• Konya Hakkında Genel Bilgiler

    Türkiye’nin en mistik, huzurlu ve misafirperver kentlerinden Konya, sayısız tarih, kültür ve doğal zenginlikleriyle, Selçuklu eserlerinin sergilendiği bir müze sanki. İnsanlık tarihinin ilk yerleşim yerlerinden biri olan ve geçmişinin 8000 yıl öncesine kadar uzandığı tarihiyle zengin Konya, Hz. Mevlâna gibi büyük bir mütefekkiri bünyesinde taşıyan, her sene yüz binlerce insanın ziyaret ettiği ve huzur bulduğu bir şehir. Şehir inanç ve kültür turizminin ülkemizdeki başkentlerinden biri.


    İç Anadolu Bölgesi’nin en gelişmiş kentlerinden biri olan Konya, aynı zamanda ülkemizin tahıl ambarı. Damağına düşkün olanlar için yöresel lezzetleriyle herkesin mutlaka görmesi ve hissetmesi gereken bir şehir. Leziz yemekleri, kültürel ve tarihi değerleri, doğal güzellikleri ile Konya’nın mistik havasını hissetmek ve bölgenin popüler turistik noktalarını ziyaret etmek için Konya uçak bileti fırsatlarına göz atmanız yeterli.

Konya Gezilecek Yerler

Konya adının "Kutsal Tasvir" anlamındaki "İkon" sözcüğüne bağlı olduğu iddia ediliyor. Sayılamayacak kadar çok ilginç eserleri, tarihi, doğa ve kültür güzelliklerini keşfetme fırsatı bulacağınız güzel Konya turistik açıdan yükselen bir cazibe merkezi konumunda. Konya İç Anadolu bölgesinin ortasındaki geniş ve düzlük bir alanda yer alıyor. Ülkemizin en büyük şehri Konya, doğusunda Aksaray ve Niğde, güneydoğusunda Mersin, güneyinde Karaman ve Antalya, batısında ise Isparta ve Afyonkarahisar, kuzeybatısında Eskişehir, kuzey ve kuzeydoğusunda da başkent Ankara ile çevrili.

 

Adı, dünya mizah tarihinin en önemli isimlerinden Akşehirli Nasreddin Hoca ve İslam alimi Mevlâna Celaleddin Rumi’yle özdeşleşen Konya, tarihi akışı içerisinde birçok medeniyetin izlerini bağrında taşıdı. Konya, kültürel ve dini zenginliklerinin yanı sıra dünyanın en eski yerleşim yerlerinden birine de ev sahipliği yapıyor. 2012 yılından bu yana UNESCO Dünya Miras Listesi’nde bulunan Çatalhöyük Neolitik Kenti, şehrin popüler turistik noktalarından. Çumra ilçesinin 11 kilometre kuzeyinde yer alan bu tarihi yerleşim yeri 10 bin yıllık bir geçmişe ışık tutuyor.

 

Şehrin en merkezi yerlerinden Alaaddin Tepesi, şehri yukarıdan izleyip anlamanın başlangıç noktası olabilir. Sultan Alaaddin tarafından halktan vergi yerine toprak istemesiyle oluşan yığının eseri tepe günümüzde şirin çay bahçeleri ve parklarla dolu hoş bir yer. Konya’nın 56 futbol sahası büyüklüğündeki en büyük parkı; bir tırtılın kelebek olma hikâyesini mucizevî bir şekilde sunulduğu Kelebekler Vadisi özellikle çocuklu gezginlerin rotasında yer almalı. Yine eğlence parkı 80 Binde Devriâlem Parkı Meram ilçesinde görülebilir.

 

Şehrin tarihi evlerinin aslına uygun olarak restore edilmesiyle hayata kavuşturulan Konya Kültür Sokağı veya diğer adıyla Mengüç Caddesi Konya gezilecek yerler sitesine eklenmeli. Caddede otantik döşenmiş, Selçuklu ve Mevlevî mutfağından lezzetler ile Konya’ya özgü yerel yemekleri tadabileceğiniz restoranlar, közde pişirilen Menengiç kahvesi sunan kafeler, vitray, çini, resim, ebru, keçe geleneksel gibi el sanatları ürünlerinin sunulduğu sanat galerileri ile çeşitli kültürel etkinlikler düzenleyen farklı mekânlar sıralanıyor.

 

Konya gezilecek yerler denildiğinde Mevlana’nın müzeye dönüştürülerek ziyarete açılan dergâhı olan Mevlâna Müzesi ilk akla geliyor. Günümüzde en çok ziyaret edilen müzelerden Mevlâna Müzesinde, Mevlâna Celâlettin Rumi'nin Kubbe-i Harda yani Yeşil Kubbe olarak bilinen türbesi, Mevlana ve Mevlevîliğe dair eserler, el yazması kitaplar, kandiller, sabır taşları ve müzik âletleri sergileniyor. Müzede yer alan ihtisas kütüphanesinde Selçuklu, Karamanoğulları ve Osmanlı dönemine ait 2756 cilt içinde 4.000’in üzerinde el yazması sergileniyor.

 

Mevlana’nın ölümünü yâd etmek için her yıl 17 Aralık’ta düzenlenen Şeb-i Arus törenleri de dünyanın dört bir yanından gelen Mevlâna âşıklarına unutulmaz anlar yaşatıyor. Yaklaşık 10 gün boyunca devam eden bu Şeb-i Arus törenlerinin en etkileyici kısmı ise nefes kesen bir görüntü oluşturan Ayn-ül Cem (Toplu Sema Töreni).

 

Mevlâna’nın düşünce hayatında çok önemli bir yere sahip Şems-i Tebrîzî’nin Türbesi ve Mescidi Konya’da görülmesi gereken diğer yerlerden biri. Şerâfeddin Câmiinin kuzeyinde Şems Parkının içindeki Şems-i Tebrîzî Türbesi ve Camii, 1510’da Emir İshak Bey tarafından mescitle birlikte elden geçirilmiş haliyle varlığını sürdürüyor.

 

Selçuklular devrinde hadis ve tefsir ilimleri okutulan Karatay Medresesi, günümüzde Çini Eserler Müzesi olarak kullanılıyor. İç mekânları mozaik ve plaka çiniler ile kaplı müze, Anadolu Selçuklu çini işçiliğinin en güzel örneklerinden biri olarak Konya görülecek yerler listesine eklenebilir. Müzede Selçuklu, Beylikler ve Osmanlı dönemine dair çini ve seramikler eserler, alçı süsler, dolaplar, çini tabaklar ve kandiller sunuluyor. 1242’de Bedreddin Muslih tarafından fıkıh ilmi okutulmak üzere yaptırılmış Sırçalı Medrese de listeye eklenebilir.

 

Konya’da ziyaret etmeniz çok sayıda müze de var. Neolitik, Erken Bronz, Hitit, Frig, Grek, Roma ve Bizans devirlerine ait eserler teşhir edildiği Konya Arkeoloji Müzesi’nde Çatalhöyük, Karahöyük, Erbaba ve Alâeddin Tepesindeki arkeolojik kazılarla çıkarılan tarihi eserler ile Roma lahitleri sergileniyor. Konyalıların Atatürk’e hediye ettiği 1912 tarihli ev bugün Atatürk Müzesi olarak hizmet veriyor. Müzede Kurtuluş Savaşında Konya’nın rolünün anlatıldığı belge, fotoğraf ve gazetelerin sergileniyor. Larende Caddesinde 1974 hizmete açılan Konya Etnografya Müzesinde yerel kıyafetler, el işlemeleri, kemerler, örme keseler, bakır eşyalar, silahlar gibi eserler sergileniyor. Ayrıca müzenin halı bölümünde Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait halı ve kilimler de görülmeli.

 

Anadolu Selçuklu Devrinin en büyük ve en önemli ulu câmilerinden olan ve Alâeddin Tepesinde inşa edilmiş Alâeddin Câmii; III. Sultan Kılıçarslan döneminde yapılmış ve Sultan Alâeddin Keykubad tarafından onarılmış Alâeddin Köşkü Konya’da görülecek diğer önemli yerler arasında. Konya’nın tarihî dokusunu yansıtan 40 adet sokak ve 2687 tane dükkân bulunduğu Bedesten çarşısı hem alışveriş yapılıp hem de şehrin en renkli fotoğraf karelerinin alınacağı önemli yerlerden biri.

 

Konya çevresinde gezilecek ve görülecek çok değerli yerler var. Takkeli dağın güneydoğu eteklerindeki vadiye kurul Eski Meram Bağları, tarih boyunca suyu, havası ve bağları seyahatnamelere, divanlara konu olmuş. Konya’ya yaklaşık 35 km uzaklıktaki Konya’nın Çumra ilçesinde yer alan UNESCO Listesindeki Çatalhöyük dünyanın en önemli arkeolojik alanlardan birisi olarak gezilecek yerler listesine eklenmeli. Anadolu uygarlıkları içinde çok mühim bir yeri bulunan, kültürlerin bir arada yaşadığı Konya’nın tarihi Osmanlı yerleşimi Sille Köyü keşfetmeyi sevenler için ilginç bir rota. Dünyanın en eski ve en büyük manastırı olan Ak Manastır, bu eski Rum köyünün en önemli yapılarından.

 

Dünyada benzeri olmayan zeminde çift patlama ile oluşmuş bir krater gölü olan Meke Krater gölü, panoramik görüntüsü, jeolojik yapısı ile ilginç bir yer. Uluslararası üne sahip Nasreddin Hoca’nın türbesi de Akşehir ilçesinde yer alıyor. Romalılar, Bizanslılar, Selçuklular ve Osmanlılar tarafından bu şifalı sular kullanılmış Ilgın Kaplıcaları sağlık turizmi açısından çekici bir yer.

 

Konya’da düzenlenen festival ve etkinlikler bu şehri ziyaret etmek için bir başka neden. Bir Nefes Bir Ses Türkçe Tiyatro Yapan Ülkeler Festivali, Mevlâna Haftası (7-17 Aralık), Çumra Lille Yörük Şöleni, Nasrettin Hoca Festivali, Geleneksel Yukarıyayla Şenliği, Beyaz Kiraz Festivali, Derebucak Geleneksel Yağlı Güreş Etkinliği, Geleneksel Tuz Gölü Avcılık Kültür Festivali, Mevlana’nın Vuslat Yıldönümü Anma Törenleri kentin en önemli etkinlikleri arasında.

 

Konya’nın çok köklü ve zengin bir mutfak kültürü var. Şehre yolunuz düştüğünde tatmanız gereken lezzetler arasında Fırın Kebabı, Çebiç, Etli ekmek, Topalak Köfte, Çullama, Düğün Pilavı yer alıyor. Ayrıca Bamya Çorbası, Arabaşı Çorbası, Erişte Çorbası, Terhun Çorbası, Tutmaç Çorbası tadılabilir. Sebze yemekleri olarak Etli Yaprak Sarması, Etli Dolma, Patlıcan Musakka, Borani, Çöpleme, Zülbiye aklınızda bulunsun. Tatlı olarak Sacarası, Badem Helvası, İrmik Helvası, Höşmerim denenmeli.

Konya'ya Nasıl Gidilir

Hem askeri hem de sivil uçuşlar için kullanılan Konya Havalimanı, Konya-Ankara karayolu üzerindeki Selçuklu ilçesinde yer alıyor.  Şehir merkezine yaklaşık 18 kilometre uzaklıkta bulunan Konya Havalimanı’na İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Bodrum ve Dalaman havalimanlarından yapılan direkt uçuşların yanı sıra aktarmalı olarak Avrupa seferleri de düzenleniyor. Konya Havalimanı uçak bileti fiyatlarını seyahatim.com ile karşılaştırın ve en ucuz bileti güvenle satın alın.

 

Konya Havalimanı’ndan Konya şehir merkezine ulaşım için taksi, araç kiralama hizmetleri ve HAVAŞ servisleri kullanılabilir. Konya’da havalimanı ve şehir merkezi arasında toplu ulaşım ağı bulunmuyor. Bu nedenle Konya Havalimanından şehir merkezine gitmek isteyenlerin en sık kullandığı araçlardan biri de HAVAŞ servisleri. Haftanın yedi günü 03:15-22.00 saatleri arasında hizmet veren bu servis araçlarıyla havalimanından şehir merkezine ulaşım ortalama 30 dakika sürüyor.

 

Konya şehir merkezinden Konya Havalimanı’na ulaşım için taksi, araç kiralama hizmetleri ve HAVAŞ servislerinden yararlanılabilir. Şehir merkezi ve havalimanı arasında toplu ulaşım ağı olmadığı için Konya Havalimanına gitmek isteyenlerin en sık kullandığı araç HAVAŞ servisleri. Konya şehir merkezinden Konya Havalimanına giden HAVAŞ otobüsleri şehir merkezinde Anıt THY ofisi önünden hareket ediyor. Ayrıca yolcu alınabilen diğer duraklar ise Fuar, Sille Petrol Ofisi, Özkaymak Otel, Sanayi Üst Geçit Altı, Aydınlık Makro Market, Otogar Tramvay Durağı Yanı. Yolculuk için belirlenen güncel ücret 11 TL. 

Türkiye’nin pek çok şehrine göre daha geniş ve düzgün yollara sahip olan Konya’da araç sürme deneyimi yaşamak isteyenler ise şehir merkezinde bulunan araç kiralama ofisleriyle irtibat kurarak kendileri için uygun şartlara sahip bir araç kiralayabilir.

 

Bozkırın ortasında yer alan ülkemizin en büyük yüzölçümüne sahip Konya’ya, Mevlana’nın yedi öğüdünü özümsemeye, onunla kendi toprağında tanışmaya, Şems-i Tebrizî ile buluştuğu yere ayak basmaya gidin. Mevlâna Celâlettin Rumî'nin yaşadığı şehri yakından görmek ve tanımak isteyenler Konya uçak bileti fırsatlarını takip etmeli.

 

Konya Havalimanı & Konya Hava Durumu

booked.net