İskandinavya’nın doğusunda, Rusya ile komşu olan Finlandiya, dünyanın en tenha ülkelerindendir. Kilometrekare başına sadece 16 insanın düştüğü (İstanbul’da bu sayı 3000 kişi civarındadır) bu tenha ve güzel ülke, her biri birer doğa harikası olan on binlerce (187.888) gölü ile, dünyanın en büyük saklı hazinelerinden biridir. Ülke, Rus yazar Gregor Petrov’un Finlandiya seyahatini konu alan “Beyaz Zambaklar Ülkesinde” kitabından dolayı ‘Beyaz Zambaklar Ülkesi’ diye de bilinir.  


Doğal güzellikleriyle ünlü birçok başka ülkenin aksine, Finlandiya bir başarı hikayesidir. Geçmişte İsveç ve Rus Krallıklarına bağlı olan Finlandiya, bağımsızlığını 1918 yılında kazanabilmiş, iç savaş yaşamış, 2. Dünya Savaşı boyunca Sovyet devine karşı özgürlük mücadelesi vermiş, savaş sonrasında da uzun yıllar iki pakt arasında denge politikası gütmüştür. Özellikle eğitim ve bilgi teknolojileri alanında 1990'larda attığı adımlar sonuç vermiş ve Finlandiya, bugün adını bütün dünyaya duyurmuş ve günümüzde dünyanın refah seviyesi en yüksek ülkelerinden biri olmuştur. 

 
Diğer İskandinavlar gibi, Finler de ilginç insanlardır. Ülke bir teknoloji ve endüstri devi olmasına rağmen en büyük şehirleri Helsinki her zaman sakindir. Hayat yavaş ilerler. Biz Türklerin Finlandiya'ya gittiğinde ilk şaşırdığı da bu olur: İnsanların acele etmemesi. Gidecekleri yerlere koşarak, hızlı adımlarla değil, yürüyerek gitmeleri. Finlandiya, doğal kaynaklarını kullanarak veya sömürgecilik yaparak değil, apayrı bir modelle zenginliğe kavuşmuş: Çok çalışarak. Finler çok çalışmalarına rağmen hayattan keyif almayı bilen insanlardır, sürekli bir festival havasındadırlar. 

 

Finler eğitime çok önem verirler. Kilise kayıtlarına göre 19.yy'da ülkenin okuma yazma oranı %96 imiş. Benzer zamanlarda Osmanlı'da bu oranın %10'un altında olduğuna inanılıyor. Günümüzde ise %100 ile dünyadaki en yüksek okuma yazma oranlarından birine sahiplerdir. 1970'li yıllarda başlatılan eğitim reformu da meyvelerini vermiş durumda ve yıllardır PISA sıralamalarında en tepede kendilerine yer buluyorlar.  

İsveçli azınlıkların yaşadıkları bölgelerde İsveççe zorunlu dildir. İngilizce ise bütün öğrencilere zorunludur. Finlandiya %70 oranla dünyada ana dil dışında en çok İngilizce konuşanın olduğu ülkelerden biridir. En küçük, alakasız dükkanlarda bile İngilizce bilen bir satıcıyla karşılaşmanız olasıdır. 

Finlandiya, akıl almaz doğal güzellikleri ve uzun tarihiyle ünlü bir ülkedir. Finlandiya, devasa kaleleri, nefes kesen kuzey ışıkları, yüzlerce yıllık binaları, hepsini görmeye kimsenin ömrünün yetmeyeceği göl ve adalarıyla ve sessiz ama her zaman dost canlısı insanları ile doğa ve tarih severlerin mutlaka en az bir defa ziyaret etmesi gereken bir ülkedir.

Finlandiya Nerededir?

Doğuda Rusya, Kuzeyde Norveç ve batıda İsveç ile komşu olan ülke, Kuzey Avrupa’da yer alır.

Finlandiya’ya Nasıl Gidilir?

Hava yolu: İstanbul kalkışlı uçaklarla başkent Helsinki’ye tek seferde gitmek mümkündür. Yolculuk üç saat sürer. Turku, Tampere gibi diğer çok tercih edilen şehirlere ise Almanya, Fransa gibi ülkelerden aktarmalı olarak ulaşım sağlanabilir.

Deniz yolu: Çok tercih edilen bir yöntem olmamakla birlikte, Estonya üzerinden feribot ile Finlandiya'ya ulaşabilirsiniz.

Finlandiya’ya Ne Zaman Gidilir?

Aurora Borealis yani Kuzey Işıklarını izlemek isterseniz eğer, Finlandiya’ya gitmek için en doğru zaman Ekim, Şubat ve Mart aylarıdır. Güneşin 19 saat ülkeyi aydınlattığı gece yarısı güneşlerine denk gelmek içinse Mayıs, Temmuz aylarını tercih etmek gerekir. Kış aylarında sıcaklık -20 dereceye kadar düşmektedir, bu yüzden kış aylarında gitmek pek önerilmez.  

Finlandiya’da Ulaşım Nasıldır?

Toplu taşıma, Finlandiya’da çok iyidir. Finlandiya’nın hemen hemen her yerine tren ve otobüsle seyahat etmek mümkündür. Ülke içinde, şehirler arası havayolu ağı da oldukça gelişmiştir.

Tren:

Finlandiya’da demiryolları bir devlet şirketi olan VR tarafından işletilir. Trenler, Finlandiya'daki tüm kentsel alanları ve birçok kırsal alanı birbirine bağlar. Finlandiya'da 5.919 km demiryolu vardır. Tren bağlantısının olmadığı kırsal alanlarda genellikle en yakın tren istasyonuna bağlanan bir otobüs bulunur. VR, ülkedeki büyük tren istasyonlarının çevrimiçi bir haritasına sahiptir. VR’in internet sayfalarından, tren istasyonlarından ve trenden bilet alabilirsiniz.

Otobüs:

Finlandiya’da birçok otobüs şirketi vardır. Finlandiya’nın ulusal otobüs işletmesi, Matkahuolto’nun bürolarından ya da internet sayfalarından otobüs bileti satın alabilir, otobüs saatleri hakkında bilgi alabilirsiniz.

Havayolları:

Finlandiya’da 24 havaalanı vardır. Havaalanlarından en büyüğü Helsinki-Vantaa Havaalanı’dır. 

İskandinavya’nın doğusunda, Rusya ile komşu olan Finlandiya, dünyanın en tenha ülkelerindendir. Kilometrekare başına sadece 16 insanın düştüğü (İstanbul’da bu sayı 3000 kişi civarındadır) bu tenha ve güzel ülke, her biri birer doğa harikası olan on binlerce (187.888) gölü ile, dünyanın en büyük saklı hazinelerinden biridir. Ülke, Rus yazar Gregor Petrov’un Finlandiya seyahatini konu alan “Beyaz Zambaklar Ülkesinde” kitabından dolayı ‘Beyaz Zambaklar Ülkesi’ diye de bilinir.   
 

Finlandiya'da mutlaka görmeniz gereken yerleri sizin için listeledik:

  • Helsinki

    Helsinki

    İskandinavya'nın başkenti olan Helsinki; hareketli, eğlenceli bir liman şehridir. Finlandiya’nın nüfus olarak da en büyük şehridir. Nüfusunun %6’sı İsveççe konuşur. Yerli halkın parklara akın ettiği yaz aylarında kent apayrı bir atmosfere bürünür. Yemek yelpazesi oldukça geniştir. Şehri yürüyerek keşfetmek kolaydır. Temppeliaukio Kilisesi (Rock Church), kayaların içine oyulmuş, eşi benzeri olmayan, mimarı açıdan çok ilginç bir kilisedir. Geniş bakır çatısı ve şaşırtıcı akustiği ile herkesin bir kez görmesi gereken kilise, Helsinki ziyaretlerinin vazgeçilmezidir.

    devamı için tıklayın
  • Helsinki Senato Meydanı

    Helsinki Senato Meydanı

    Senato Meydanı, şehrin görsel açıdan en güzel noktalarından biridir. Ünlü Lutheran Katedrali (diğer adıyla Helsinki Katedrali) ve Helsinki Üniversitesi de bu meydanda bulunur, katedrale giriş ücretsizdir. Tarihi boyunca Rusya'ya karşı yapılan büyük protestolara ev sahibi olan meydan, 2. Dünya Savaşı'nda da birçok kez Rus uçakları tarafından bombalanmıştır. Meydan, günümüzde Helsinki'nin kalbi olmakla beraber aynı zamanda turist ve yerlilerin favori buluşma noktalarındandır. Meydan, yıl boyunca farklı festival ve sergilere ev sahipliği yapar.

    devamı için tıklayın
  • Helsinki Temppeliaukio Kilisesi (Kaya Kilisesi)

    Helsinki Temppeliaukio Kilisesi (Kaya Kilisesi)

    Kayaların içine oyulmuş, eşi benzeri olmayan, mimarı açıdan çok sıra dışı bir kilise, ilk görenlerin sandığının aksine yüzlerce yıl önce değil 20yy.'da inşa edilmiştir. Akustiği nedeniyle yıl içinde sayısız konserin verildiği kilise, geniş bakır çatısı ve şaşırtıcı mimarisi ile herkesin bir kez görmesi gereken bir çağdaş mimari eseridir.

    devamı için tıklayın
  • Helsinki Kiasma Çağdaş Sanat Müzesi

    Helsinki Kiasma Çağdaş Sanat Müzesi

    1990 yılında, kitlelere çağdaş sanatı tanıtmak için açılan müze, Finlandiya’nın en büyüğüdür. Antonio Rotta (Günlük hayatı resmeden gerçekçi çalışmalarıyla dünyaca üne kavuşmuş İtalyan ressam) dahil olmak üzere yüzlerce artistin 4000’den fazla eserine ev sahipliği yapan müzenin binası ise ünlü çağdaş Amerikan mimar Steven Holl tarafından dizayn edilmiştir. Kiasma Çağdaş Sanat Müzesi, geniş sergileriyle ve meraklılarının da davetlisi olduğu tartışma ile fikir alışverişi konseptiyle sanatseverlerin asla kaçırmaması gereken bir müzedir. Müze pazartesi günleri kapalıdır.

    devamı için tıklayın
  • Helsinki Ateneum Sanat Müzesi

    Helsinki Ateneum Sanat Müzesi

    Romantik ve modern dönemden eserler bulunduran Ateneum, Finlandiya’nın bir numaralı klasik sanat müzesi. Birçok klasik ve modern dönem Fin sanatçısının yanında dünyaca ünlü ressamlara da koleksiyonunda yer veren müzenin, Picasso bölümü de görülmeye değerdir. Ünlü Rautatientori Meydanı’nda bulunan “Ulusal Güzel Sanatlar Müzesi” Ateneum, pazartesi günleri kapalıdır.

    devamı için tıklayın
  • Laponya (Lapland)

    Laponya (Lapland)

    Laponya, Finlandiya’nın en kuzey, en beyaz, en soğuk ve en fantastik bölgesidir. Adını Kuzey İskandinavya’nın yerel Lapon(Sami) halklarından alan bölge, Finlandiya’nın en ilginç kısmıdır. Laponya; kuzey Işıklarıyla, 3 ay süren gece güneşiyle, Husky kızaklarıyla, Ren geyikleriyle ve yerli Sami halkıyla Avrupa’nın en otantik yerlerinden biridir. Laponya seyahatinizde; dünyanın insanlara sunduğu en büyük hediyelerden kuzey ışıklarını kovalayabilir, gece güneşinin kırmızı loş ışığıyla bölgenin güzelliklerini keşfedebilirsiniz. Daha heyecanlı bir tecrübe için Huskyler ve Ren geyikleri tarafından çekilen kızak yolculuklarına çıkabilir, dünyanın başka hiçbir yerinde göremeyeceğiniz Ren geyiği yarışlarını izleyebilir ve Avrupa’nın tek yerel halkı olan Samilerle tanışma fırsatı bulabilirsiniz.

    devamı için tıklayın
  • Suomenlinna

    Suomenlinna

    Bir kale ve deniz üssü olarak İsveçliler tarafından inşa ettirilen Suomenlinna, dünyanın en güzel kalelerinden biri olabilir. 1991’de UNESCO Dünya Mirasları listesine dahil edilen Suomenlinna, tarihi dokusu ve muhteşem manzarasıyla Helsinki maceranızın bir parçası olmalıdır. Şehir merkezinden 15 dakika süren bir tekne yolculuğuyla gidebileceğiniz adanın tamamını bir saatte gezebiliyorsunuz.

    devamı için tıklayın
  • Turku

    Turku

    Kökeni 13.yy’a kadar uzanan Turku, tartışmasız Finlandiya’nın en eski şehridir. Yüzyıllar boyu Finlandiya’nın merkezi olan şehir, günümüzde hala ülkenin en önemli kültür merkezlerinden biridir. 2011 yılında Avrupa Kültür Başkenti seçilen şehir, günümüzde ise Güneybatı Finlandiya bölgesinin başkentidir. Helsinki’nin 150 km batısında yer alan Turku, Matkahuolto otobüsleri veya İnterCity2 treniyle gidebileceğiniz bir kıyı şehridir. Finlandiya’nın en yoğun limanı olan Turku Limanı’na ev sahipliği yapar. Şehirde Fince ve İsveççe’den sonra en çok konuşulan dil Rusçadır. Finlandiya’nın geniş kültürlü şehri Turku; 10’dan fazla müzesi, 100 yıllık müze gemileri ve bir çağdaş mimari eseri olan Turku şehir kütüphanesiyle, ziyaretçilerine farklı bir Finlandiya tecrübesi bunuyor.

    devamı için tıklayın
  • Porvoo

    Porvoo

    Başkent Helsinki’nin 50 km doğusunda yer alan Porvoo, Finlandiya’nın en eski ikinci şehridir. Ahşap evleri dünyaca ünlü olan şehir, özellikle fotoğrafçıların favori lokasyonlarındandır. Şehrin etrafındaki ormanlık alanlar ise dünyanın dört bir yanından doğa yürüyüşçülerini kendine çeker. Özel olarak restore edilip düzenlenmiş patikalar görülmeye değerdir. Porvoo’ya, Helsinki Kamppi terminalinden otobüsle ya da Market Meydanı’ndan J.L. Runeberg veya RoyalCat tekneleriyle gidilebiliyor.

    devamı için tıklayın
  • Kotka

    Kotka

    Rusya sınırına 60 km mesafede bulunan Kotka, Finlandiya'nın Kymenlaakso bölgesinde bulunan bir şehirdir. Yaz aylarında gerçekleştirilen, dünyaca ünlü, geleneksel Denizcilik Festivali’ne ev sahipliği yapan Kotka, aile gezilerine uygun, sakin bir tatil seçeneği sunuyor.

    devamı için tıklayın
  • Göller Bölgesi

    Göller Bölgesi

    Finlandiya’nın doğusundaki Göller Bölgesi’nde, 60.000’e yakın göl ve ada vardır. Gerçek olduğuna inanamayacağınız güzellikte yerlerle dolu olan bu bölgede; muhteşem fotoğraflar çekebilir, doğa yürüyüşlerine çıkabilirsiniz. Ayrıca bir adım öteye geçerek, göl deneyiminizi daha keyifli hale getirmek için; göllerde kano kiralayabilir, klasik teknelerle nehir gezintisine çıkabilir veya göl kenarında küçük bir kulübe kiralayıp, birkaç günlüğüne de olsa nostaljik bir Finlandiya deneyimi yaşayabilirsiniz.

    devamı için tıklayın
  • Savonlinna

    Savonlinna

    Tarif edilemez bir güzelliğe sahip olan Savonlinna, İskandinavya'da Doğu ile Batı'nın buluşma noktası olarak bilinir. Başkent Helsinki'nin 250 km kadar doğusunda yer alan şehir, tarihi Olavinlinna Kalesi’ne ev sahipliği yapıyor. Saimaa gölünün ortasında bulunup bir köprü vasıtasıyla ulaşılabilen kalede, akustik özellikleri nedeniyle, her yıl yüksek katılımlı opera festivalleri düzenlenmekte. Şehre Helsinki'den 5 saatte, Mikkeli’den ise 1.5 saatte gidilebiliyor.

    devamı için tıklayın
  • Hameenlinna

    Hameenlinna

    Başkent Helsinki'nin yaklaşık 90 km kuzeyinde yer alan Hameenlinna, Finlandiya'nın en eski kalelerinden Hame Kalesini barındırıyor. 13.yy'dan kaldığına inanılan kale, nehir kenarına konumlanmış. Ziyaretçilerine tarihi bir gezi ve harika bir manzara vadediyor. Helsinki’den 1 saatlik tren yolculuğu ile Hameenlinna’ya ulaşılabiliyor. Günümüzde 68 bin kişinin yaşadığı şehir, 19. yüzyıla kadar Finlandiya’nın önemli yerleşim yerlerinden biriydi.

    devamı için tıklayın

Finlandiya'da Ne yenir? Ne içilir?

Finlandiya, mutfağıyla ünlü bir ülke değildir, aksine epey sade bir mutfağı var denebilir. Fin mutfağı, tarih boyunca İsveç ve Rus mutfaklarından etkilenmiştir. İki kültürün sentezlendiği mutfak, Rusya'dan patates ve et, İsveç'ten ise ekmek almıştır. Bununla beraber, özellikle Finlandiya Avrupa Birliği'ne üye olduktan sonra yerel malzemeleri kullanarak orijinal tarifler üreten üst sınıf restoranların sayısı artmış durumdadır. 

 

Fin yemekleri genel olarak kırmızı et ve balık ağırlıklıdır, orman meyvelerinden yapılan sos ve marmelatlar da tabağın yanında et ile birlikte gelir. Finlandiya'da kırmızı etin büyük bölümü sosis olarak işlenirken tüketilen etin yarısından fazlası domuz etidir. Finlandiya geyik etiyle ünlü olmasına rağmen geyik eti çoğunlukla bir lüks olarak görülür, sıkça yenmez. Somon başta olmak üzere, onlarca balık çeşidi kahvaltıdan çorbaya, ekmekten akşam yemeğine birçok yiyecekte kullanılır. Göller cenneti olan ülkede özellikle tatlı su balıkları çokça tercih edilir. 

Fin restoranları vejetaryen dostudur, etsiz yemekler bulunur ama koşer ve helal yemek bulmak zorlayıcı olabilir. Domuz eti ve yan ürünleri sıkça kullanılır. Büyük şehirlerin Müslüman ve Musevi mahallelerinde koşer ve helal gıda satan marketleri deneyebilirsiniz. 
 

Bazı özel Fin lezzetlerini aşağıda sizin için listeledik: 

  • Lohikeitto

    Lohikeitto

    Somon(lohi) ve çorba(keitto) kelimelerinden türetilen Lohikeitto, adından da anlaşılacağı gibi somon çorbasıdır. Geleneksel Fin mutfağında, kış aylarında, enerji verici ve kolayca hazırlanabilen bir çorba olarak yerini alan Lohikeitto; somon, patates, havuç, pırasa ve dereotu ile yapılıyor. Finler çorbayı çavdar ekmeğiyle beraber servis eder.

    devamı için tıklayın
  • Karjalanpaisti

    Karjalanpaisti

    Karjalanpaisti: Karelya güveci. Karelya bölgesinden çıkıp günümüzde bütün Finlandiya'da yenen ve birçok gazete tarafından en çok sevilen yemeklerinden biri olarak gösterilen Karelya güveci, domuz başta olmak üzere her etle yapılabiliyor. Karabiberle baharatlandırılıp eldeki sebzelerle çeşitlendirilen güveç, Fin mutfağı denince ilk akla gelen yemeklerdendir.

    devamı için tıklayın
  • Poronkäristys

    Poronkäristys

    Finlandiya’da, Ren geyiği soteye bu isim verilir. Ren geyiği eti olmadan Fin mutfağı olmaz. Fin mutfağının en ünlü Ren geyiği yemeği de Poronkäristys’dir. İnce kesilmiş et, sotelenip, patates püresi, dağ kızılcığı meyveleri ve dilimlenmiş turşuyla servis edilir.

    devamı için tıklayın
  • Lihapullat

    Lihapullat

    Fin usulü köfte. Çoğunlukla domuz ve Viili adı verilen Fin yoğurdu kullanılarak yapılan Lihapullat, beyaz biber ve tuz kullanarak tatlandırılır. Bütün ülkede çokça yenen basit bir yemektir. Düşük maliyeti ve karın doyurması sebebiyle özellikle Finler tarafından tercih edilir.

    devamı için tıklayın
  • Merimiespata

    Merimiespata

    Denizci güveci. Sığır eti, patates ve havucun üzerine hazırda bulunan sebze ve yeşilliklerin atıldığı denizci güveci, uzun yıllar boyunca enerji verici ve yapımı kolay olması nedeniyle orta ve işçi sınıfları tarafından yapılmıştır. Günümüzde kısa sürede lezzetli ve enerji verici bir yemek için hala Finler tarafından yapılır.

    devamı için tıklayın
  • Karjalanpiirakka

    Karjalanpiirakka

    Aynı Karelya güveci gibi Karelya yöresinden çıkan Karelya tartı, Finlandiya denince ilk akla gelen hamur işlerindendir. Çavdar unuyla yapılan hamurun açılıp içine patates püresi, üstüne yumurta koyuluyor. Evde yapması uzun sürdüğü için genellikle pastanelerde kafelerde ve marketlerde satılıyor.

    devamı için tıklayın

Finlandiya için önemli tarihler nelerdir?

 

Laskiainen: Dışarıda kayak yaparak, kartopu oynanarak kutlanan bu gün, Paskalya’dan yedi hafta önce kutlanır. Finler bugünde, geleneksel bezelye çorbası veya içi badem ezmesi, reçel ve kremşanti ile doldurulmuş çörekler yerler. Bu yiyecekleri yedikleri zaman, bir sonraki yıl ürünlerin bereketli olacağına inanırlar, ayrıca yaklaşan baharı kutlama amacı da vardır.


Paskalya: Cadı ve büyücü kostümü giyen çocuklar, çiçekli söğüt dallarını süsleyerek ev ev dolaşır ve ellerindeki dalları ev sahiplerine verirler, bunun karşılığında da evlerden şeker veya hediye toplarlar. Her yıl Paskalyanın başladığı ilk Pazar yapılır. 

Vappu: Her yıl 30 Nisan’da kutlanan, Tampera’ya özgü bir festival olan Vappu, Finli işçi sınıfının kutlama günüdür. Yedi gün süren festivale insanlar birkaç gün önceden başlarlar ve asıl büyük parti 30 Nisan’da yapılır.  

Juhannus: Yazın ortasında kutlanılan bir festivaldir, haziran ayının dördüncü hafta sonu kutlanır. Juhannus kutlamaları geleneksel olarak göl veya deniz kıyılarında yapılır. Buralarda açık alanlarda kokko adı verilen büyük ateşler yakılır, içki içilip danslar edilir. 

Svenska Dagen (İsveç Günü): 6 -11 Kasım arasında kutlanır, kutlanma amacı ülkedeki İsveç azınlığını bir arada tutmaktır. Tarihin özelliği ise, İsveç’in en büyük krallarından biri olan Gustaf II Adolf’un 1632’de Lützen Savaşı'nda öldüğü gün olmasıdır. 

Bağımsızlık Günü: 6 Aralık'ta kutlanır. Finlandiya, 1917 yılında Rusya'dan bağımsızlığına kavuşmuştur. Bağımsızlık Günü dolayısıyla ülkedeki tüm resmi kurum ve kuruluşlar kapalıdır.

Finlandiya için vize gerekir mi? Vize nasıl alınır?

Finlandiya turist vizesi Schengen kategorisine girmektedir. Finlandiya turistik vize talebinde bulunacak kişi, parmak izi vermek için şahsen gelmelidir.

Finlandiya vizesi başvuru formu eksiksiz ve şahsen imzalanmış olmalı ve vize başvuru sahibi yanında bir adet pasaport için uygun fotoğraf bulundurmayı unutmamalıdır. 

Finlandiya turistik vize başvuruları Fin diplomatik temsilciliklerinin yetkilendirdiği vize başvuru merkezleri aracılığıyla yapılır.   Finlandiya turistik vize başvuruları için randevular ilgili vize merkezlerinden alınmalı, Finlandiya vize başvurusu elektronik olarak tamamlanmalıdır.  

Vize başvurusunun sonucu 15 iş gününde belli olur. Finlandiya turistik vize harç ücreti 60 Euro'dur. Finlandiya Konsolosluğunun yetkilendirdiği vize başvuru merkezi ek hizmet bedeli de talep etmektedir. 

Finlandiya ile Türkiye'nin saat farkı nedir?

Finlandiya da Türkiye gibi Doğu Avrupa Zaman Dilimi (Eastern European Time; EET – UTC+2) bölgesinde yer almaktadır. 

Türkiye ile Finlandiya arasında yaz saati döneminde zaman farkı yoktur ancak Finlandiya’daki kış saati döneminde Türkiye’den 1 saat geridedir.

Finlandiya'da hava durumu ve iklim nasıldır?

Finlandiya soğuk bir kuzey ülkesidir. Kış mevsiminde hava sıcaklığı Güneyde bazen -30°C, Kuzeyde ise -40°C’ye kadar düşebilir. Yazları ise gündüz +20 ila +28°C arasında değişir. Yazın Kuzeyde güneş hiç batmaz, Güneyde ise çok geç batar ve tamamen karanlık olmaz. Kışın Kuzeyde güneş hiç doğmaz, başkent dahil Güneyde günde birkaç saat görünür.  

Finlandiya'da hangi para birimi kullanılır?

Avrupa Birliği para birimi olan Euro (€) kullanılır. 

 

Finlandiya'da genel olarak fiyatlar nasıldır?

Finlandiya pahalı bir ülkedir, en uygun otel 50 Euro’dan başlar, kalitesine göre 100 Euro’ya kadar çıkar. Bunun yanında 15-20 Euro’ya hosteller de bulabilirsiniz. Giriş ücreti alınan müze ve turistik yerlerin gezisi 5 ile 25 Euro arasında değişiyor. 
Ulaşıma gelince; Tampere’ye trenle gitmenin maliyeti, Pendolino treni 32 Euro İntercity treni ise 26 Euro’yu bulur. 

Fiyatlar şehirden şehre değişebilse de aşağı yukarı geçerli olacaktır: 

Küçük su: 1.40€ 

Kahve: 3.30€ 

Big Mac: 7€ 

Uygun bir restoranda tek kişilik yemek: 12€ 

Orta sınıf bir restoranda 2 kişilik 3 kap yemek: 60€ 

Yerel bira: 5.80€ 

Benzin:1.46€ 

Tek kişilik toplu taşıma bileti: 3€ 
 

Finlandiya’da restoranlar & mağazalar ve resmî kurumlar kaça kadar açıktır? Hangi günler kapalıdır?

Gece kulüpleri akşam 24:00'ten sonra müziğin sesini kısarken, DJ Performansı olan kulüpler sabah 4’e kadar açıktır. 
Restoranlar genellikle veya 22:00 – 24:00’e kadar açıktır. Büyük marketler sabah 7’den akşam 11’e kadar açıktır. Giysi mağazaları ve diğer özel mağazalar ise Pazartesi’den Cuma’ya: 10:00-20:00, Cumartesileri: 10:00-18:00 ve pazar günleri 12.00-18.00 saatleri arasında açıktır.

 
 

Finlandiya'nın en önemli şehirlerini gezmek için kaç gün gerekir?

Başkent Helsinki’nin tadını gerçekten çıkarabilmek için 3 güne ihtiyacınız var. Turku ve Kotka için de birer gün ayırabilirsiniz. İyi bir Finlandiya gezisi için en azından 5 ila 6 güne ihtiyacınız olacak.

5 dakikada Fince 10 cümlelik dil rehberi

Evet: Kyllä 
Hayır: No 

Merhaba: Hei 

Günaydın: Aamu 

İyi akşamlar: İltaa 

Tuvalet nerede? Missa on vessa? 

Kredi kartı geçerli mi? Hyväksytkö luottokortteja? 

Neredeyim? Missa olen? 

Kaç para? Kuinka paljon rahaa? 

Adınız ne?  Mikä on nimesi? 

Teşekkür ederim: Kiitos 

Tamam: okei 
 

Finlandiya'ya gitmeden önce bilmeniz gereken 17 şey:

1. Finler sarılmayı sevmezler. 
2. Finler doğallığı, doğayı çok severler ve her buldukları fırsatta kendilerini kırsal bölgelere atarlar. 

3. Noel Baba Finlandiyalıdır ve bizzat kendisi ile görüşmek mümkündür. Rovaniemi şehrinde yılın her günü Santa'nın ofisini ziyaret edebilir, sohbet etmenin keyfini çıkarabilirsiniz.

4. Ünlü telefon markası Nokia’nın isminin şirketin kurulduğu Nokia kasabasından geldiğini biliyor muydunuz? 

5. Çok güzel sahilleri vardır. Temmuz ve ağustos aylarında, Helsinki’de sıcaklık 21 dereceye kadar çıkar ve denize girmek için uygun hava sıcaklığı oluşur. 

6. Finlandiya, Avrupa’nın en büyük ikinci gölü olan Saimaa gölüne ev sahipliği yapar. 

7. İnsanları tam birer kahve delisidir. 

8. Alkolizmin önüne geçebilmek için içki satımına farklı uygulamalar getirmişlerdir. Yüksek alkollü içkiler sadece devlet tarafından işletilen özel marketlerde satılıyor. 

9. Finler pizza konusunda çok ciddidir. İtalyan pizzasından bile daha güzel pizzayı bu ülkede yiyebilirsiniz. 

10. Trafik cezaları kişinin gelirine göre kesilir. 

11. Konuşanın sözünü kesmek büyük saygısızlık olarak kabul edilir. 
12. Finler, gösterişi sevmezler, her zaman sadelikten yanadırlar. 
13. Fin hamamları ile ünlü olan Finliler; saunayı, yüzmeyi, balık avlamayı ve mangal yapmayı severler.  
14. Türkçeye benzeyen Fince, Diğer Kuzey Avrupa ülkelerinden farklı olarak Ural-Altay dil ailesindendir. 
15. Kuzey Işıkları, yıl boyunca yaklaşık 200 gece veya akşam açık havada görülür. 
​16. Moomin adı verilen çizgi film kahramanları Finlandiya’nın simgeleridir. Moomin 1940'larda çok sevilen İsveççe konuşan Fin, yazar ve sanatçı Tove Jansson tarafından oluşturulan Finlandiya edebiyat karakterleridir.

17. Teknolojisi gelişmiş bir ülke olsa da sakin yaşamı seven halk, nefes almak için göllerin çok olduğu ve insanların az olduğu bölgeleri tercih ederler.