlarına kadar; hemen hemen her şeyin satıldığı gizli bir pazar alanıdır ve Fas’ın en iyi pazarı kabul edilir. Eğer alışveriş yapmaktan ve pazarlık etmekten hoşlanıyorsanız, Souqs tam size göre bir yerdir. Jemaa el Fnaa’nın kuzeyinde yer alan Souqs’un, dar sokaklar arasına konuşlandırılmış olması sebebiyle; yolunuzu bulmakta biraz zorlanabilirsiniz. Bu sebeple, her yerde bulabileceğiniz rehberlerden yardım isteyebilirsiniz.
 

Majorelle Bahçeleri ve İslam Sanatları Müzesi

1920’li yıllarda Fransız sanatçı Jacques Majorelle tarafından Marakeş’in yeni şehir bölümünde yaratılan bu bahçeler, adeta bir renk cümbüşüdür. Her türde ve boyda bitkiye ve çiçeğe ev sahipliği yapan Majorelle Bahçeleri, balık havuzlarıyla adeta huzurun simgesidir. Bahçelerin günümüzdeki sahibi olan tasarımcı Yves Saint Laurent’ın kendine ait bir evi bulunmaktadır. Bu bahçelerde en çok ilgi gören bina, bir zamanlar stüdyo olarak kullanılan ancak günümüzde müzeye dönüştürülmüş, parlak mavi ve sarı renkleriyle İslam Sanatları Müzesi’dir. Bu ufak müze, halılardan, mücevherlere ve seramiklere kadar Fas’ın yerel sanatının en iyi örneklerini sunar.
 

Saadian Mezarları

16. ve 17. yüzyıllarda Marakeş’te hüküm süren Saadien hanedanından Sultan Ahmed al-Mansour, bu mezarları 16. yy sonlarında kendisi ve ailesi için yaptırmıştır. Ailenin 66 ferdi, bu mezarlarda gömülüdür. 17. yy’da yok edilmek yerine mühürlenen bu mezarlar, 1917 yılında yeniden keşfedilmişlerdir. Çok iyi korunmuş olan mezarlar, muhteşem mozaiklerle süslenmiştir.
 

Marakeş’in Duvarları

Medina, yani eski şehrin duvarları 13. yy’dan günümüze kadar gelmeyi başarmıştır. Her bir kapısının kendi başına bir sanat eseri olduğu bu duvarlar, 19 km boyunca uzanmaktadır. Bab ed-Debbagh kapısı, tabakhanelerin giriş kapısıdır ve kullanılan boyaların görüntüsü, fotoğraf meraklıları için eşsiz bir fırsat sunmaktadır.
 

Fas Sanatları Müzesi (Palais Dar Si Said)

Hem bir saray, hem de bir müze olan bu yapı mutlaka görülmesi gereken yerler arasındadır. Müzede çeşitli mücevherler, kıyafetler, seramikler, hançerler ve daha birçok ilginç tarihi eser sergilenmektedir.
 

Ali ben Youssef Medresesi ve Camii

16. yy’da Saadian’lar tarafından inşa edilmiş olan medrese, eskiden 900 öğrenci kapasitesine sahipmiş. Mimarisi çok iyi korunmuş olan bu yapının içerisindeki, bir zamanlar öğrencilerin yaşadığı ufak odacıkları gezmek mümkündür. Cami ise, bu medresenin bir parçasıdır.
 

El Bahia Sarayı

Fas mimarisinin en iyi örneği olan bu saray, aslen haremdeki odalardan birisi olarak inşa edilmiştir. Mimari detayları, kemerleri, ışık oyunları ve oymalarıyla adeta bir sanat eseridir.
 

Tabakhaneler

Fes şehri, deri ürünleriyle meşhurdur ve ürünlerin hemen hemen tamamı şehrin eski kısmında yer alan deri pazarında üretilmektedir. Ortaçağ’dan beri işlevini sürdüren deri pazarı, ziyaret etmek için harika bir yerdir.
 

Kairaouine Camii

Eski şehrin kalbinde yer alan bu devasa caminin boyutlarını algılamak, evlerin ve dükkanların arasına sıkışmış olması sebebiyle neredeyse imkansızdır. 20.000 kişinin aynı anda dua edip, namaz kılabildiği bu camiye Müslümanlar haricinde giriş yasaktır.
 

Mellah

Eski Musevi merkezi olan Mellah, farklı mimarisi ile ön plana çıkmaktadır. İçerisinde yer alan Musevi mezarlığı ise, beyaz mezar taşlarıyla buranın göze çarpan özelliklerinden bir tanesidir. Tarihi hakkında doğru bilgi edinebilmek adına, bu bölgeyi bir rehber eşliğinde gezmekte fayda var.
 

Merenid Mezarları 

Eski Fes’in duvarlarının dışında yer alan bu mezarlar, neredeyse şehirdeki tüm çatılardan görülebilir. Mezarların kendileri çok ilginç olmasalar da, bu bölge gün batımını seyretmek için eşsiz bir duraktır.
 

Afrika, Arabistan ve Akdeniz etkilerinin görüldüğü Fas mutfağı; ülkenin renkli geçmişini, Arap ve Berberilerin mutfak gelenekleriyle birleştirmiştir. Yüzyıllar boyunca hüküm süren hanedanlıklar sayesinde; zamanla gelişen bu etkiler, Fas mutfağının günümüzdeki belirgin tatlarını ortaya çıkartmıştır. Fas mutfağı, kullanılan baharatlarıyla meşhurdur. Usta aşçılar yemeklerin tadını belirginleştirmek için, baharatları adeta bir simyacı gibi kullanarak yemekleri aromalandırırlar.

  • Ras el hanout

    Ras el hanout

    Arnavutbiberi, safran, acı kırmızıbiber, tatlı kırmızıbiber, tarçın, zerdeçal, zencefil, kimyon, siyah biber ve “dükkanın başı” anlamına gelen ras el hanout isimli özel bir baharat karışımı, Fas mutfağında en çok kullanılan baharatlar arasındadır. Genellikle; her baharat dükkanının kendine özel bir ras el hanout karışımı vardır ve bu karışım 10 ila 30 farklı baharatın karışımından elde edilir. Sarımsak, maydanoz, nane gibi taze baharatlar ve aroma vermesi için de portakal veya gül suyu, zeytin ve zeytinyağı da Fas mutfağında sıkça kullanılır.

    devamı için tıklayın
  • Harissa

    Harissa

    Yemek öncesi ikram edilen ve sarımsak, acı biber, zeytinyağı ve tuz karışımından oluşan Harissa oldukça meşhurdur. Fas mutfağına damgasını vuran unsur ise; tatlı ve tuzluyu birbirine karıştırmasıdır; et yemeklerine meyve konulması oldukça sık rastlanan bir özelliktir.

    devamı için tıklayın
  • Amlou

    Amlou

    Badem ezmesi, bal ve argan yağı ile yapılan tatlı bir sürmelik.

    devamı için tıklayın
  • Baghrir

    Baghrir

    Bir tür yumuşak ve sünger gibi görünümü olan krep.

    devamı için tıklayın
  • Brochetta

    Brochetta

    Kömür ateşinde pişmiş, şişte et.

    devamı için tıklayın
  • Harira

    Harira

    Sebze ya da tavuk suyuna yapılan domates ve nohutlu çorba.

    devamı için tıklayın
  • Kefta

    Kefta

    Güveçte pişirilmiş, yuvarlak ya da sosis şeklinde hazırlanan köfte.

    devamı için tıklayın
  • Msemmen

    Msemmen

    İnce ve yağlı bir tür ekmek.

    devamı için tıklayın
  • Pastilla

    Pastilla

    İçinde tavuk, güvercin veya deniz ürünleri bulunan, üzeri tarçın ve şekerle aromalandırılmış tart.

    devamı için tıklayın
  • Tagine

    Tagine

    Et, deniz ürünü ya da sebzelerden yapılan yahni. Koni şeklinde kapağı olan özel bir güveçte pişirilir.

    devamı için tıklayın
  • Tanjia

    Tanjia

    Türklerin kuyu kebabına benzeyen, güveç içerisinde uzun süre pişirilen et yemeği.

    devamı için tıklayın
  • Zaalouk

    Zaalouk

    Baharatlarla çeşnilendirilmiş patlıcan ezmesi.

    devamı için tıklayın
  • Nane Çayı

    Nane Çayı

    Fas viskisi olarak da bilinen ve Fas’ın ulusal içeceği olan bu çay, oldukça şekerli olarak ve içerisinde 1-2 dal nane yaprağı ile servis edilir.

    devamı için tıklayın
  • Portakal Suyu

    Portakal Suyu

    Taze sıkılmış portakal suyu, Fas’ta çok içilmektedir.

    devamı için tıklayın
  • Sfeni

    Sfeni

    Fas’ta tatlı menüsü zengindir. Bala batırılmış ya da tarçın ve şekerle kaplanmış Fas tatlıları vardır. Kızartılmış bir tür hamur olan Sfeni, bambu ya da palmiye sapına 5-6 adet dizilerek sunulur.

    devamı için tıklayın

Vize gerekir mi? Vize nasıl alınır?

Fas, T.C. vatandaşlarından vize istememektedir.

 

Türkiye ile saat farkı ne kadardır?

Fas, Türkiye’den 3 saat geridedir.

 

İklimi:

Fas'da 3 ayrı iklim çeşidi görülür. Ülkenin Akdeniz kıyılarında ılıman iklim görülürken, Atlas Okyanusu kıyılarında nemli ve gece-gündüz sıcaklık farklarının az olduğu deniz iklimi hakimdir. Atlas Dağları'nın yer aldığı bölümler dışında kalan güney doğu bölgelerinde ise çöl iklimi hakimdir. Fas'da turizmin yüksek sezonları ilkbahar ve sonbahar mevsimleridir.

 

Para Birimi:

Fas Dirhemi (MAD).

 

Genel olarak fiyatlar nasıldır?

1 şişe su: 32.79 MAD, 1 kişilik hesaplı yemek: 30.00 MAD, orta düzey restoranda 2 kişilik yemek: 150.00 MAD, yerel bira: 25.00 MAD, kahve: 13.54 MAD.

 

Restoran & mağazalar kaça kadar açıktır?

Fas’ta dükkanlar ve restoranlar, sabah 08.00-09.00 gibi açılıp, akşam 20.00-21.00’e kadar açıktır. Cuma günleri, kutsal gün olduğundan; ya tam gün ya da öğleden sonraları dükkanlar ve işletmeler kapalı olur. 

 

Önemli şehirlerini gezmek için kaç gün gerekir?

Fas, oldukça büyük bir ülkedir ve ülke içerisinde seyahat oldukça yavaş işleyen bir süreçtir. Bu sebeple; ülkenin önemli şehirlerinin her birine 2-3 gün ayıracak şekilde seyahatinizi planlamanız en doğrusu olacaktır.

 

Fas için Önemli Tarihler:

Marathon de Sables (Kum Maratonu): Nisan ayında yapılır.
El Kelia des Mgouna  Gül Festivali: Mayıs ortalarında kutlanır.
Fes Dünya Kutsal Müzik Festivali: İlkbahar aylarında kutlanır.
Essaouira Gnawa Dünya Müzikleri Festivali: Yaz aylarında kutlanır.
Marakeş Popüler Sanatlar Festivali: Temmuz ayında kutlanır.
Imichil Evlilik Festivali: Ağustos sonu ya da Eylül başı gibi kutlanır.
Erfoud Hurma Festivali: Her yıl, sonbaharda kutlanır.
Rafsae Zeytin Hasadı Festivali: Aralık ayında kutlanır.
Sefrou Kiraz Hasadı Festivali: Temmuz ayında kutlanır.
Al Hoceima Deniz Hasadı Festivali: Temmuz ayında kutlanır.
 

5 dakikada Arapça - 10 kelimelik/cümlelik dil rehberi

Evet  نَعَمْ                           Okunuşu: Neam
Hayır لا                            Okunuşu: Lâ
Merhaba مرحبا                 Okunuşu: Merhaben                          
Günaydın صَبَاحُ الْخَيْرِ         Okunuşu: Sabahul hayri
İyi Akşamlarمَسَاءُ الْخَيْرِ       Okunuşu: Mesaul hayri         
İyi Geceler  ليلة سعيدة         Okunuşu: Leyadan Saida
Nasılsınız?  كيف حالك؟      Okunuşu: Keyfa haliki
Teşekkür Ederim  شُكْرًا    Okunuşu: Şükran
Hoşça Kal  مَعَ الَّسلَامَةِ        Okunuşu: Measselame
Lütfen   من فضلك              Okunuşu: Men fodlika
 

Fas’a gitmeden önce bilmeniz gereken 7 şey

1. Yanınızda en fazla 1.000 MAD ile ülkeye giriş ve çıkış yapabilirsiniz. Çok az yer kredi kartı kabul ettiğinden, yanınızda mutlaka nakit para taşımanız gerekir.
2. Özellikle; kadınların daha muhafazakar giyinmesi beklenir. Turistler için biraz daha serbestlik tanınsa da, kadınların mümkün olduğunca kapalı giyinmeye özen göstermeleri gerekir.
3. Cuma günleri kutsal kabul edildiğinden, dükkanların ve işyerlerinin çoğu Cuma günleri kapalı olur.
4. Havalar genellikle çok sıcak olsa da, yaz aylarında bile geceleri sıcaklık oldukça düşebilmektedir. Gündüz-gece arasındaki sıcaklık farkına göre, yanınızda kıyafet bulundurun.
5. Sol el kirli sayıldığından; elinizle yemek yerken veya birisiyle el sıkışacağınız zaman, sağ elinizi kullanmaya özen gösterin. Fas’ta çatal bıçak yerine, çoğunlukla ekmek kullanılır (ve sağ el ile yenir)!
6. Özellikle şehir dışındaki yerlerde, insanlar fotoğraflarının çekilmesinden hoşlanmazlar.
7. Alışveriş yaparken mutlaka pazarlık edin.