“Zenj-el Bahr” siyah adamlar ülkesi Zanzibar; turkuaz renkli denizi, wallpaper yapılacak güzellikteki eşsiz manzaraları, benzersiz gün batımı, tropikal doğası, bitki örtüsü, egzotik baharatları, ahşap ustalığının farklı örnekleri ve tarihi yerleşim yerleriyle dikkat çekerken; ziyaretçilerine göz kamaştırıcı enstantaneler sunuyor.

Zanzibar ve ona bağlı Pemba Adası; iç işlerinde bağımsız, dış işlerinde Tanzanya’ya bağlı özerk bir bölge konumunda bulunuyor. 1800’lü yıllardan bu yana, tam bir baharat cenneti olarak da biliniyor. Karabiber, tarçın, karanfil, Hindistan cevizi gibi pek çok baharat, adada yetişiyor.

Diğer benzeri destinasyonlara göre turist akınına fazla uğramamış ve nispeten bakir kalmış olması ile Zanzibar, özellikle son yıllarda oldukça ilgi görüyor. Adadaki otellerin birbirlerinden uzak noktalarda konumlanmış olması, mahremiyet konusuna özen gösterenler ve kalabalıktan hoşlanmayanlar için çok doğru bir tatil seçimi olabilir. Özellikle balayı tatili yapmak isteyen çiftler ve kış soğuğundan biraz olsun kaçmak isteyenler için gidilmesi gereken noktalardan biri olarak ilk sırada tercih ediliyor.

Zanzibar’ın sloganı “Hakuna Matata”, Svhali dilinde "Sıkma canını, her şey yolunda" manasına geliyor. Bu sözü adada hemen her yerde duyabilir ve görebilirsiniz.

Zanzibar Nerededir?

Tanzanya’nın 80 km açığında yer alan Zanzibar; ekvator çizgisinin güneyinde, Hint Okyanusu’nun Afrika kıyıları ile buluştuğu noktada bulunuyor.

Zanzibar'a Nasıl Gidilir?

İstanbul’dan haftanın her günü, THY ile Tanzanya’nın Darüsselam şehrine direkt uçuşla 8 saat 30 dakikada ulaşılıyor. Julius Nyerere International havalimanından yapılan aktarma ile Coastal Aviation, Hahn Air Systems, Auric Air, Zan Air, Precision Air gibi havayolu şirketlerini kullanarak, yine haftanın her günü 07.30-16.30 saatleri arasında 20 dakika süren bir uçuşla Zanzibar Abeyt Amani Karume International Havalimanı’na ulaşım sağlanıyor.

Zanzibar'a Ne Zaman Gidilir?

Haziran-Ekim ve Aralık-Şubat tarihleri, adayı ziyaret etmek için en uygun zamanlardır.

Zanzibar'da Ulaşım

Zanzibar’da, Dala Dala adı verilen dolmuşlar bulunuyor. Ancak; son derece güvensiz ve çok kalabalıklar. Şehir içinde, ulaşım için motosiklet ya da araç kiralayarak adanın her köşesini keşfetme fırsatını yakalayabilirsiniz. Ya da pazarlık ederek taksiyle istediğiniz noktaya gidebilirsiniz. Havalimanından taksiye binerek 8-10 dakikada, 10.000 TZS ( 6 USD) karşılığında Down Town’a ulaşabilirsiniz.

Zanzibar'a seyahat etmeyi mi planlıyorsunuz? Zanzibar tur fiyatlarını buradan karşılaştırın!

Tropikal bitki örtüsü, turkuaz renkli denizi, eşsiz gün batımları derken; bu romantik ada, son yıllarda turistlerin dikkatini çekmeyi başardı. Biz de, yolunuz Zanzibar'a düşerse; gezilecek önemli yerleri sizin için derledik.

  • Stone Town

    Stone Town

    UNESCO tarafından Dünya Mirası Şehirler Listesi’nde yer alan Stone Town’un labirenti andıran dar sokaklarında, keşfe çıkabilirsiniz. Dala Dala adı verilen dolmuşların durağında insan manzaralarını izleyip, fotoğraflayabilirsiniz. Yakınlarındaki balık pazarına (Darajani Market)’e giderek, ortamın değişik atmosferinde şaşkına dönebilirsiniz. Freddie Mercury’nin doğduğu evi gezebilir, Umman Sultanlığı döneminden kalma sarayları görebilir ve ünlü Zanzibar kapıları ile taş evlerinin fotoğraflarını çekebilirsiniz.

    devamı için tıklayın
  • Pemba Adası

    Pemba Adası

    Zanzibar’ın kuzeyinde yer alan, Zanzibar’a bağlı daha küçük ve bakir bir ada. Hemen söyleyelim; bu adaya ulaşmak biraz zahmetli ve pahalı olabilir. Zanzibar’dan, Pemba’ ya yaklaşık 4 saat süren tekne (dhow) yolculuğuyla ya da; haftanın belirli günleri Azam Marine ve Royal deniz otobüsleriyle geçiş yapılabiliyor. Dar Es Salaam ya da Arusha’dan, Pemba’ya uçmak da mümkün; ancak pahalı bir yol. Pemba Adası, özellikle dalış severler için kesinlikle gidilmesi gereken bir destinasyon. Temmuz-Eylül aylarında balinaların, Aralık-Şubat aylarında ise; köpek balıklarının adanın bu civarından geçişleri gözlenebilir.

    devamı için tıklayın
  • Zanzibar Baharat Turu

    Zanzibar Baharat Turu

    Daha önce hiç deneyimlemediğiniz ve sizi etkileyecek bu tura, kesinlikle katılmalısınız. Kakaoyu, kahveyi, tarçını, vanilyayı, zencefili, karanfili, karabiberi dalında görüp, ham hallerinden nasıl işlenip, hazırlandıklarına yakından şahit olacağınız farklı bir deneyim yaşayacaksınız. Zingifuri adındaki dışı kırmızı tüylü ve kabuklu bitkinin küçük kırmızı toplarının, ezildiğinde nasıl renk verdiğini ve makyaj malzemelerinde nasıl kullanıldığını yakından görebilirsiniz. Muskat’ın kadınlarda, zencefilin de erkeklerde afrodizyak etki yarattığını ve daha pek çok baharatlar hakkındaki bilinmeyenleri bu turda şaşkınlık içinde dinleyebilirsiniz. Hindistan cevizinin kabuğunun soyulmasının ne kadar güç olduğunu yakından deneyimleyebilirsiniz. Keyifle keşfettiğiniz baharatlarla hazırlanan öğle yemeğinde, değişik yerel lezzetlerin tadına bakmak ise tura dâhil.

    devamı için tıklayın
  • Zanzibar Balıkçı Köyü Nungwi

    Zanzibar Balıkçı Köyü Nungwi

    Köyün sahili, tropik ada fotoğrafları kadar güzel ve harika bir plaja sahip. Benzersiz bir deniz manzarası ve bembeyaz bir kumsal, kendinizi rüyada hissettiriyor. Ufkun ilerisinde oldukça açık yeşile çalan bembeyaz bir şerit ve mavinin en eşsiz tonlarındaki Hint Okyanusu’nu seyre dalarak uyumak ise; muhteşem bir his yaratıyor. Tüm streslerden arınacağınız, kendinizi fazlasıyla rahatlamış hissedeceğiniz cennetten bir köşe. İç huzuru arayanların kendisini bulacağı bu köy, mutlaka ama mutlaka görülmeli.

    devamı için tıklayın
  • Prison Island (Kaplumbağa Adası)

    Prison Island (Kaplumbağa Adası)

    Adaya; Prison Island adı 1900’lü yıllarda, Doğu Afrika’dan toplanan zenci kölelerin Orta Doğu’ya transfer edilme noktası olması nedeniyle verilmiş. Adadaki hapishanenin, kölelik dönemi sonrasında hastane olarak kullanıldığı söylenmekte. Zanzibar’a 10 dakikalık uzaklıkta bulunan bu şirin adaya, deniz kenarındaki küçük teknelerle pazarlık yaparak, 25-35 Dolar gibi bir ücretle gidip dönebiliyorsunuz. Adanın en ünlü özelliği ise; 90 yaşına varan kaplumbağalara ev sahipliği yapıyor olması. Dünyanın neredeyse en büyük kaplumbağalarını elinizle besleyerek, yakından sevebilir ve birlikte fotoğraf çektirebilirsiniz.

    devamı için tıklayın

Hint Okyanusu’nda tropik bir ada olan Zanzibar’ın mutfak kültürü, deniz ürünleri ve tropik meyve çeşitleri ile yoğrulmuştur.

 

Ayrıca; Hint mutfağından fazlaca etkilenmiş olduğundan; bol baharatlı pilavlar, yoğun soğan ve sarımsak kullanılan yemek çeşitlerine sıkça rastlanıyor. Tercihinizi, sokak lezzetlerini tatmamaktan yana kullanmalısınız.
 

Zira hijyen ve sağlık açısından, çok uygun değiller. %97 oranla Müslüman bir ada olduğundan, yemek yerken Müslümanlar açısından “helal” yiyecekler konusunda endişe duyulmuyor.
 

Adada çok sayıda restoran ve cafe bulunuyor. Özellikle; hijyen açısından güvenebileceğiniz otel restoranlarında, yemekleri denemeniz tavsiye ediliyor. Adanın kendine has üç ayrı yerel birası mevcut. Safari, Kilimanjaro ve Serengeti. Müslüman bir ülke olduğu için her yerde rahatça alkol tüketilmediği söylense de, alkollü içeceklere ulaşılabiliniyor. Örneğin; Stone Town’da Freddie Mercury’s Bar, adaya gelen her turistin mutlak uğradığı barlardan biri olarak biliniyor.

Zanzibar'da Nerede Yemeli? Nerede İçmeli?

  • Lazuli Cafe

    Lazuli Cafe

    Stone Town'da bulunan kafe, otantik dekoru ile adada hem kahvaltı keyfi için, hem de gün içinde bir şeyler içmek için tercih edilebilir. Kafenin taze meyve suları ve krepini özellikle denemelisiniz.

    devamı için tıklayın
  • Forodhani Gardens

    Forodhani Gardens

    Taze deniz mahsullerinden meyve çeşitlerine kadar; farklı yemek çeşitlerini bulabileceğiniz bir pazar. Aynı zamanda; akşam marketi olarak da biliniyor. Burada akşam yemeği yiyip, ada kültürünü yakından gözlemleme şansını da yakalayabilirsiniz. Ama yine de; hijyene dikkat demeden geçemiyoruz.

    devamı için tıklayın
  • House of Spices

    House of Spices

    Güzel ve keyifli bir akşam yemeği için, Hint mutfağına İtalyan dokunuşları kazandıran menüsü, huzur veren dingin dekorasyonuyla denemeden geçmemeniz gereken bir mekân.

    devamı için tıklayın
  • Tea House Restaurant

    Tea House Restaurant

    Emerson Spice Hotel'in içerisinde hizmet veren restoran, geleneksel dekorasyonu ile oldukça dikkat çekiyor. Taze deniz ürünleri ve tropikal meyvelerle servis edilen yerel lezzetleri, burada tatmanız özellikle tavsiye ediliyor.

    devamı için tıklayın

Adada, gece hayatı ve eğlence ortamı hemen her akşam mevcut. Ancak; belli bir eğlence adresi vermek mümkün değil. Yemek yenilen mekânların çoğu, ilerleyen saatlerde bar ortamına dönüşüyor ve gece yarısına dek eğlence sürüyor. Her gece sahilde yakılan ateşler ve etrafında toplanan insanlarla; canlı müzik ya da bir DJ eşliğinde düzenlenen Full Moon partilerde, eğlenceyi sabahın ilk ışıklarına dek sürdürebilirsiniz. Bu eğlenceler sırasında içilen içkiler ve hesapları içinse, pazarlık etmeyi kesinlikle atlamayın.

 

Adada alışveriş yapmak için, Stone Town'a gitmek gerekiyor. Maskeler, biblolar, Zanzibar'ın meşhur kapıları şeklinde yapılmış hediyelik eşyalar ve birçok obje satın alabilirsiniz. Bu ülkede, her şey için pazarlık etmek şart; çünkü hiçbir şey için belli bir fiyat standardı yok.

Zanzibar'da Yapılacak Aktiviteler:

Adada ağırlıklı olarak; Kazimkazi ve Mnemba Atolünde dalabiliyor, eşsiz turkuaz suların keyfini sürebilirsiniz. Türkiye’den dalış turlarıyla Zanzibar’a gidebileceğiniz gibi, Zanzibar’daki dalış okullarıyla da iletişime geçebilirsiniz. One Ocean, Scuba Fish, Divine Diving, Diving Zanzibar, Scuba Do, East Africa gibi okullar, Zanzibar Adası dalış okullarından bazıları. Dalış yapmak için günlük 80-90 dolar arası bir fiyata anlaşabilirsiniz. Ücrete, dalış ekipmanları ve dalış giysisi dahil. Bu okullar, genellikle adanın çevresinde konumlanmış 5 yıldızlı otellerin içinde yer alıyor. Dalmak için, bu otellerde konaklamak zorunluluğu bulunmuyor. Kayıt olduğunuzda, adada kaldığınız noktadan sizi transfer araçları ile gelip alıyor ve gün sonunda geri bırakıyorlar.


Şnorkel için en ideal nokta, Stone Town açıklarındaki Chumbe adası olduğu belirtiliyor. Tumbatu, Kendwa ve Stone Town resifleri ise diğer alternatifler. Prison Adası’na kaplumbağaları görmeye gitmişken de, şnorkel yapabilirsiniz.

Sabahın ilk ışıkları ile Zanzibar Adası’nda, hemen her gün eşsiz bir doğa olayı yaşanıyor. Gel-Gitlerle neredeyse 200 metre ileri çekilen deniz ve ortaya çıkan görüntüler, kaçırılmaması gereken bir doğa olayı. Zanzibar’da yaşayan balıkçılar ve adanın yerlileri sahile iniyor; balık, ahtapot, yengeç gibi deniz ürünleri ve yosun topluyor. Öğleden sonra saat 14:00 civarı sular geri geliyor. Bu zamana dek süren bu benzersiz doğa olayını ve balık toplayanları izlerken, elinizden kameranızı bırakamayacaksınız.


Adanın güneyinde Kazimkazi sahili ve doğu kıyısındaki Fumba, yunus balıklarının genellikle görüldükleri bölgeler. Motorlu teknelerle yunusların olduğu bu bölgelere ulaşarak, şnorkelle suya atlıyor ve yunus balıklarını doğal ortamlarında yakından izliyorsunuz. Yunus parkları yerine, onları doğal ortamlarında görebilmiş olmanın mutluluğu da cabası. Tura, sabah saatlerinde çıkmanız tavsiye ediliyor.

Zanzibar için vize gerekir mi? Zanzibar'a vize nasıl alınır?

Türk vatandaşları, Tanzanya’ya ulaştıklarında gümrük kapılarında evrak ve çeşitli vize prosedürleri ile uğraşmadan, 50 USD karşılığında tek girişli turistik Tanzanya vizesini kolayca alabiliyorlar. Havaalanında verilecek vizeler için, pasaportun en az altı ay geçerli olması gerekiyor. Tanzanya vizesini, Türkiye’den gitmeden önce alırsanız; 60 Euro maliyeti bulunuyor. Pasaportun yanında Sarı Humma aşısını yaptırdığınıza dair aşı karnesi bulundurmanız, vize alım işlemlerini hızlandırıyor.
 

Zanzibar'da havaalanının kent merkezine uzaklığı nedir?

Havalimanı, kent merkezinin 5 km güneyinde yer alıyor. Zanzibar Abeyt Amani Karume International havalimanından, Zanzibar kent merkezine 8 dakikalık bir sürede ulaşılıyor.

 

Zanzibar'ın Türkiye ile saat farkı ne kadardır?

Zanzibar ile Türkiye arasında saat farkı bulunmuyor.

 

Zanzibar'da hava durumu ve iklim nasıldır?

Zanzibar, yılın her mevsimi tatil yapmak isteyenler için ideal Ekvatoral iklime sahiptir. Yaz mevsimi Aralık, kış ise Haziran ayında başlar. Ada, kış mevsimi olarak kabul edilen sürede; gün boyu 7-8 saat güneş alır. Nisan-Mayıs yağmurlu sezon olarak geçer, fakat tüm egzotik adalarda olduğu gibi bu yağışlar kısa sürelidir.

 

Zanzibar'da kullanılan para birimi nedir?

Tanzanya Shillingi (TZS), para birimidir. 1 Amerikan Doları=1500 TZS’dir.

Zanzibar'da genel olarak fiyatlar nasıldır?

Fakir denebilecek bir ülke olan Tanzanya ve Zanzibar’da konaklama, yeme, içme, gezme ve alışveriş açısından oldukça uygun, hatta çok ucuz denebilir. Ülkede 1 kişinin ortalama kazancı, aylık 100 USD civarını geçmiyor.

Zanzibar'da restoran & mağazalar kaça kadar açıktır? Hangi günler kapalıdır?

Tanzanya genelinde resmi kurumlar, hafta içi 09.00-17.00 saatlerinde çalışıyor ve Cumartesi-Pazar günleri resmi tatil oluyor. Zanzibar, turistik bir ada olduğundan; dükkânlar ve restoranlar gece 24:00'a dek açık bulunuyor.

 

Zanzibar'ın tehlikeli bölgeleri nerelerdir?

Zanzibar’da turizm önemli bir gelir kaynağı olduğundan, adaya gelen turistlere saldırı gibi bir güvenlik sorunu bulunmuyor. Ancak hırsızlık gibi durumlarla karşılaşmamak için, dikkatli olunmasında yarar var.

 

Zanzibar'ı gezmek için kaç gün gerekir?

Zanzibar’ın eşsiz denizi ve kumsallarının tadını çıkartmak için, 1 hafta yeterli olacaktır.

 

Zanzibar için önemli tarihler nelerdir?

Zanzibar Uluslararası Film Festivali - Temmuz ayı

Sauti Za Busara Zanzibar Müzik Festivali - Şubat ayı

Bağımsızlık günü - 9 Aralık

Zanzibar’a gitmeden önce bilmeniz gereken 9 şey:

1. Zanzibar’da, trafik ülkemizde olan akışın tam tersi biçimde soldan ilerler.

2. Paranızı, şiline çevirmeniz çok şart değil; ama alışverişlerde dikkatli olmakta yarar var. Mümkünse dolar değil, şilin kullanın. Adanın yerlileri, paraları dolardan değersiz olmasına rağmen; şilin ile dolar aynıymış gibi davranabiliyorlar.

3. Amerikan doları her yerde geçiyor. Ancak; 2001 yılından önce basılan ABD doları, ülkede kabul edilmiyor. Buna dikkat etmelisiniz.

4. Sarı Humma aşısını, seyahatten 10 gün önce yaptırmalısınız.

5. Adada sokak lambaları bulunmuyor, genellikle elektrik sıkıntısı yaşanıyor ve saat 18:00'dan sonra hava kararıyor.

6. Musluk suyu içmeniz önerilmiyor. Sağlık açısından olumsuz sonuçlara sebep olabilir.

7. Sivrisinek sokmalarına ve sıtmaya karşı, kinin tabletlerinden içmeye ve sinek kovucu kremlerden yanınıza alıp, kullanmaya özellikle dikkat etmeniz gerekiyor.

8. İçecekler genellikle soğutulmuyor ve soğutmak için kesinlikle buz kullanılması tavsiye edilmiyor. Çünkü hijyenik değiller.

9. Tanzanya genelinde elektrikler çok sık kesiliyor. Seçeceğiniz otelin jeneratörü var mı diye önceden bilgi almanızda yarar var.