• Kapadokya Hakkında Genel Bilgiler

    Kapadokya; Erciyes, Hasan Dağı ve Güllü Dağ’ın püskürttüğü lav ve küllerin oluşturduğu yumuşak tabakaların, milyonlarca yıl boyunca yağmur ve rüzgar tarafından aşındırılmasıyla ortaya çıkan eşsiz peri bacalarının anayurdu olan büyülü bir mekan. Kapadokya bölgesi, başta Nevşehir olmak üzere Kırşehir, Niğde, Aksaray ve Kayseri illerine yayılmış bir alanı kapsıyor. Coğrafi güzellikleri bir yana, tarihi önemi de Kapadokya’yı Türkiye’nin mutlaka görülmesi ve deneyimlenmesi gereken yerlerinden biri yapıyor.
     
    Tarihi paleolitik dönemlere dayanan Kapadokya, yazılı kaynaklarda ilk olarak Hitit yazıtlarında yer almış. M. Ö. 12. yüzyılda Hitit İmparatorluğu’nun çökmesiyle bölge bir süre Persler’in eline geçmiş. “Kapadokya” adının da Perslerden kaldığı söyleniyor. Söylenene göre “Kapadokya,” Pers dilinde “güzel atlar ülkesi” anlamına geliyor.
     
    Bu topraklar, Hıristiyanlık tarihi açısından da büyük öneme sahip. M. S. 3. yüzyılda Roma İmparatorluğu’nun baskılarından kaçan birçok Hıristiyan için, peri bacalarının içine oyulan evler ve kiliseler bölgeyi bir sığınak haline getirmiş. Tarih boyunca pek çok koloniye ev sahipliği yapan Kapadokya, İpek Yolu üzerinde yer alması sebebi ile ticaret tarihinin de önemli lokasyonlarından.
     
    Ayrıca Kapadokya, özgün topografyası ve mekanları ile birçok film ve oyuna mekan olmuş. Pasolini’nin “Medea” filmi, Göreme Açık Hava Müzesi’nin Hıristiyan kiliselerinde çekilmiş. Dünyaca ünlü “Assasin’s Creed” oyununda ise Kapadokya bir yer altı şehri olarak tasvir edilmiş. Nuri Bilge Ceylan’ın 2014 tarihli, Cannes Altın Palmiye ödüllü “Kış Uykusu” filminde ise Kapadokya tüm ihtişamıyla filmin ana mekanı olarak göz dolduruyor.
     
    Güzelliğiyle filmlere konu olan bu şehir size bir Kapadokya uçak bileti kadar yakın.

Kapadokya Gezilecek Yerler

Kapadokya’nın her noktası keşfetmeye ve görmeye değer. Ihlara Vadisi, Göreme Açık Hava Müzesi, Üç Güzeller gibi yer üstü güzellikleri, Derinkuyu ve Kaymaklı gibi yer altı şehirleri mutlaka görmeniz gereken yerlerin başında. Bu eşsiz coğrafyayı havadan seyretmek için düzenlenen balon turlarına katılabilirsiniz. Rezervasyonu konakladığınız otel aracılığı ile ya da turla gittiyseniz tur şirketi aracılığı ile gerçekleştirebilirsiniz. Bu güzel manzarayı balonla görmek için vereceğiniz ücret ise ortalama 300 TL civarında. İşte size hemen bir Kapadokya uçak bileti aldırtacak doğal güzelliklerin ve turistik noktaların bir listesi:
 
Göreme Açık Hava Müzesi
1985’ten beri UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Göreme Açık Hava Müzesi’nde şapeller ve kayaların oyulmasıyla inşa edilen manastırlar bulunuyor. Müzede Hz. İsa’nın doğumu ve İncil’de anlatılan olayların tasvir edildiği freskler de dikkat çeken diğer kalıntılardan. Göreme Açık Hava Müzesi’ne giriş ücreti ise 30 Lira.
 
Ihlara Vadisi
Kapadokya deyince akla gelen bir diğeri yer, Ihlara Vadisi. Bu alanı gezmek yorucu olabileceği için balon turuyla vadi manzarasını seyretmeyi tercih edebilirsiniz. Yürümeyi tercih ederseniz de vadideki oyukları ve oyuklardaki kiliseleri görme şansınız var. Vadiye iniş dik merdivenlerle sağlanıyor. Giriş ücreti 10 Lira.
 
Derinkuyu
Kapadokya’nın en gizemli noktalarından biri de Derinkuyu Yer Altı Şehri. Sekiz katlı bir şehir olan Derinkuyu’ya giriş yolu zorlu olduğu için kalp hastalıkları, panik atak, fıtık gibi sağlık problemleri olan kişilerin girmesine izin verilmiyor. Derinkuyu’ya giriş ücreti ise 25 Lira. 
 
Güvercinlik Vadisi
Bölgeyi ziyaret eden fotoğraf severlerin uğrak noktası alanlarından olan Güvercinlik Vadisi de Kapadokya’nın büyüsünün zirveye çıktığı yerlerden. Buradaki kurumuş ağaçlar, nazar boncuklarıyla süslenerek nazar ağaçları haline getirilmiş. Ayrıca Kapadokya’da ülkemizin oldukça popüler dizilerinden olan Asmalı Konak’ın çekildiği konağı görebilir, trajik bir öyküye sahip Üç Güzeller’i görüp burada da harika fotoğraflar çekebilirsiniz.
 
Bölgenin deneyimlenmesi gereken tüm bu güzelliklerini kendi gözlerinizle görmeniz için tek gerekense Kapadokya uçak biletiniz. 

Kapadokya'ya Nasıl Gidilir?

Kapadokya’ya uçak ile ulaşım Niğde veya Kayseri üzerinden sağlanıyor. İki havalimanından da Göreme, Uçhisar ve Avanos’a giden, 25 ila 30 TL arası bir ücretle hizmet sağlayan Havaş aktarma araçları mevcut. Bu araçlarla birlikte, uçaktan indikten sonra nereye nasıl gideceğinizi dert etmenize gerek kalmıyor. Ayrıca ulaşım konusunu kalacağınız otele danışmanızda da fayda var çünkü bazı otellerin havalimanlarında kendi transfer araçları bulunuyor.
 
İstanbul’dan Niğde ve Kayseri’ye düzenlenen uçak seferlerinin uçuş süreleri oldukça benzer. Bu yüzden avantajlı uçak biletlerini takip ederek Niğde Havalimanı’na ya da Kayseri Havalimanı’na uçak bileti almayı tercih edebilirsiniz.
 
Uçakla seyahate göre çok daha meşakkatli olsa da yine de Kapadokya’ya kara yolu ile ulaşmayı planlıyorsanız, neredeyse her şehirden Nevşehir’e otobüsle gelip buradan servisler ya da taksi ile kalacağınız otele geçebilirsiniz. Nevşehir Otogarı Kapadokya’ya yakın bir yerde konumlandırılmıştır. Kapadokya, İstanbul’dan 757 km, Ankara’dan 305 km ve İzmir’den 777 km uzaklıktadır. Kapadokya’ya tren yolu ile ulaşım imkanı bulunmuyor. Başka bir ulaşım seçeneği olarak da Kayseri’ye trenle ulaşıp, aktarma yapabilirsiniz.
 
Kapadokya’da Şehir İçi Ulaşım
Kapadokya içi ulaşımda minibüs ve taksiler kullanılıyor. Otelinizin konumuna göre, yürüyerek ulaşabileceğiniz yerler de mevcut. Bazı oteller kendi araçları ile turlar da düzenliyorlar, bu yüzden kalacağınız oteli seçerken bu ulaşım imkanlarını araştırmanızı tavsiye ederiz. Kapadokya uçak biletinizi alırken de bu noktaya dikkat etmenizde fayda var.

 

Nevşehir Kapadokya/ Havalimanı & Kapadokya Hava Durumu

booked.net