• Malatya Hakkında Genel Bilgiler

    Doğu Anadolu’nun ‘kayısı diyarı’ olarak nitelendirilen Malatya, ünü Türkiye sınırlarını aşan kayısılarıyla hem sofraları hem de mideleri şenlendiriyor. Kurusu tazesi derken her hali damaklarda ayrı bir tat bırakan Malatya kayısıları, tavuklu kayısı kebabı gibi yöresel yemeklerin de vazgeçilmez lezzetlerinden. Her ne kadar bu şehirde sofranın başından kalmak zor olsa da çevreyi saran tarihi konakların, binlerce yıllık camilerin ve manzarasıyla insanı soluksuz bırakan doğal güzelliklerin de görülmesi gerek.


    Doğu Anadolu’nun nefis yemeklerini, kültürel dokusunu ve tarihi mekânlarını keşfe çıkanlar Malatya’nın şahane doğasıyla buluşuyor. Türkiye’nin ünlü turistik yerlerinin aksine, gizli kalıp doğal güzelliğini korumayı başaran bu harika şehri görmeyenler Malatya uçak bileti kampanyalarına göz atarak, unutulmaz bir yolculuk için ilk adımı atabilir.

Malatya Gezilecek Yerler

Doğu Anadolu’nun en büyük şehirlerinden biri olan Malatya’nın kuzeyinde Sivas ve Erzincan, doğusunda Elazığ, kuzeydoğusunda Tunceli, batısında Kahramanmaraş, güneyinde Adıyaman güneydoğusunda ise Diyarbakır şehirleri yer alıyor. 


Malatya gezilecek yerler denildiğinde her biri doğa harikası doğal güzellikler, tarihi ve kültürel izler taşıyan mimari yapılar, bölge tarihini aydınlatan antik kentler akla geliyor. 40 metreden dökülen serin suları ve bir buçuk kilometre boyunca uzanan yürüyüş parkuruyla doğanın kollarında keyifli anlar yaşatan Günpınar Şelalesi, şehir merkezine 140 kilometre uzakta gizli bir cennet saklayan Arapgir Kozluk Çayı Kanyonu, rafting, trekking, foto safari ve tırmanış gibi etkinlikler yapılan Tohma Çayı Kanyonu ile Sarıçiçek yaylası şehrin en etkileyici doğa alanlarından.


Saray Mahallesi Sinema Caddesi üzerinde bulunan Beş Konaklar, geleneksel Malatya konaklarının en iyi örneklerinden. Konak ilçe merkezinde, bulunan bahçe içinde üç katlı olarak, taştan yapılmış Çobanlı Konağı Malatya görülecek yerler listesine eklenebilir. Hüseyinbey Mahallesinde, Atatürk Anıtı ve İnönü (Hürriyet) Parkı'nın karşısında yer alan, kesme taştan yapılmış 19.yüzyıl Osmanlı yapısı bugün Atatürk Evi Müzesi olarak kullanılıyor.


Geç Hitit Döneminden kalma kabartmalara ev sahipliği yapan bir doğa harikası olan Levent Vadisi ise paraşütle atlama, kaya tırmanışı ve kamp yapmak isteyenlerin uğrak adreslerinden. Sonbahar ve ilkbahar dönemlerinde oldukça hareketlenen bu yerler şehrin karmaşasından uzaklaşıp zihnini dinlendirmek isteyenler için ideal.


Tarihe kültürel zenginliklere ilgi duyanlar için de cezbedici yerler barındıran Malatya’nın en ünlü tarihi mekânı Arslantepe Höyüğü. Şehir merkezine 7 kilometre uzaklıkta bulunan bu höyük, UNESCO'nun Dünya Kültür Mirası Geçici Listesinde yer alıyor. Buradan çıkarılan kalıntıların yazılı tarihi değiştirecek nitelikte olduğu ve Arslantepe Höyüğünün dünyanın en eski kerpiç sarayına ev sahipliği yaptığı da söyleniyor.


Malatya kültür sanat hayatıyla da oldukça canlı bir şehir. Yeşilyurt Kiraz Kültür ve Sanat Şenliği, Arguvan Kültür ve Sanat Festivali, Kültür Sanat ve Kayısı Festivali ve Yazıhan Kültür ve Sanat Festivali binlerce kişiyi bir araya getiren etkinliklerden. 


Dünyaca ünlü Malatya kayısısı, kente gelenlerin hem tüketebileceği hem de hediyelik olarak yanlarında götürebileceği bir ürün. Kağıt kebabı, buğdayla yapılan köfte çeşitleri, elmalı köfte, ıspanaklı dolma köfte, patatesli içli köfte, kel köfte, gilgirikli köfte yerel lezzetler arasında.

Malatya'ya Nasıl Gidilir

2010 yılından yenilenen pistleri sayesinde yılda yaklaşık bir milyon yolcu ağırlamaya başlayan Malatya Havalimanı (Erhaç Havalimanı), şehir merkezine 34 kilometre uzaklıkta. Hem sivil hem de askeri uçuşlar için kullanılan bu havalimanı, aynı zamanda Türkiye’nin ilk hava meydanları arasında yer alıyor. Malatya Havalimanı uçak bileti fiyatlarını seyahatim.com ile karşılaştırın ve en ucuz bileti güvenle satın alın.


Malatya Havalimanı’ndan Malatya şehir merkezine ulaşım için taksi, HAVAŞ araçları veya araç kiralama gibi hizmetler kullanılabilir. Havalimanından şehir merkezine ulaşım sağlayan bir toplu ulaşım ağı olmadığı için yolcuların büyük bölümü HAVAŞ araçlarıyla şehir merkezine gidiyor. Hafta içi her gün Malatya Havalimanı, MAŞTİ (Otogar), çevre yolu ve HAVAŞ şehir ofisi (Sivas Caddesi) güzergâhında yolcu taşıyan bu araçlar; uçakların inişinden 25 dakika sonra hareket ediyor. Ortalama 45 dakika süren bu yolculuk için ödenmesi gereken bilet bedeli ise 10 TL.


Malatya şehir merkezinden Malatya Havalimanı’na ulaşım için HAVAŞ araçları, taksi ya da araç kiralama hizmetlerinden faydalanmak mümkün. Şehir merkezinden havalimanına ulaşım sağlayan bir toplu ulaşım ağı olmadığı için yolcuların büyük bölümü HAVAŞ araçlarını kullanıyor. Hafta içi her gün HAVAŞ şehir ofisi (Sivas Caddesi), Çevre Yolu, MAŞTİ (Otogar), Malatya Havalimanı güzergâhında hareket eden araçlar; pazartesi, salı ve çarşamba günleri 04.30-21.30 saatleri arası, perşembe, cuma, cumartesi ve pazar günleri ise 04.30-21.45 saatleri arasında yolcu taşıyor. Ortalama 45 dakika süren bu yolculuk için ödenmesi gereken bilet bedeli 10 TL.


Ayrıca havalimanı terminal binası önünde 7/24 yolcu bekleyen taksiler ve araç kiralama ofisleri aracılığıyla temin edilen kiralık araçlarla şehir merkezine daha konforlu ve hızlı bir yolculuk yapmak da mümkün.


Doğu Anadolu bölgesinin güzide şehirlerinden Malatya, komşuları Elazığ ve Adıyaman ile birlikte güzel bir gezi rotası olabilir. Dünyada güneşin doğuşu ve batışının en güzel izlendiği yerlerden Adıyaman’daki Nemrut, Elazığ’ın tarihi şehri Harput ile birlikte hem tarihi hem de yöresel lezzetleri de içeren nefis bir tatil yapılabilir. Malatya uçak bileti kampanyaları ile ucuz bilet yakalayıp seyahat planlamanızı yapın.

 

Malatya Havalimanı & Malatya Hava Durumu

booked.net