Malumunuz, artık Ukrayna’ya pasaportsuz, sadece kimlik kartı ile giriş yapılabiliyor. Bu vesileyle, Ukrayna’nın saklı bahçesi, kültür başkenti Lviv’i tanıtalım istedik. Lviv, Ukrayna’nın en batısında Polonya sınırında yer alıyor. Lviv, Ukraynaca “lev(aslan)” kelimesinden türemiş. 9. yy’da Galiçya Kralı Daniel’in, oğlu Leo’nun(aslan) onuruna adlandırdığı şehir, tarih boyunca birçok imparatorluğun boyunduruğunda kalmış ve bunu göstermekten hiç çekinmiyor. 13.yy’da Polonya hakimiyetine geçen şehir, 18.yy’da Habsburg Hanedanlığı’na geçmiş ve adı Lemberg olarak değişmiş. 1. Dünya Savaşı’nda Rusya ile Avusturya arasında birçok kez el değiştiren şehir, savaş sonrası Polonya ve Ukrayna milliyetçilerinin de çatışmalarına maruz kalmış. 2. Dünya Savaşı’nda Sovyetler boyunduruğunda Ukrayna kontrolüne verilen şehir, bugün Ukrayna’nın en büyük yedinci şehridir. Sovyetler döneminde toplu göçlere maruz kalan şehrin nüfusunu bugün %88 oranında Ukraynalılar oluşturuyor.

Lviv, kültür kokan bir şehir. Öyle ki, onlarca eski ev ve kiliseden oluşan “eski şehrinin” tamamı UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alıyor. Saraylarıyla, kiliseleriyle, eski mezarlıklarıyla gerçek bir Doğu Avrupa şehri, belki de türünün en iyisi. Ayrıca Lviv’in festivalleri de dünyaca ünlü; kültürel festivallerden klasik araba rallilerine kadar geniş bir skalaya sahip. Lviv, kültürel mirasının yanı sıra; kahvecileri, restoranları ve gece hayatıyla da ünlü bir şehir. En ilgi çeken yanı ise ucuz olması. Lviv, (genel olarak Ukrayna), Türkler için çok ucuz bir şehir. Ülkenin zaten ucuz olmasının yanına kur farkı avantajı da eklenince Lviv hesaplı bir tatil için çok güzel bir seçenek oluyor. Lviv’de, küçük maliyetlerle 1 haftadan uzun süre kalabilirsiniz. Ukrayna’nın en geniş kültürel hazineye sahip şehirlerinden Lviv, Ukrayna seyahatinizin en önemli duraklarından biri olacak. 

 

Lviv Nerededir?

Lviv, Ukrayna’nın batısında, dört tarafı karayla çevrili bir şehir. Polonya sınırına ise 65km uzaklıkta. 

Lviv’e nasıl gidilir?

Lviv’e; uçakla, trenle, otobüsle ya da kendi arabanızla gidebilirsiniz. 

Danylo Halytskyi Havaalanı, şehir merkezinin güneybatısında, 6 km uzakta. THY ve Pegasus’un İstanbul’dan düzenli seferleri var.  

Eğer seyahatiniz Lviv’de başlamadıysa ve trenle Lviv’e gitmek istiyorsanız seçeneğiniz bol. Lviv, ilk tren raylarını 1860’larda görmüş bir şehir bu nedenle tren taşımacılığı oldukça gelişmiş. Ukrayna’nın batısına giden trenlerin çoğunluğu Lviv’den geçiyor. Eğer Polonya’dan geçmeyi düşünüyorsanız, Varşova ve Krakow’dan kalkan trenlere de binebilirsiniz. 

Ukrayna’nın neredeyse bütün kentlerinden Lviv’e otobüs kalkar. Polonya’nın birçok sınır kentinden de Lviv’e direkt otobüs rotaları bulunmaktadır. 

Lviv’e ne zaman gidilir?

Lviv, yıl genelinde görece soğuk bir iklime sahip. Kışları sürekli kar yağışı görülürken, yaz aylarında da hava 20 derecenin üstüne nadiren çıkıyor. Yaz ayları Lviv’e gitmek için daha sağlıklı olsa da kış aylarının, özellikle Noel ve yılbaşının Lviv’de harika olduğunu düşünenler de oldukça fazladır. 

 

Lapland’da Ulaşım

Lapland oldukça büyük bir bölgedir. Eğer birbirine uzak şehirleri gezmek isterseniz, yerel uçak firmalarından faydalanabilirsiniz. Uçak dışında otobüs ve tren de şehirler arası ulaşım için kullanılabilir. Eğer sadece bir şehirde kalacaksanız, taksinin yanı sıra kar motosikleti, kızak gibi bölgesel ulaşım araçlarını da kullanabilirsiniz.

Lviv’de Şehir İçi Ulaşım

Lviv küçük bir şehir. Görülecek yerlerin büyük çoğunluğunu oluşturan eski şehrin tamamı yürüyerek gezilebilir. Buna rağmen Sovyet etkisiyle beraber şehirde toplu taşıma çok gelişmiş bir durumda. 50’den fazla otobüs, 11 tane tramvay, 10 tane de troleybüs hattı bulunuyor. Tramvay ve troleybüs biletleri 2, otobüs biletleri 4 grivna. Rynok Meydanı’ndan geçen 3 farklı tramvay sizi her yere ulaştırıyor. Troleybüsler şehrin batısına ve daha uzak yerlerine odaklanmış durumda. Otobüs seferleri ise tramvay ve troleybüs hatta olmayan boşlukları dolduruyor. Eski Sovyet fotoğraflarından eser kalmamış, hepsi modern araçlar. 

 

 Lviv'e seyahat etmeyi mi planlıyorsunuz? Lviv tur fiyatlarını buradan karşılaştırın!

Bahsettiğimiz üzere, Lviv köklü tarihe sahip bir şehir. Yüzlerce yıllık kiliseleri ve büyük aristokratlar tarafından kullanılmış tarih kokan sarayları, malikaneleriyle, mimari seven herkesi mutlu edecektir. Lviv, bir açık hava müzesi olduğu kadar, aynı zamanda bir müze şehri. Birçok tarihi müzeye ev sahipliği yapan şehirde aynı zamanda müzeleştirilmiş tarihi yapılar da ziyaretçilerini bekliyor. 

Lviv'de mutlaka görmeniz gereken yerleri sizin için derledik: 

  • Lviv Tren İstasyonu

    Lviv Tren İstasyonu

    Lviv Tren İstasyonu, 20.yy’ın başında Art Nouveau (Fransızca: Yeni Sanat) tarzında yapılmış. Günümüzde hala aktif olarak kullanılan istasyon, mimari meraklılarının göz bebeklerinden. Eğer zamanınız varsa bu mimari harikasını görmeden Lviv’den ayrılmayın.

    devamı için tıklayın
  • Rynok (Pazar) Meydanı

    Rynok (Pazar) Meydanı

    Rynok Meydanı, Lviv’in kalbidir. 500 yıllık bu meydan, tarih boyunca Lviv’in politik, ticari ve sivil hayatının buluşma noktası olmuş. Dört bir yanı tarihi eser olan meydan, şehrin en önemli buluşma noktalarından. Sevimli kafeleri, sokak sanatçıları, heykelleri ve etrafında bulunan tarihi binalarıyla Rynok Meydanı sizi bekliyor. Sadece Rynok Meydanına yapacağınız bir gezi bile, bir ila iki gününüzü alabilir.

    devamı için tıklayın
  • Belediye Binası

    Belediye Binası

    Rynok Meydanı’nın tam ortasında bulunan 180 yıllık Belediye Binası, Lviv’in en önemli noktalarından biridir. Tarih boyunca şehrin merkezi olan bina, günümüzde de şehrin en önemli turistik yerlerindendir. Dört bir yanında Yunan tanrılarının heykelleri olan bina, adeta görenleri adeta zamanda bir yolculuğa çıkarır. Binanın tepesinde bulunan tarihi Ratusha Saat Kulesi ise şehrin en güzel manzaralarından birini sunar. 400 basamak tırmanılarak çıkılan kulenin çok cüzi bir ücreti var, lakin karşılığında sunduğu panoramik manzara nefes kesici, fotoğraf çekimleri için harika. Kulede, biri küçük, diğeri büyük olmak üzere iki adet çan var. Çanlardan küçüğü 15 dakikada bir, büyüğü ise her saat başı çalıyor.

    devamı için tıklayın
  • Lviv Ermeni Katedrali

    Lviv Ermeni Katedrali

    Ermenilerin Lviv’deki geçmişi 14.yy’a kadar uzanıyor. 14.yy’da Kars’taki klasik Ani Katedrali örnek alınarak yapılan katedral, günümüzde Ukrayna Ermenilerinin sembollerindendir. 2000’li yıllarda Papa’nın ziyaret ederek kutsadığı katedral, Lviv’in en önemli turistik yerlerindendir.

    devamı için tıklayın
  • Lviv Opera Binası

    Lviv Opera Binası

    20.yy’ın başında Polonyalı mimar Zygmunt Gorgolewski tarafından tasarlanan opera binası, açık ara Ukrayna’nın, hatta Avrupa’nın en güzel binalarından biridir. İlk görüşünüzde gözlerinizi alamayacağınız bina, iç ve dış mimarisiyle şehrin bütün gözlerini üzerine topluyor. Neo-Rönesans tarzında inşa edilen, içi altın ve mozaiklerle dekore edilmiş olan bina, Paris ve Viyana’nın dünyaca ünlü opera binalarıyla karşılaştırılıyor. Binada düzenli olarak opera ve bale gösterileri düzenleniyor, bunlardan birini mutlaka izlemenizi öneririz.

    devamı için tıklayın
  • Etnografya, Sanat ve Zanaat Müzesi

    Etnografya, Sanat ve Zanaat Müzesi

    Ukrayna’nın en eski müzesi olan Etnografya, Sanat ve Zanaat Müzesi, 17 farklı sergi ve 83.000’den fazla eserle, Ukrayna’nın en büyük koleksiyonlarından birine sahip. Aralıklarla geçici sergilerin de düzenlendiği Etnografya, Sanat ve Zanaat Müzesi, her yaştan ve her alandan ziyaretçiye hitap ediyor. Meydana yürüme mesafesinde olan bu müzeyi kaçırmayın.

    devamı için tıklayın
  • Göğe Yükseliş Katedrali

    Göğe Yükseliş Katedrali

    Tam ismiyle “Bakire Meryem’in Göğe Yükseliş Katedrali” ya da kısa adıyla “Latin Katedrali”, Lviv’in en eski yapılarındandır. Polonya hakimiyeti zamanında yapılan katedral, günümüzde hala şehrin en göz alıcı noktalarından biridir. Katedralin iki yanını, geçmiş yüzyıllardaki işgal denemelerini sembol eden top mermileri süslüyor. 14.yy’da Gotik mimariyle inşa edilen katedral, tarihi boyunca yangınlar, işgaller ve doğal afetlere karşı direnmiştir. Rönesans ve Barok etkilerini de yaşamış olan katedral, yüzyıllara yayılan tüm bu etkileri içinde barındırır. Klasisizm etkilerinin de görüldüğü katedral, tarihe meraklı herkes için kaçırılmayacak bir hazinedir.

    devamı için tıklayın

Lviv adeta Doğu ve Batı Avrupa arasında bir köprüdür. Bun nedenle, tarih boyunca bambaşka kültürlerin etkisini yaşamış Lviv’in, geniş bir mutfak kültürü vardır. Lviv’de geleneksel Ukrayna yemeklerinin yanında, Batı mutfaklarının etkilerini görmek de mümkündür.  

Ukrayna, bozkırların ve ormanların ülkesidir. Bu nedenle Ukrayna mutfağı et ağırlıklıdır. Lviv’de de bunu görmek mümkün, girdiğiniz her restoranda harika et yemekleri bulacaksınız. Ayrıca, hayatın geri kalanı gibi yemekler de çok ucuz. Harika bir sofraya Türkiye’de vereceğinizin yarısını, hatta bazen üçte birini verip kalkabilirsiniz.  Lviv mutfağı, eti, özellikle de domuz etini çok kullanıyor. Lahana, patates gibi sebzeler birçok yemeğin ya yardımcısı ya da ana bileşeni. Uzun süre saklanabildiği için farklı sosis türevleri tarih içinde kendilerine yer bulabilmiş, mutfağın bir parçası olmuş.
Lviv’de, birçok farklı çeşitte sosis bulabilirsiniz. Doğu Avrupa’nın vazgeçilmez Borş çorbası ile dünyaca ünlü Kiev tavuğu da Lviv mutfağında önemli bir yer edinmişlerdir. 

Sokak lezzetlerinin peşinden giden bir gezginseniz, Lviv’de külahta pizza ve sokak krepçilerini deneyebilirsiniz. Mayıs aylarında yapılan Lviv Sokak Yemeği Festivali ise ziyaretçilerine her yıl farklı tatlar sunuyor. Lviv, kahvesiyle ünlü bir şehir. Orantılı olarak, birçok kafeye sahip. Lviv, her türlü damak zevki ve türe uygun kafelere sahip. Dünyanın ilk Anti-cafelerinden birkaçına da ev sahipliği yapan Lviv’de herkese özel bir zevk var. 

Lviv, yüzyıllar boyu Avusturya etkisinde kalmış bir şehir. Bu sebeple dünyaca ünlü Viyana usulü pastalar ve Avusturya çikolataları Ukrayna kültürüne karışmış, ortaya çok tatlı bir sentez çıkmıştır.  

 

  • Masonic Restaurant (The Most Expensive Galician Restaurant)

    Masonic Restaurant (The Most Expensive Galician Restaurant)

    Meydanda, 14.nolu apartmanın üst katında konumlanan restoranın kapısını çaldığınızda sizi robdöşambr giyen bir adam karşılıyor. İçeri girmek istiyorsanız yapmanız gereken, adamı orasının evi olmadığına, gerçekte bir restoran olduğuna ikna etmek. İkna ettikten sonra içeri giriyorsunuz ve gördüğünüz gerçekten de bir evin bir odası. Restoran kısmına geçmek için bir kapıdan daha geçmeniz gerekiyor. Menü biraz gözünüzü korkutabilir, çok pahalı gelecek. Adı da buradan geliyor zaten: “En pahalı Galiçya Restoranı”. Dim Legend’dan alacağınız indirim kartıyla %90 indirim kazanacaksınız. İçeri nasıl sokulduğu bilinmeyen 1936 model klasik BMW’ya bakmayı unutmayın.

    devamı için tıklayın
  • Kryivka

    Kryivka

    Kryivka, Masonic Restaurant’la aynı binada; soldaki kapıdan giriliyor. Mekân, et yemekleri ve geleneksel Ukrayna mutfağıyla ünlü. Geniş bir bira menüsü de var. Kryivka, Lviv’in en ünlü ve popüler mekanlarından olduğu için kalabalık günlerde biraz sıra beklemeniz olası. Meşakkatli girişine rağmen yereller tarafından da çok sevilen, dost canlısı ve rahat bir mekân. Kapıyı çaldığınızda sizi elinde silah olan ya da askeri üniformalı sinirli bir adam karşılayacak. Bir Rus ajanı olup olmadığınızı sorgulayıp parolayı soracak. Parola: “Slava Ukrayna!”, “Ukrayna’ya selam olsun!” gibi bir anlamı var. Mekânın özelliği; 2. Dünya savaşında hem Nazilere hem Sovyetlere karşı mücadele eden Ukrayna Özgürlük Ordusu’nun sığınağı olması. Camı, penceresi olmayan mekânın içi; 2. Dünya Savaşı’ndan kalma silahların oyuncak versiyonlarıyla ve Putin ile Stalin’in hedef tahtasına çevrildiği fotoğraflarla dekore edilmiş. Sığınağın içinden bambaşka yerlere çıkan küçük tüneller mekâna bambaşka bir hava kazandırıyor. Mekânın bahçesindeki “Transformer” robotu ise ziyaretçileri şaşırtarak epey absürt bir eğlence sunuyor.

    devamı için tıklayın
  • Churrasco Grill & Beer

    Churrasco Grill & Beer

    Meydanın bir altındaki Galitskaya Caddesi’nde yer alan Churrasco Grill & Beer, bir “yiyebildiğin kadar ye” restoranı. Belirli bir ücreti girişte ödeyip, keyfinize bakıyorsunuz. Geniş et, bira ve kokteyl menüsüyle Churrasco, Lviv’in en çok tercih edilen mekanlarından biri.

    devamı için tıklayın
  • Atlas

    Atlas

    Atlas, Rynok Meydanı’nda, 45 numarada konumlanan, Lviv’in Polonya kültürü üzerine uzmanlaşmış bir kafe. Atıştırmalık menüsü, rahat ortamı ve klasik dekorasyonuyla sakin bir gün ortası yemeğinin uygun mekanlarından.

    devamı için tıklayın
  • Puzata Hata

    Puzata Hata

    Puzata Hata, Ukrayna’nın genelinde birçok şubesi olan bir yerel yemek zinciri. Lviv’de de iki şubesi bulunuyor. Çok ucuz fiyatlarla, kaliteli ve geniş Ukrayna mutfağını klasik restoranlarda sunan Puzata Hata, ucuz yemek isteyen yerlilerin favori mekanlarından. Tabldot sistemiyle de çalışan restoran, siparişinizin 15 dakika içinde hazır olmasını garanti ediyor. Düşük bütçeli, hızlı ve sağlıklı bir yemek isterseniz Puzata Hata tam size göre.

    devamı için tıklayın
  • Kryva Lypa Culinary Studio

    Kryva Lypa Culinary Studio

    Yerel gurmelerin favori mekanlarından olan Kryva Lypa, geniş yerel menüsüyle, klasik loş dekorasyonuyla ve uygun fiyatlarıyla Lviv’in en iyilerinden. Meydanın hemen dışında yer alan mekân, yemek sevdalılarının vazgeçilmez adresi. Kryva Lypa Culinary Studio; geniş et menüsünün yanı sıra, klasik Ukrayna yemekleri, vejetaryen dostu yemekler ve deniz ürünleriyle, her ağız tadına uygun seçenekler sunuyor.

    devamı için tıklayın
  • Baczewski

    Baczewski

    Adını, Doğu Avrupa’daki ilk votka fabrikasını açan Baczewskilerden alan restoran, Lviv’in en çok tercih edilen restoranlarından biri olarak gösteriliyor. Özellikle, geleneksel açık büfe kahvaltısıyla, tüm şehrin en ünlü mekanlarından olan Baczewski, klasik dekorasyonu, renkli bahçesi, canlı müziği ve geniş menüsü ile Lviv’de mutlaka ziyaret edilmesi gereken mekanlardan. Çok popüler olduğu için her zaman kalabalık olabiliyor, en azından iki gün önceden rezervasyon yaptırmaya çalışın. Kahvaltı için ise olabildiğince erken gelmelisiniz, öğleden sonraya kalmamaya dikkat edin.

    devamı için tıklayın
  • Valentino RestaurantEğer Lviv’deki tatilinizi özel bir akşam yemeği ile bitirmek istiyorsanız, Valentino gitmeniz gereken bir yer. Meydanın güneyinde, minik bir ara sokaktaki eski üç katlı bir evde konumlanan Valentino Restaurant, lüks klasik dekorasyonu, İtalyan ve Ukrayna ağırlıklı menüsü ve beş yıldızlı hizmeti ile özel bir yemek tecrübesi arayanların gitmesi gereken bir mekân.

    Valentino RestaurantEğer Lviv’deki tatilinizi özel bir akşam yemeği ile bitirmek istiyorsanız, Valentino gitmeniz gereken bir yer. Meydanın güneyinde, minik bir ara sokaktaki eski üç katlı bir evde konumlanan Valentino Restaurant, lüks klasik dekorasyonu, İtalyan ve Ukrayna ağırlıklı menüsü ve beş yıldızlı hizmeti ile özel bir yemek tecrübesi arayanların gitmesi gereken bir mekân.

    Eğer Lviv’deki tatilinizi özel bir akşam yemeği ile bitirmek istiyorsanız, Valentino gitmeniz gereken bir yer. Meydanın güneyinde, minik bir ara sokaktaki eski üç katlı bir evde konumlanan Valentino Restaurant, lüks klasik dekorasyonu, İtalyan ve Ukrayna ağırlıklı menüsü ve beş yıldızlı hizmeti ile özel bir yemek tecrübesi arayanların gitmesi gereken bir mekân.

    devamı için tıklayın
  • Mapa Cafe

    Mapa Cafe

    Türkçe’de “harita” anlamına gelen Mapa, Lviv’in gençlerinin ilk tercihlerinden. Temasını seyahat olarak belirleyip, bütün duvarları; haritalarla, dünya şehirlerinin resimleriyle, buzdolabı mıknatıslarıyla süsleyen kafe, özellikle öğrenciler tarafından tercih ediliyor.

    devamı için tıklayın
  • Dzyga

    Dzyga

    Aslında bir sanat galerisi olan Dzyga’nın kafesi, Lviv’in gençlerinin ve genç hissedenlerinin uğrak mekanlarından. Şehrin alt kültürünün imzacılarından olan kafe; uygun fiyatları, posterlerle dolu koridorları, minik bahçesi ve güler yüzlü çalışanlarıyla Lviv’de bohem kültürün temsilcisi. Bu rahat kafe-galeri, acelesi olmayanların, hayatı yavaş yaşamayı sevenlerin favori mekânı olmaya aday.

    devamı için tıklayın
  • Lviv Coffee Mining Manufacture

    Lviv Coffee Mining Manufacture

    Kahveden bahsetmişken Lviv “Kahve Madeninden” bahsetmezsek olmaz. Lviv’in en köklü ve en popüler kahvecilerinden olan mekân, hem turistlerin hem de yerlilerin uğrak alanlarından. Gözünüzün önünde çekilen onlarca çeşit kahveyi, hem mekânda içebiliyorsunuz hem de satın alıp istediğiniz zaman kendiniz yapabiliyorsunuz. Atıştırmalık seçenekleri de bulunan kahveci, yolu Lviv’e düşen kahve severlerin kaçırmaması gereken bir mekân.

    devamı için tıklayın
  • Something Interesting

    Something Interesting

    Adı gibi kendisi de “ilginç bir şey” olan Something Interesting, Rynok meydanının tam ortasında konumlanan artistik bir kafe. İçerisi kırılgan cam dekorlarla, kesif kahve ve eski kitap kokusuyla bezeli kafenin önü ise bir açık hava galerisi. Bu ilginç, eksantrik mekân hem turistlerin hem de yerlilerin sıkça tercih ettiği bir yer. Özellikle kış aylarında yavaşlayan Lviv’de, sabah saatlerinde erken açılması kış tatilcileri için Something Interesting’i önemli bir lokasyon yapıyor. Ev yapımı kurabiyelerini denemeden ayrılmayın.

    devamı için tıklayın
  • CoMMuna

    CoMMuna

    Girişte size anti-cafelerden bahsetmiştik. Anti-cafe konsepti, birkaç yıl önce Rusya ve çevre ülkelerde başladı. Konsept şöyle: Yediğiniz, içtikleriniz bedava, bunun karşılığında saatlik bir bedel ödüyorsunuz. Anti-Cafe konseptini Lviv’e getiren CoMMuna’da; isteyenlerin kendi yemeklerini yapabilecekleri bir mutfak, self servis yiyecek ve içecekler, küçük bir kütüphane, masa oyunları, bilardo, bilgisayarlar, sunum yapılabilecek bir perde ve WiFi bulunuyor. Kahveci köşelerinde çalışmaktan sıkılıp yaratıcı ve sakin bir çalışma ortamı arayanların ya da sadece arkadaşlarıyla güzel bir gün geçirmek isteyenlerin veya komün hayatını tatmak isteyenlerin favori mekanlarından olan CoMMuna, klasik kafe kavramını yıkmaya çalışıyor. Mekânın en büyük artılarından biri ise 7/24 açık olması.

    devamı için tıklayın
  • Lviv Handmade Chocolate

    Lviv Handmade Chocolate

    Lviv’de çikolata denince ilk akla gelen yerlerden olan “Lviv Ev Yapımı Çikolata”, 50’den fazla farklı çikolata çeşidine ev sahipliği yapıyor. Özellikle soğuk kış günlerinde, giriş katındaki kafesinde sunduğu sıcak çikolata çeşitleriyle hem turistlerin hem de yerellerin favori mekanlarından. Zengin ürün çeşitliliği, içeri girildiği anda ziyaretçisini ele geçiren çikolata kokusu ve güler yüzlü çalışanlarıyla Lviv Handmade Chocolate, tatlı ve çikolata severleri adeta büyülüyor. Mekâna bir kez giren çikolata tutkunları bir daha çıkmak istemiyor. Bu sebeple kalabalık olabilir, hazırlıklı olun.

    devamı için tıklayın
  • Red Cat

    Red Cat

    Meydanın hemen kuzeyinde konumlanan Red Cat, Lviv’in ünlü pastacılarından. Avrupa ve Ukrayna stilinin sentezlenerek en güzel pasta ve tatlıları müşterilerine sunan Red Cat, adından da anlaşılacağı gibi kedilerle kafayı bozmuş durumda. Girişinden itibaren gözünüzü diktiğiniz her yerde kedi resimleri, heykelleri ve figürleri var. Bu küçük kedi figürlerini satın da alabiliyorsunuz. Red Cat arkadaş yanlısı çalışanları, güzel kahvesi ve birbirinden tatlı menüsüyle, tatlı ve kedi severlerin denemesi gereken bir kafe.

    devamı için tıklayın

Lviv, doğayla iç içe bir şehir. Kış aylarında meydanda paten kiralayarak buz pateni yapabilir, eski şehrin karla kaplı sakin sokaklarını arşınlayabilirsiniz. Yaz ve bahar aylarında ise bisiklet kiralayabilir, eski Schevchenko Vadisi’nde yürüyüşe çıkıp eski evleri görebilir, opera binasının önünde ihtiyarlarla satranç oynayabilir ve sayısız festivale katılabilirsiniz. 1,5 saat mesafedeki Karpat Dağları ise hem kültürel geziler için hem de kamp için çok uygun.


Lviv’de aradığınız her şeyi ve daha fazlasını bulabilirsiniz. Şehir standart AVM’lerin yanında moda severler için harika butikler de barındırıyor. 

Rhizoma Store: Meydanın güneyinde kalan Rhizoma, Ukraynalı genç tasarımcıların yerel kumaşlar kullanarak birbirinden şık kıyafetlerini ve takılarını satışa sunduğu minimal tasarımlı bir mağaza. Mağazanın sahibi Tanya, her zaman güleryüzlü ve yardımsever. Lviv seyahatinizden, başka kimsede olmayacak, orijinal bir şey almak istiyorsanız Rhizoma’yı kaçırmayın. Erkekler için de harika üst giyim modelleri bulunuyor.  

Opera Passage: Opera Passage; şehrin, aradığınız her şeyi ve fazlasını bulabileceğiniz AVM’si. Lüks mağazalardan butik giyime, teknoloji marketlerden genel alışverişinizi yapabileceğiniz Opera Market’e kadar birçok mağazayı içinde bulunduruyor. Lviv’de birkaç gün kalmayı düşünüyorsanız, meydana epey yakın olan bu AVM dostunuz olacak. 

Doğu Avrupa’nın geri kalanı gibi, Lviv’de de gece hayatı epey gelişmiş. Her zevke ve ağız tadına göre bir mekân bulmanız mümkün. Klasik publardan ateşli gece kulüplerine kadar farklı seçenekleriniz var.

  • 4friends Whiskey Pub

    4friends Whiskey Pub

    4friends, dört kafadarın bir olup açtığı bir viski barı. Ağırlıklı olarak viski satılsa da kendi yapıkları biralar ve kokteyller de menüye dahil. Et menüsü ile dikkat çeken mekân, kahve ve kahvaltı seçenekleriyle de müdavimlerini mutlu bırakıyor. Özellikle yerellerin sıkça tercih ettiği 4friends’de 60’a yakın viski çeşidi var. 4friends Whiskey Pub; her zaman güler yüzlü ve usta barmenleriyle, geniş viski koleksiyonuyla ve her zaman soğuk olan birasıyla, arkadaşlarla buluşmak için ideal bir mekân.

    devamı için tıklayın
  • Kult Club

    Kult Club

    Kult Club, Lviv’de canlı müzik sevenlerin favori mekânı. Mekânın sahnesinde klasik Balkan müziğinden caza, Rock’tan Blues’a, Latin’den Reggae’ye dünya müziği dinletileri yapılıyor. Yerellerin favorilerinden olan mekân, herkesin müzik zevkine uygun bir türle karşınıza çıkıyor. Geniş repertuarı, harika çalışanları, küçük ve samimi dans pisti ile hareketli ve eğlenceli bir Lviv gecesi geçirmek isteyenlerin tercih etmesi gereken bir kulüp.

    devamı için tıklayın
  • Picasso Nightclub

    Picasso Nightclub

    Geceyi yüksek sesli müzik, canlı atmosfer ve dansla geçirmek isteyenlerin yeri Picasso. Adını ünlü İspanyol ressamdan alan ve kapısının önündeki yalınayak heykeliyle adını hak eden kulüp gün içinde harika bir kahveci olarak hizmet veriyor. Akşam olduğunda ise kırmızı spotları yakıp canlı bir gece kulübüne dönüşüyor. Retro ve disko müzikleriyle, loş atmosferiyle ve rahatlığıyla, ruhu genç olanların beğenisini kazanan Picasso, şehrin en artistik ve havalı kulüplerinden.

    devamı için tıklayın

Lviv için vize gerekir mi?


Ukrayna ve Türkiye arasındaki anlaşma dolayısıyla, Lviv’e gitmek için vize gerekmiyor. 90 günü aşmayan seyahatlerde pasaportsuz, yalnızca yeni nesil çipli kimlik kartınız ile Ukrayna’ya girebiliyorsunuz. 

Bu elinizi kolunuzu sallayarak girebilirsiniz demek değil; küçük de olsa ibraz etmeniz gerekenler var. Bunlar; dönüş bileti, kalınacak yerin (otel, ev) adresi ve günlük en az 50$.
 

Lviv’de havaalanının kent merkezine uzaklığı nedir?


Lviv Danylo Halytskyi Havaalanından Rynok Meydanı yaklaşık 11 kilometredir. 

Lviv’de hava durumu ve iklim nasıldır?


Lviv’in soğuk ve ılıman bir iklimi vardır. Kış aylarında hava sıcaklıkları sıfırın altında seyrederken Yaz aylarında nadiren 20 derecenin üzerini görür. Lviv genellikle az yağış alsa da hava şaşırtıcı olabilir. Yanınızda portatif bir şemsiye olsun. 

Lviv’de kullanılan para birimi nedir?


Lviv’de, Ukrayna’nın milli para birimi olan Grivna (Hryvnia - UAH) kullanılır. 8 Haziran 2017 itibariyle 1 ₺ = 7.3 Grivna.

 

Lviv’de genel olarak fiyatlar nasıldır?

Ukrayna, özellikle yeme içmede dünyanın en ucuz ülkelerindendir. 

Küçük su: 7.6 Grivna (1.1₺) 

Kahve: 25₴ (3.3₺) 

Big Mac: 64₴ (8.6₺) 

Uygun bir restoranda tek kişilik yemek: 75₴ (10.1₺) 

Orta sınıf bir restoranda 2 kişilik 3 kap yemek: 300₴ (40.7₺) 

Yerel bira: 15₴ (2.1₺) 

Tek binişlik otobüs bileti: 4₴ (0.5₺) 

Benzin: 24.5₴ (3.3₺) 
 
 

Lviv’de restoran & mağazalar & resmî kurumlar kaça kadar açıktır? Hangi günler kapalıdır?


Lviv’de, kış aylarında işletmeler genellikle daha geç saatlerde açılıyor. Kış ayları dışında standart saatlere sahipler. Sabah 09:00-10:00, akşam 20:00-21:00. 7/24 çalışan kafelerin sayısı bir hayli fazladır. Turist bilgi merkezi; hafta içi 10:00-18:00, Cumartesi 10.00-17:00, Pazar günleri ise 10:00-16:00 saatleri arasında çalışıyor. Toplu taşıma sabahtan akşama kadar bulunabiliyor.
 

Lviv’in tehlikeli bölgeleri nereleridir?


Lviv, genel olarak güvenli bir şehirdir. Bütün turistik şehirler gibi Lviv’de de dolandırıcılar ve yan kesiciler mevcut olsa da güvenlik raporlarına göre Lviv, İstanbul ve Ankara’dan çok daha güvenli bir şehir.  

 

Lviv’i gezmek için kaç gün gerekir?


Lviv, tarihi köklü ve eğlenmeyi bilen bir şehir. Sadece eski şehri gezmek daha 1 ile 2 gün alacaktır. Eğer Lviv’in orijinal konseptli restoran ve kafelerini de gezmek isterseniz Lviv’de en azından 3 gün geçirmelisiniz. Eğer festivallere de katılmayı düşünüyorsanız, bu süre 1 haftaya kadar çıkabilir. 

 

Lviv için önemli tarihler nelerdir?


Lviv’in bir kültür ve festival şehri olduğundan bahsetmiştik. Şehrin dört bir yanındaki parklar ise sakinlerine yemyeşil düzlükler sunuyor. Park kültürü, eski Sovyet ülkelerinde önemlidir. Lviv’in onlarca festivalinden bahsetmek gerekirse: 

 
Noel Festivali: Aralık-Ocak ayları arasında her yıl 40 gün boyunca Noel festivali yapılıyor. Festival, çam ağaçlarından Noel şarkılarına, oyunlar ve şekerlemelerden özel gösterilere kadar Noel deyince akla gelen tüm eğlenceleri bir araya getiriyor. Festival boyunca müzelerde özel etkinlikler de yapılıyor.  

Eğer tatilinizi kışın yapmayı planlıyorsanız, Noel festivali tek seçeneğiniz. Lviv, asıl yaz aylarında kendini buluyor. Şehirde, özellikle yaz aylarında bir anda birden fazla festival düzenleniyor: 

Alfa Jazz Festivali: İlk olarak 2011 yılında gerçekleştirilen Alfa Jazz Festivali her yıl haziran ayının son günlerinde gerçekleştiriliyor. Festivale dünyaca ünlü Jazz müzisyenleri katılıyor.  

Leopolis Grand Prix: Her yıl milyonlarca dolar değerinde arabaların katıldığı klasik araba rallisi, özellikle klasik araba meraklılarının kaçırmaması gereken bir festival. 

Diapason: Dünyaca ünlü isimlerin katıldığı Diapason Klasik Müzik Festivali, her yıl binlerce izleyici çekiyor. 

Temmuz ayında şehir daha da canlanıyor:  

Night in Lviv: Night in Lviv (Türkçesi: Lviv’de Gece) festivali boyunca, şehirde gece turları ve etkinlikleri düzenleniyor.  

LvivKlezFest: LvivKlezFest, şehrin Yahudi kültürünü yaşatan bir festival. Festival boyunca geleneksel Yahudi yemekleri ile Ukrayna, Galiçya ve yakın diyarlardan Yahudi gruplarının birçok dilde şarkıları ziyaretçilere çalınıyor. 

Wiz-Art Kısa Film Festivali: Wiz-Art, yıl içinde Ukraynalı sanatçılar tarafından yapılan kısa ve deneysel filmlerin toplanıp bir araya getirildiği yarışma usulü bir festival. Çağdaş ve deneysel sinema meraklıları kaçırmamalı. 

Peynir & Şarap Festivali: Genellikle Ekim aylarında gerçekleştirilen festivalde şehir boyunca stantlar ve pazarlar kurulur, en güzel şaraplar saklandıkları yerlerden çıkarılır ve misafirlere servis edilir.

Lviv’e Gitmeden Önce Bilmeniz gereken 7 şey:

1. Eurovision 2004 galibi Ruslana’yı hatırlıyor musunuz? Peki Ruslana’nın Lvivli olduğunu ve burada konservatuar okuduğunu biliyor muydunuz? 

2. Kahve, Lvivliler için çok önemlidir. Bir araştırmaya göre Lviv, dünyada kişi başına en çok kahveci düşen şehir. 

3. Elektriğin keşfinden önce kitlelere aydınlık getiren gaz lambası, ilk olarak Lviv’de yapılmış. Rynok Meydanı’nının kuzeyinde bulunan kafe/müze Gasova Lampa (Gaz Lambası) bu konsept üzerine kurulmuş. 

4. Lvivlilere, -şehrin eski adından türetilen- Leopolitan denir. 

5. Leopolitanlar, diğer Batı Ukraynalıların aksine çok daha dindar ve milliyetçidir. Rusları hiç sevmedikleri de bir gerçek.  

6. Yaz aylarında gidiyor olsanız bile bavulunuzu hazırlarken havayı hesaba katın. Lviv genellikle serin bir şehir.

7. Önemli Numaralar:  

    İtfaiye: 101 

    Polis: 102 

    Ambulans: 103 

    Türkiye Kiev Genel Başkonsolosluğu: +380 44 281 07 500