• Mardin Hakkında Genel Bilgiler

    Türkiye’nin Suriye sınırında bulunan Mardin, farklı din ve kültürlerden gelen insanların bir arada ve hoşgörü içinde yaşadığı muazzam bir geçmişe sahip. Milattan Önce 3000’li yıllara dayanan tarihi ve göz kamaştıran mimarisiyle ‘Mezopotamya’nın incisi’ olarak anılan Mardin, dünyadaki pek çok tarihi kaynağa da ismini yazdırmış bir şehir. Mardin’in büyülü dünyasını ziyaret edenler, geleneksel Mardin mimarisini ve coğrafyanın binlerce yıllık tarihini keşfediyor. 


    Film karelerini andıran eşsiz manzaralarına şahit olmak, tarihi şehrin dar ve yokuşlu ara sokaklarında gezmek, Deyrulzafaran Manastırını görmek, Mardin Çarşısında alışveriş yapmak ve Kasımiye Medresesi’nde güneşin batışını seyretmek için için Mardin’e gidin. Farklı medeniyetlerin etkisiyle harmanlanan zengin kültürü ve misafirperver yöre halkıyla kendine hayran bırakan bu şehrin az bilinen yönlerini öğrenmek için Mardin uçak bileti fırsatlarını değerlendirebilirsiniz.

Mardin Gezilecek Yerler

Mardin’in adının Süryanicede kaleler anlamındaki Merdin’den geldiği düşünülüyor. Mardin-Kızıltepe karayolu üzerinde konumlanan Mardin Havalimanı, şehrin önemli ilçelerinden olan Kızıltepe’ye 8 kilometre, Nusaybin’e 66 kilometre, Midyat’a ise 75 kilometre ve uzaklıkta yer alıyor. 


Kuzeyde Batman ve Diyarbakır, güneyde Suriye, batıda Şanlıurfa, doğuda ise Şırnak ile komşu olan Mardin, 20. yüzyılda yön değiştiren ticaret yolları yüzünden nüfus ve kültürel anlamda ağır kayıplar yaşamasına rağmen bugün hala bölgenin en önemli yerleşim yerlerinden. Bir zamanlar Kürtler, Hristiyan, Süryaniler, Sünni Araplar, Türkler, Ezidiler ve Ermeniler bir arada burada bir kültür mozaiği olarak kardeşçe yaşamışlar. Bu kültürel çeşitlilik Mezopotamya’nın uçsuz bucaksız topraklarına bakan günümüzün benzersiz kadim şehrini ortaya çıkarmış.


Şehrin büyüleyici mimarisini ve tarihi dokusunu yansıtan bir kilometre uzunluğundaki Mardin Kalesi, 1190 yılında Artuklu Hükümdarı tarafından inşa ettirilen Ulu Cami, bölgeye dair ilginç detaylar saklayan Revaklı Çarşı, muhteşem mozaikleriyle göz alan ve Süryanilerin önemli dini merkezlerinden biri olan Deyrülzafaran Manastırı da Mardin’e gelenleri kendine hayran bırakan tarihi yapılardan.


Mardin merkeze 4 km uzaklıkta, 1500 yıllık tarihe sahip Deyrulzafaran Manastırı 1932’ye kadar Süryanilerin patrikhane merkezi olarak kullanılmış. ‘Antakya Patriği’ unvanını taşıyan patrik şu anda Suriye’de ikamet ediyor. Manastırı ziyaret ettiğinizde Süryani gençler bu manastır hakkındaki bilgileri Mardin tarihi ile harmanlayarak size sunuyorlar. Manastırdaki kafede Süryani çöreği ve kahvesinin tadına bakmayı unutmayın.


Mardin gezilecek yerler denildiğinde dünyanın dört bir yanından şehre gelen fotoğraf sanatçılarını ve turistleri cezbeden yüksek duvarlı tarihi Mardin Evleri’ni unutmamak gerek. Bu etkileyici evler, gündüz ayrı gece ayrı bir güzelliğe bürünüyor. Sarı kalker taşından yapılan bu evler, gece olduğunda pencerelerinden sızan ışıklarla eşine az rastlanır bir manzara oluşturuyor. Bu eşsiz mimariye dair daha çok şey görmek isteyenler Mardin sokaklarında uzun bir yürüyüşe çıkmalı.


Mardin sokaklarını dolaşırken sanki geçmişe yolculuk yapıyorsunuz. Mardin çarşısının büyüleyici dokusu en güzel fotoğrafları çekmek için doğru bir adres. Yerel el sanatlarıyla uğraşan ustaların hünerlerinin ürünleri bu dükkanlarda ziyaretçilere sunuluyor. Alışveriş yapmak ve hediyelik eşya almak için de ideal.


Eski Süryani Patrikhanesi günümüzde farklı uygarlıkların eserlerinin sunulduğu Mardin Müzesi olarak hizmet veriyor. Müzede sergilenen arkeolojik ve etnografik eserlerin tarihi milattan önce 4000’lere kadar gidiyor. Koleksiyonu şimdilik biraz sınırlı olsa da Sabancı Müzesi şehre apayrı bir zenginlik katmış. 


UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girme yolunda çalışmaların sürdüğü Mardin’de coğrafi yapı nedeniyle birçok mağara ve ilginç yeryüzü şekli bulunuyor. Oyulan kaya mezarlarının bulunduğu, 4 km’den fazla surla çevrili Dara Tarihi Kenti, Oğuz köyü sınırlarında. Girnavaz köyü de arkeolojik kazılarla son dönemde ismi duyulan yerler arasında.


Mardin’in gümüş işçiliği ile tanınan ilçesi Midyat, tarihi evleri ve daracık sokaklarıyla mutlaka uğranılması gereken bir durak. 


Mardin kültür ve sanat hayatıyla da öne çıkan bir şehir. Uluslararası Mardin Resim Sempozyumu, Mardin Kiraz Festivali, Sine Mardin Uluslararası Film Festivali, Harire Günleri, Uluslararası Atölyeler Zinciri, Uluslararası Gençlik ve Çocuk Tiyatroları Festivali kente dinamizm kazandıran etkinliklerden.


Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin en eski yerleşim merkezlerinden biri olan Mardin’in çok kültürlü yapısı yemek kültürüne de yansımış durumda. Ağırlıklı olarak Orta Doğu ve Anadolu mutfağından örneklerin görüldüğü Mardin mutfağı, baharatlı, yağlı ve soslu malzemelerden yapılıyor. Kebap ve ızgara çeşitleri, işkembe dolması, çiğ köfte, kelle paça, mırra kahvesi yerel tatlardan.

Mardin'e Nasıl Gidilir

Sayısız medeniyete ev sahipliği yapan köklü tarihiyle Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin en popüler yerleşim yerlerinden olan Mardin, şehir merkezine 20 kilometre uzaklıkta bulunan Mardin Havalimanı ile Türkiye’nin pek çok şehrine bağlanıyor. Mardin Havalimanı uçak bileti fiyatlarını seyahatim.com ile karşılaştırın ve en ucuz bileti güvenle satın alın.


Mardin Havalimanı’ndan Mardin şehir merkezine ulaşım için minibüs, taksi, ya da araç kiralama hizmetlerini kullanmak mümkün. Havalimanın nizamiye girişinde bekleyen Mardin – Kızıltepe tabelalı dolmuşlarla şehir merkezine ortalama 30 dakika dakikada gidilebiliyor. Dolmuşların 2017 tarifesine göre Mardin Havalimanı-Mardin arası üç buçuk TL, Mardin Havalimanı-Kızıltepe arası ise bir buçuk TL olarak ücretlendiriliyor.


Havalimanından şehir merkezine terminal binası önünde bekleyen taksilerle ulaşımın ortalama maliyeti ise gidilecek mesafeye göre 25 – 50 TL arasında değişiyor. Araç kiralayarak daha konforlu ve hızlı bir yolculuk yapmak isteyenler ise araç kiralama şirketleriyle irtibata geçerek havaalanına ücretsiz araç teslimi talep edebilir.


Mardin şehir merkezinden Mardin Havalimanı’na ulaşım için minibüs, taksi, ya da araç kiralama hizmetleri kullanılabilir. Şehir merkezinden havalimanına toplu ulaşımdan faydalanarak gitmek için Mardin-Kızıltepe tabelalı dolmuşlara binilebilir. Dolmuşların 2017 tarifesine göre Mardin-Mardin Havalimanı arası üç buçuk TL, Kızıltepe-Mardin Havalimanı arası ise bir buçuk TL olarak ücretlendiriliyor. Dolmuşla havalimanına gidiş ortalama 30 dakika sürüyor. Şehir merkezinde ve civar ilçelerde bulunan ticari taksileri kullanarak Mardin Havalimanı’na ulaşmak için mesafeye göre 25 – 50 TL arasında bir ücret ödeniyor.


Taş diyarlar şehri kadim Mardin’e yolunuzu düşürün. Çarşılarında dolaşın, kaybolun, şaşırın, yaşayın. Tamamı sit alanı olarak koruma altındaki şehrin gündüzü ayrı güzel, gecesi ayrı. Mardin'in daracık ışıl ışıl sokaklarında kaybolmak için Mardin uçak bileti kampanyalarını kaçırmayın. Mimari güzelliği, tarihi ve aşık eden görselliğiyle Mardin’i keşfedin.

 

Mardin Havalimanı & Mardin Hava Durumu

booked.net