• Kars Hakkında Genel Bilgiler

    Kars, Türkiye'nin kuzeydoğu kesiminde yer alan, ülkemizin en yüksek şehirlerinden. Adını, M.Ö. 130 dolaylarında Kafkas Dağları’nı aşıp da buralara yerleşen ve Kaşgarlı Mahmut’a göre “bozkır tilkisi” anlamına gelen “Karsak” oymağından alan kendine münhasır il. Urartular, Persler, Bizanslılar, Emeviler, Abbasiler, Osmanlı ve Ruslara ev sahipliği yapmış ilginç kent Kars, böylesi bir tarihten gelen özelliği nedeniyle çok değişik halkların yan yana yaşadıkları ve izlerini bıraktıkları özgün bir kültürel yapıya sahip.

     

    Kars, buram buram tarih kokan, farklı medeniyetlerin izlerini taşıyor. Hiçbir zaman Ortadoğu etkisine tam olarak girmemiş Kafkas kültürünün bir parçası olarak, farklı etnik grupların yaşadığı bir bölge onu Doğu Anadolu Bölgesi’nin en etkileyici şehirlerinden biri yapmış. Kars merkezin sokaklarından yürüdüğünüzde Baltık mimari tarzının en güzel örnekleri güzellikleriyle karşılaşıyorsunuz. Türkiye'nin Kafkasya'ya açılan kapısı konumundaki bu güzel şehri görmek için ilk adım Kars uçak bileti kampanyalarına göz atın.

Kars Gezilecek Yerler

Doğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan Kars, kışları yağan yoğun kar yağışı ve Ermenistan sınırındaki Ani Harabeleri ile biliniyor. Kentinin doğal ve kültürel zenginlikleriyle onu özel bir kent yaptığından şehirde gezilecek çok sayıda önemli yer var. Kuzeyde Kars Kalesi’nden güneyde demiryoluna, batıda Kars Çayı’ndan doğuda Kasımpaşa Caddesi’ne kadar olan bölge bugün kentsel sit alanı ilan içerisinde yer alıyor. Birbirini dik kesen ızgara planına sahip sokaklarında gezmesi kolay ve keyifli.

 

Nobel Edebiyat Ödüllü yazarımız Orhan Pamuk’un ‘Kar’ isimli kitabına da konu olan Kars, doğal güzellikleri, tarihi dokusu ve kendine has coğrafyasıyla Ermenistan sınırına 45 km, Gürcistan’a ise 65 km uzaklıkta yer alıyor. Tarih boyunca, Ermeni, Moğol, Selçuklu, Pers ve Osmanlı egemenliklerine giren kentte Gürcü, Yunan, Ermeni Rus ve Türk uygarlıklarının izlerini sürebilirsiniz.

 

Kars’a yaklaşık kırk dakikalık bir mesafede olan Ani Harabeleri, UNESCO Dünya Mirasi Listesinden yer alıyor. Kars gezilecek yerler arasında yer alan Ani Harabeleri, Kars için büyük önem taşıyor. Arpaçay Irmağı boyunca uzanan Ani, 961’da Bagratlı hanedanından Ermeni hükümdarı tarafından başkent yapılmış. Sonrasında Bizans ve Selçuklular da Ani’de hüküm sürmüş. Bu nedenle antik kentte pek çok döneme ait farklı ilgi çekici tarihi yapılar yer alıyor.

 

12. yüzyılda Selçuklular tarafından kurulan Kars Kalesi de şehrin en önemli turistik noktaları arasında yer alıyor. Kars Kalesi, Anadolu’da en çok savaşa tanık olan kalelerden biri. Tarihi dokusu ve doğal güzellikleri ile göz dolduran Kars’ta ziyaret edebileceğiniz çok sayıda tarihi kilise ve cami de bulunuyor. 12 Havariler Kilisesi olarak da bilinen Kümbet Camii de Kars görülecek yerler arasında yer alıyor.

 

Dünyada İsviçre Alpleriyle birlikte yalnızca Sarıkamış’ta görülen kristal kar, Sarıkamış Kayak Merkezi’nin değerini daha da artırıyor. Birbirinden güzel oteller ve konaklama tesisleriyle Sarıkamış, kış tatili yapmak için en güzel yerlerden. Burası aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti tarihi için büyük önem taşıyan Allahu Ekber Dağlarının da bulunduğu nokta. Sarıkamış Şehitliği, bölgede donarak şehit olan 90 bin Türk askerinin hatırasını taşıyor.

 

Ankara’dan kalkan ve Kars’ta son durak yapan Doğu Ekspresi, son yıllarda Kars’ın adının daha da duyulmasında önemli bir rol oynadı. Karlar içinde muhteşem bir atmosferle şehre ulaşan bu yolculuk özellikle gençlerin yapılacaklar listesinde.

 

Doğu Anadolu bölgesinin en büyük ve geniş ovasına sahip olan Kars’ta irili ufaklı çok sayıda göl var. En büyüğü ve en ünlüsü olan Çıldır Gölü, kış mevsiminde buz tuttuğundan üzerinde kızakla gezilen ilgi çekici bir yer.

 

Yıl boyunca düzenlenen etkinlikler ve festivaller Kars’ı ziyaret etmek için bir başka neden. Sarıkamış Kış Oyunları Festivali, Sarıkamış Şehitlerini Anma Törenleri, Uluslararası Altın Kaz Film Festivali, Aşıklar Bayramı not edilmesi gereken önemli etkinlikler.

 

Anadolu’nun en zengin mutfak kültürüne sahip şehirlerinden olan Kars’ta peynir çeşitleri bir adım önde. Eski kaşar, gravyer, çeçil peyniri mutlaka tadına bakılması gereken lezzetlerden. Kara kovan balı, kaz eti, ekmek aşı, kuymak, piti çorbası, Kars böreği, hengel yöresel tatlar arasında.

Kars'a Nasıl Gidilir

1988’de hava trafiğine açılan ve Kars şehir merkezine 6 km mesafede yer alan Kars Harakani Havalimanı, 1795 m rakımla Türkiye’nin en yüksek havalimanlarından. Ağrı, Ardahan ve Artvin illerine ulaşmak isteyen yolculara da hizmet veren Kars Harakani Havalimanı, dış hat uçuşlarına açık olup gümrük ve pasaport hizmeti veriyor. Kars Havalimanı için en ucuz uçak bileti fiyatlarını seyahatim.com ile karşılaştırın ve güvenle satın alın.

 

Kars Harakani Havalimanından Kars şehir merkezine ulaşım için belediye otobüsleri, taksi ve araç kiralama seçeneklerinden birini kullanabilirsiniz. Kars merkez-Kars Havaalanı otobüsleri, havalimanının İç Hatlar Terminali çıkışının karşısındaki duraktan merkeze hareket ediyor. Uçakların inişinden 30 dakika sonra bu duraktan Kars merkeze doğru yola çıkan ve Kars şehir merkezindeki Aslan Heykellerinin önünde yolcularını bırakan obüslerin ulaşım ücreti ise 5 TL. Aynı şekilde Kars Havalimanı ile Ardahan arasında da Kars Belediyesinin karşılıklı minibüs seferleri mevcut.

 

Sarıkamış Kayak Merkezine de ulaşım Sarıkamış Belediyesi’nin otobüsleri ile sağlanıyor. Harakani Havaalanına 50 km, Kars kent merkezine ise 60 km mesafede yer alan Sarıkamış Kayak Merkezi’ne bazı otellerin de transfer hizmetleri bulunuyor.

 

Terminal çıkışındaki taksilerle 10 dakikada şehir merkezine ulaşım mümkün. Taksi ile ulaşımın bir diğer avantajı da uçak saatlerine göre taksi dolmuş yöntemiyle birden fazla yolcu alarak hareket ediyor olmaları.

 

Kars şehir merkezinden Kars Harakani Havalimanı’na ulaşım taksiler hem kolay hem de uygun ücret tarifeleri nedeniyle tercih ediliyor. Havayolları şirketleri ile anlaşmalı olarak servis hizmeti veren Sınır Turizm’in araçları ve araç kiralama gibi seçenekleriniz de var. Sarıkamış Kayak Merkezi’ndeki otellerin ise, havalimanı servisleri bulunuyor. Kars’tan havalimanına ulaşmak için merkezdeki araç kiralama firmalarından da yararlanabilirsiniz.

 

Kars Belediyesi otobüsleri, Kars Havalimanı'ndan karşılıklı olarak uçak saatlerine uygun şekilde şehir merkezi ile havalimanı arasında ulaşım hizmeti veriyor.  Kars Belediyesi’ne ait havalimanı otobüsleri ayrıca, Ardahan merkezindeki Kongre Caddesi No. 54, Sınır Turizm Acentesi önünden, uçuştan 2,5 saat önce Harakani Havalimanına hareket ediyor.

 

Medeniyetlerinin birleştiği bir noktada yer alan kars şehrinde Kars Kalesi, Kars Müzesi, Havariler Kilisesi, Taş Köprü, Sarıkamış Katherina Av Köşkü gibi birçok tarihi adresin yanı sıra, ülkemizin gözde kayak merkezi olan Sarıkamış ile de kışın oldukça fazla ziyaretçi ağırlıyor. Uygun Kars uçak bileti kampanyalarını değerlendirip Kars’ı siz de görün. 

 

Kars Havalimanı & Kars Hava Durumu

booked.net