• Samsun Hakkında Genel Bilgiler

    Samsun, Karadeniz Bölgesi'nin en kalabalık ve eğitim, sağlık, sanayi, ticaret, ulaşım, ekonomi bakımından en gelişmiş şehri. Şehir, Mustafa Kemal Atatürk'ün 19 Mayıs 1919'da milli mücadeleyi başlatmak üzere ilk adımı attığı yer olarak tarihimizdeki önemli yere sahip. Samsun, ‘Karadeniz'in Başkenti’ ve ‘Atatürk'ün Şehri’ olarak bilinen, Karayollarıyla Karadeniz Bölgesini, İç Anadolu Bölgesi ve Doğu Anadolu Bölgesine bağlayan bir liman kenti aynı zamanda.

    Yerleşim geçmişi MÖ 60 binlere dek uzanan Samsun, Karadeniz'in en uzun kıyı şeridine sahip, doğal güzellikleri ve tarihi zenginlikleri ile yerli turistlerin gözdesi. Karadeniz Bölgesi'nin parlayan yıldızı ve en büyük şehri Samsun’un antik çağlardaki ismi Amisos olarak biliniyor. Anaerkil savaşçı bir topluluk olan amazonların yerleşip yaşamlarını sürdürdükleri bölge olduğu düşünülen Samsun’u ve güzelliklerini görmek için Samsun uçak bileti seçeneklerine göz atın.

Samsun Gezilecek Yerler

Kızılırmak ve Yeşilırmak Deltalarına ev sahipliği yapan, verimli Bafra ve Çarşamba Ovaları üzerinde kurulu Samsun, Atatürk’ün Anadolu’da milli mücadeleyi başlattığı nokta olarak hafızalarda önemli bir yere sahip. Tertemiz kum plajları, Kurtuluş Savaşı'nın simgesel anlatıldığı Bandırma Vapuru, Samsun Kalesi ve Arkeoloji Müzesi ile gezilecek pek çok yeri bulunan kent, aynı zamanda bölgenin kültürel, sanatsal ve sportif açılardan da en gelişmiş kenti olarak, birçok festival, uluslararası organizasyon ve sempozyuma da ev sahipliği yapıyor.

Samsun gezilecek yerler arasında şehir merkezinde bulunan Atatürk Parkı bir başlangıç rotası olabilir. Avustralyalı heykeltıraş Heinz Kreppel tarafından yapılan Onur Anıtı, Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkarak Millî Mücadele’yi başlatması anısına yapıldı. Bandırma Vapuru Samsun’u Samsun yapan diğer bir önemli adres. 19 Mayıs 1919’da Samsun’a demir atan vapur birebir aslına uygun olarak inşa edilerek Millî Mücadele Açık Hava Müzesi alanında ziyaretçilerini kabul ediyor.

Tarihi bir meydan olan Saathane Meydanı, Samsun’da ticaretin kalbi konumunda. Saathane Meydanı’na adını veren taştan yapılma Saat Kulesi, II. Abdülhamit’in tahta çıkışının onuncu yıldönümünün anısına dikildi. 1192’de Danişmentler tarafından yaptırılan Samsun Kalesinin de saat kulesinin hemen yanı başında kalıntıları görülebilir. Şehri merkezindeki bedesten ve hanlar görülecek yerler arasında öne çıkıyor. Hem iç tasarımı hem verdiği bilgi yoğunluğu hem de ziyaretçileriyle interaktif iletişim kuran Samsun Kent Müzesi, Samsun’da gezilecek yerler listesinde muhakkak olmalı. Şehirdeki Taşhan ve Fazıl Ahmet Paşa Bedesteni kentin en eski yapıları olarak gezilecek yerler listesine alınabilir.

Amazon heykeli, detaylı bir kitabe, dev heykele eşlik eden ve devasa iki aslan misafirlerini karşılayan Amazon Köyü Samsun gezilecek yerler arasında. Balmumu heykellerin doldurduğu kulübeleri, içine erkek mahkûmları tıkmaya yarayan hücreleri ve kraliyet mağarasıyla Amazonlar köyü görmeye değer. Amazonların binlerce yıl önce Samsun dolaylarında yaşadığı düşünülüyor.

Trabzon’un Uzungöl’ü kadar etkileyici bir doğa harikası olan Ayvacık, Kabaceviz Şelaleleri, Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti, Kızılırmak’ın, Sivas yakınlarındaki Kızıldağ’dan doğup Vezirköprü’de Samsun kent sınırları içerisine girerek Bafra Burnunda Karadeniz’e döküldüğü nokta olan Şahinkaya Kanyonu ise kentin eşsiz doğal güzelliklerini oluşturuyor. Sağlık turizminde markaya dönüşen Ladik Hamayağı Kaplıcaları, şifa bulmak isteyenlerin tercih ettiği bir yer.

Terme’den Yakakent’e kadar olan bölümde uzanan sahil şeridi çok sayıda plaja sahip. Karadeniz’in en etkileyici kumsallarının bulunduğu şehir yaz aylarında tatilcilerin gözdesi. Doğa sporlarına ilgisi olanlar için Ladik, Kunduz, Vezir ve Akdağ yaylaları ile Altınkaya Baraj Gölü en güzel adresler. Alışveriş yapmak için Rus Pazarı ve şehir merkezindeki çarşı da aklınızda olsun.

Yıl boyu düzenlenen etkinlik ve festivalleri ile hareketli bir yaşama sahip olan şehirde Uluslararası Halk Dansları Festivali, Karpuz Festivali, Bengü Karakuçak Güreşleri, Altın Fındık Yağlı Pehlivan Güreşleri, Yaşar Doğu Şenlikleri, Geleneksel Karakucak Güreşleri ve Atyarışları, Yeşilırmak Kültür ve Sanat Şenliği, Göller Bölgesi Güreşleri, Hüseyin Dede Şenlikleri, Neyzen Tevfik Kültür Şenliği, Köprülü Mehmet Paşa Kültür Sanat ve Spor Festivali, Altın Pirinç Festivali, Karadeniz Kısa Film Festivali, Deniz Oyunları Festivali en bilinen etkinliklerden.

Samsun mutfağı Karadeniz kültürünün izlerini taşıyor. Deniz ürünleri ile bezeli Samsun mutfağında kuru fasulye ve hamsi baş rolde. Mısır, lahana, keşkek, Samsun pidesi, Bafra pidesi de en çok tercih edilen yemekler arasında.

Samsun'a Nasıl Gidilir

Samsun'un Çarşamba ilçesinde yer alan Samsun Çarşamba Havalimanı, Samsunluların havayolu trafiğini sağlıyor. Çarşamba ilçesi Çınarlık beldesi mevkiinde, şehir merkezine 25 km mesafedeki Çarşamba Havalimanı her türlü uçağın yağmur ve sisli havalarda da iniş yapabileceği elektronik sistemlerle donatılarak, 24 saat tarifeli iç hat ve tarifesiz dış hat hava trafiğine açık bulunuyor.

Türk Hava Yolları ile Samsun Çarşamba Havalimanından direkt uçabileceğiniz kentler, gidiş-dönüş Ankara ve İstanbul olmakla birlikte diğer illere aktarmalı uçuş seferleri bulunuyor. Pegasus Havayolları ile Samsun Havalimanından direkt uçabileceğiniz kentler, gidiş-dönüş İstanbul ve İzmir olmakla birlikte Adana, Ankara, Antalya, Bodrum, Dalaman, Gaziantep, Hatay, Kayseri ve Konya’ya aktarmalı uçuş seferleri bulunuyor. Samsun Havalimanı uçak bileti fiyatlarını seyahatim.com ile karşılaştırın ve en ucuz bileti güvenle satın alın.

Samsun Çarşamba Havalimanı’ndan Samsun şehir merkezine ulaşım için belediye otobüsleri, taksi ve araç kiralama seçeneğiniz var. Çarşamba Havalimanı Samsun-Ordu Karadeniz karayolunun 3 km içerisinde bulunduğundan çıkış kapısı önünden geçen belediye otobüsü bulunmuyor. 

HAVAŞ’a ait Samsun Çarşamba Havalimanı ile Samsun şehir merkezi, Atakum-Atakent Fakülte Eczanesi ve Ordu arasındaki seferler, Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından geçici süreyle durdurulmuş durumda. 

BAFAŞ’ın Çarşamba Havalimanı’ndan şehir merkezine ulaşım seferleri 8 Ağustos-7 Kasım tarihleri arasında 3 ay süreyle hizmet vermiyor. Bu nedenle Sinop Havalimanı ve Merzifon Havalimanı'ndan BAFAŞ Havalimanı Servisleri ile Samsun kent merkezine ulaşım mümkün.

Samsun şehir merkezinden Çarşamba Havalimanı’na ulaşım için belediye otobüsleri, taksi ve araç kiralama seçeneğiniz var. Çarşamba Havalimanı Samsun-Ordu Karadeniz karayolu üzerinde yer alıyor. HAVAŞ’a ait Samsun Çarşamba Havalimanı ile Samsun şehir merkezi, Atakum-Atakent Fakülte Eczanesi ve Ordu arasındaki seferler, Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından geçici süreyle durdurulmuş durumda. 

Karadeniz Bölgesi’nin en gelişmiş şehri Samsun, Amazonların ülkesi, denizcilerin sığınağı, Gazi Mustafa Kemal Paşa'nın 19 Mayıs 1919 günü ayak bastığı, Kurtuluş Savaşını mücadelesinin başlangıç noktası olarak biliniyor. Tütün ve hamsinin diyarı şehir kültür değerleriyle, çağdaş yüzüyle büyük ve canlı bir merkez. Samsun uçak bileti fırsatlarını değerlendirip Karadeniz’in bu güzel şehrini ziyaret edin.

 

Samsun Havalimanı & Samsun Hava Durumu

booked.net