7000’den fazla ada ve adacık, 25 adet bağımsız ülkeden oluşan Karayip adalarından biri olan Barbados, Kuzey Amerika kıtasına bağlı olsa da, tamamen farklı bir kültürel yapıya sahip. Karayip Adaları’nın hemen hemen hepsi bir dönemlerini İspanyol, İngiliz, Fransız veya Hollanda sömürgesi olarak geçirmişler. Aslen Amerikan yerlilerinin yani Kızılderililerin yaşam alanı olan Barbados, kısa bir süre İspanyol, 300 yıldan fazla süre İngiliz kolonisi olarak var olmuş. 1966’da bağımsızlığını ilan ettikten sonra yüzyıllarca biriktirdiği kültürel çeşitliliği, doğanın oldukça cömert davrandığı toprakları, el değmemiş doğası ve florası, mercan kayalıklarından kopup gelen kumlarla kaplı kumsalları ve Atlantik Okyanusu’nun uçsuz bucaksız manzarası eşliğinde sunduğu tatil seçenekleri, Barbados’u tropik ada severlerin vazgeçilmezlerinden biri haline getirmiş.

Barbados denildiğinde tek aklınıza gelen Rihanna ise, bu ada ülkesine bir şans verip, doğanın ne kadar bonkör olabileceğine tanıklık ederken; kültürel çeşitliliğin tadını, yemeklerden mimariye kadar hissedebilme şansına erişebilirsiniz.

Barbados Nerededir?

Barbados, Atlas Okyanusu’nda yer alan bir ada ülkesidir. Güney Amerika kıtası yakınlarında konumlanmış olup, Karayip  Antil Adaları olarak geçen ada grubunun bir parçasıdır.

Barbados’a Nasıl Gidilir?

Ülkemizden Barbodas’a direkt uçuş düzenlenmemektedir. Avrupa ülkeleri veya Amerika üzerinden gerçekleşen uçuşlar sayesinde tek aktarmayla, Barbados’un başkenti olan Bridgetown’a ulaşabilirsiniz.

Barbados’a Ne Zaman Gidilir?

Tropik iklim kuşağında yer alan Barbados’ta, yılın yarısı tropik yağmurlarla geçerken, diğer yarısı ise sıcak ve güneşli geçer. Yüksek sezon olarak bilinen, otel ve uçak fiyatlarının da yüksek olduğu Aralık-Mayıs ayları, tropik yağışların olmaması sebebiyle turistlerin en çok tercih ettiği dönemdir.

Barbados'a seyahat etmeyi mi planlıyorsunuz? Barbados tur fiyatlarını buradan karşılaştırın!

Seyahatiniz Barbados gibi bir Karayip Adası'nda ise, gezilecek yerlerin başında; bembeyaz kumsallar ve doğanın adaya bonkörce sunduğu diğer doğal güzellikler gelecektir.

  • Plajlar

    Plajlar

    Tropik bir ada ülkesini ziyaret etmenin en rahatlatıcı ve keyif verici yanlarından biri, uçsuz bucaksız kumsallarda okyanusun ve güneşin tadını çıkarmak olsa gerek. Adanın size sunacağı çok sayıda plaj olmasıyla birlikte, keyfine varmadan dönmemeniz gereken iki önemli plajı bulunmaktadır. Bunlardan biri, Barbados’un en eski oteline de ev sahipliği yapan Crane Beach’tir. Dünyadaki en iyi 10 plajdan biri olarak gösterilen Crane Beach, yumuşacık mercan kumuyla kaplı sahiliyle ziyaretçilerine gerçek üstü güzellikte bir okyanus keyfi sunacaktır. Bir diğer plaj ise, kendisiyle aynı ismi taşıyan ve yine turistlerin oldukça ilgisini çeken bir köy olan Bathsheba’dır. Crane Beach’e kıyasla çok daha bakir olan Bathsheba için, bütün doğal güzelliklerin birleştiği bir vaha desek abartmış olmayız.

    devamı için tıklayın
  • Doğal Parklar ve Bahçeler

    Doğal Parklar ve Bahçeler

    Bazıları doğanın eliyle, bazıları ise insan elinin yardımıyla meydana gelmiş, adanın doğasını ve doğaya verdiği özeni gözler önüne seren bu yerler, ada ziyaretçilerinin en çok ilgisini çeken noktalardandır. Andromeda Botanic Gardens, sadece sunduğu bitkilerle değil, bütün Atlantik’i ayaklar altına seren konumuyla da tam bir çekim merkezidir. Zengin florasıyla bahçe meraklılarını büyüleyen Flower Garden, nadir bulunan palmiyeleri, onlarca farklı renkteki orkideleri ve daha yüzlerce türdeki nadir bulunan bitkilerle, doğanın hazinelerini ziyaretçileriyle buluşturuyor. Farley Hill National Park, palmiye kaplı tepelerin ardında uzanan okyanus manzarasıyla, ziyaretçilerini kendine hayran bırakıyor. Farley Hill’in karşı tepesinde bulunan Barbados Wild Life Reserve, devasa maun ağaçlarının arasında yaşayan iguana, kaplumbağa, tavşan, rakun, geyik, maymun ve daha birçok canlının arasında bir patikada yürüyüş yapabileceğiniz bir tecrübe sunuyor.

    devamı için tıklayın
  • Folkstone Marine Park

    Folkstone Marine Park

    1967’de batırılan bir gemiyle oluşturulan yapay resifin ta kendisi. Gemi ve çevresinde zamanla oluşan habitat, mercanları, deniz kaplumbağalarını ve daha birçok deniz canlısını içermekte. Ortaya çıkan tür çeşitliliği sebebiyle tecrübeli dalgıçların veya şnorkel yapanların oldukça rağbet gösterdiği bir bölgeye dönüşmüş.

    devamı için tıklayın
  • Harrison’s Cave

    Harrison’s Cave

    Kristalleşmiş bir kireç taşı mağarası olan Harrison’s Cave kompleksinin içerisinde akarsular, şelaleler ve derin havuzlar bulunmaktadır. Öğretici bir videoyla başlayan tur, rehberler eşliğinde tramvayla veya yürüyerek devam eder. Mağara yakınlarında Kızılderililerden kalma el işi eserlerinin sergilendiği alanları da, gezme şansı bulabilirsiniz.

    devamı için tıklayın
  • St. Nicholas Abbey

    St. Nicholas Abbey

    1600’lerde inşa edilen yapı, Jacobean tarzında inşa edilip, hala ayakta kalan birkaç yapıdan biridir. İçerisindeki çiftlik binaları, eski değirmeni ve bahçeleriyle görülmeye değer bir mimari sunar. Evin mobilyaları için maun ağaçları ve bambular kullanılarak adanın yerel özellikleri hissettirilmiştir.

    devamı için tıklayın
  • Sunbury Plantation

    Sunbury Plantation

    Viktorya tarzı antika ve mobilyalarla bezenmiş, 17. yy’dan kalma bu konut, adanın en popüler müzesidir. 18. yy’da adaya ilk kez dikilen tik ve maun ağaçları da, bu çiftliğin sınırları içerisindedir ve hala yaşamaktadırlar. Dönemin çiftlik hayatına dair bütün bilgilere ulaşabileceğiniz turun sonunda, Karayip mutfağına dair özel lezzetleri tadabilir ve bahçenin keyfine varabilirsiniz.

    devamı için tıklayın

Barbados’un yerel mutfağı olarak bilinen Bajan Mutfağı, İngiliz, Afrika ve Kızılderili Mutfaklarının tam bir kombinasyonudur. Ülkenin coğrafi özellikleri sayesinde sahip olduğu yerel ürünlerle, etkisi altında kaldığı kültürlerin gastronomik özelliklerini birleştirerek, bol deniz mahsullü, karbonatlı ve aromalı bir yerel mutfağa sahip olmuşlar.

Bu kombinasyonu en iyi tanımlayan ve en iyi bilinen Bajan yemeklerinden biri,  cou-cou ve uçan balıktır (Cou-cou and the flying fish). Barbados sularındaki besleyici mikroorganizmalar sayesinde dünyadaki en iyi uçan balıklar bu bölgede yetişir. Mısır unu ve bamya ile yapılan cou-cou ile kendine has acı yerel sosuyla birlikte sunulan uçan balık hemen hemen her restoranda karşınıza çıkacak bir yerel lezzettir. Genellikle uçan balığın yanında tüketilen veya içerisinde bir dilim jambon veya peynir konularak cutter (sandviç) olarak tüketilen salt bread (tuzlu ekmek) de, Bajan Mutfağı klasiklerindendir. Balıkla ile Bajan otları ve baharatlarıyla hazırlanıp kızartılan fish cakes (balık kekleri), acı sosuyla lezzetli bir başlangıç veya atıştırmalık olabilirler.

Yeni lezzetlere önyargılı olan gezginler için macaroni pie, mac and cheese olarak da bilinen fırında makarnanın bir türüdür. Risksiz ve doyurucu bir öğün arayanlar için doğru tercih olacaktır.Yeni lezzetlere önyargılı olan gezginler için macaroni pie, mac and cheese olarak da bilinen fırında makarnanın bir türüdür. Risksiz ve doyurucu bir öğün arayanlar için doğru tercih olacaktır.

Mısır unu, Hindistan cevizi, baharatlar, şeker ve bal kabağıyla yapılan, bir Bajan Mutfağı klasiği olan conkies, tatlı severler için tecrübe edilmesi gereken bir lezzet.

Tropik bir adaya gelip, tropik meyvelerden yemeden olmaz. Adaya özgü tropik meyveleri de, tatmanız gerekenler listesine eklemeyi ihmal etmeyin.

Adaya özgü bir içecek yok mu derseniz; Karayipler bölgesinin dünyaca meşhur içeceği Rum ile yapılan leziz kokteyller ve punchlar, sıcak ada günlerinize bir nebze olsun serinlik katacaktır.

Amerika, dünyanın her yerinden göç alan bir ülke olup, belli bir tarihi ırka veya kültüre bağlı olmadığından, süregelen kültürel bir mutfağı yoktur. Dünyayı çılgıncasına saran fast food kültürünü saymazsak, bir Amerikan yemek kültüründen bahsedemeyiz. Donut, pancake, hot dog (sosisli sandviç) gibi lezzetler; nadir Amerikan yemeklerindendir.

         

Günümüzde Amerikan mutfağı, zamanında Amerika’ya göç eden İngiliz, İtalyan, Çinli, Japon, Arap ve Meksikalıların yemek kültürlerinin tam bir kombinasyonudur. Bu kombinasyona tabiri caizse Dünya Mutfağı diyebiliriz. Binbir milletten insanı bir araya getirerek ortak bir kültür (melting pot) yaratan Amerika, aynı zamanda ortak bir yemek kültürü de yaratmıştır. Damak tadınıza hitap eden her türlü mutfağa ulaşabileceğiniz Amerika’da, yemekleri yapan insanların gerçekten o ülkelerden göç eden insanlar olması, sahiden de o ülkenin yemeklerini yiyeceğiniz anlamına gelir.

 

Hemen hemen her şehirde denk gelebileceğiniz Chinatownlar'da mutlaka Çin yemekleri denemeli; Güney Amerika’dan Küba ve Meksika yemeklerinin mutlaka tadına bakmanızı öneriyoruz. Milliyetsiz bir restorana girdiğinizde de dünya mutfağından seçme lezzetler göreceğinizden, çok zorlanmadan karar verebilirsiniz. Ama porsiyonların fazlaca büyük olma ihtimalini gözden kaçırmayın: Amerika'da büyük boy gerçekten de büyüktür.

         

Barbados için vize gerekir mi? Barbados'a vize nasıl alınır?

Barbados, 90 güne kadar kalımlarda Türk vatandaşlarından vize talep etmez.
 

Barbados'un Türkiye ile saat farkı ne kadardır?

Barbados yerel saati, Türkiye yerel saatinden 7 saat geridedir.

 

Barbados'un iklimi nasıldır?

Tropik iklim kuşağında yer alan Barbados’ta, yıl boyunca çok yüksek sıcaklık farkları ölçülmez. Bütün yıl boyunca ılıman bir iklime sahip olan ülkede, yılın yarısında (Haziran - Kasım) tropik iklimin yağışlı  ve kasırgalı yüzü kendini gösterebilirken, diğer yarısında (Aralık - Mayıs) ise ılıman hatta oldukça sıcak denilebilecek bir iklime sahiptir.

 

Barbados'ta kullanılan para birimi nedir?

Barbados’un yerel para birimi Barbados Doları’dır. Kısaca BDS olarak yazılır ve 1 BDS 1.77 TL değerindedir.Barbados’un yerel para birimi Barbados Doları’dır. Kısaca BDS olarak yazılır ve 1 BDS 1.77 TL değerindedir.

 

Barbados'ta genel olarak fiyatlar nasıldır?

Barbados’ta çok şık ve romantik restoranlardan tutun da, yerel tatları deneyebileceğiniz sokak restoranlarına kadar birçok farklı alternatif bulabilirsiniz.  Fakat bulacağınız bu alternatiflerin hiç biri, Barbados’u uygun fiyatlı tatil seçenekleri içerisinde bir alternatif olarak göstermeyecektir. Eğer okyanus manzaralı, her köşesinden romantizm akan ve şık bir restoranda keyifli bir akşam yemeği yemek isterseniz, iki kişi için ortalama, alkol hariç, 300 BDS civarı bir parayı gözden çıkarmanız gerekir. Biraz daha günlük, kafe-restoran tarzında mekanlarda karnınızı doyurmak isterseniz, iki kişi için ödeyeceğiniz miktar 80-100 BDS arası olacaktır. Bu belirtilen fiyatlar, öğle yemeği menüleri için farklılık göstermekte, açık büfe öğle yemeği sunan restoranlar bulunabileceği gibi, restoranlar da biraz daha uygun fiyatlı yemek seçenekleri sunmaktadır.

Hızlıca fastfood tüketmek, sokak lezzetlerini tatmak veya salaş yerel restoranları tecrübe etmek isterseniz; kişi başı 15-20 BDS gibi fiyatlara mal olacaktır.  Yerel birayı 6 BDS, bir kokteyli 15-25 BDS, bir fincan kahveyi ise 10 BDS civarına içebilirsiniz.

 

Barbados'ta restoran & mağazalar kaça kadar açıktır?

Birçok ülkede olduğu gibi Barbados’ta da, restoranların açılış kapanış saatleri sundukları hizmete göre değişiklik göstermektedir. Öğle yemeği için 12.00-14.30 saatleri arasında hizmet veren restoranlar, akşam yemeği için 18.00-23.00 arası hizmet verirler. Daha ufak çaplı işletmeler günün erken saatlerinde kahvaltı servisiyle güne başlayıp, akşam saat 21.30-22.00 civarına kadar açık kalırlar. Restoranların düzenli olarak kapalı oldukları bir gün olmamakla birlikte, bazı restoranlar cumartesi veya pazar günleri hiç açmazken, bazıları sadece yüksek sezonda, işletmelerini 7 gün boyunca açık tutar. Bir kısım işletmeler ise, pazar günleri birkaç saatliğine hizmet verir.

Alışveriş için genel eğilim ise, sabah 8.30 gibi açılan mağaza ve dükkanların, akşam üstü 17.00’a kadar açık kalması yönündedir. Daha büyük çaplı mağazalar, cuma günleri bu saatleri biraz esnetip 18.00’a kadar hizmet vermeye devam ederler. Cumartesi günleri ise, 8.30-16.00 arası açık olan işletmeler, pazar günleri genellikle tamamen kapalıdır.

Barbados'u gezmek için kaç gün gerekir?

Barbados bir ülke olmasına rağmen, yüz ölçümü neredeyse İstanbul’un yüz ölçümünün çeyreği kadardır. Eğer; amacınız sadece ülkeyi gezmek ise, 3 gün bile fazlasıyla yeterli olabilir. Ama hazır o kadar yol gelmişken, denizin, güneşin ve doğanın keyfini de çıkarmak lazım diye düşünürseniz, 1 haftanızı ayırmanızı tavsiye ederiz.

 

Barbados için önemli tarihler nelerdir?

Reggea Music Festival: Nisan

Crop Over Festival (Hasat Festivali): Temmuz-Ağustos ayları arasında düzenlenen festival, adanın en önemli festivalidir. Aslen şeker kamışı hasadının bitişini kutlayan festival, adeta bir karnaval havasında geçer. Yerel danslar, yerel müzik ve yerel kıyafetlerle Barbados sokakları renklenir.
Barbados Food & Rum Festival: Kasım
Barbados Surf Festival: Kasım

5 dakikada İngilizce 10 kelimelik/cümlelik dil rehberi

Barbados’un resmi dili İngilizcedir. Bunun yanı sıra, halk arasında yerel bir dil olan Baja dili de konuşulmaktadır.
Evet-Yes (yes)
Hayır-No (no)
Teşekkür ederim-Thank you (tenk yu)
Rica ederim-You’re welcome (yor velkam)
Afedersiniz-Sorry (sory)
Günaydın-Good Morning (gud morning)
İyi akşamlar-Good Evening (gud ivning)
Hesabı alabilir miyim?-Check please? (çek piliis)
Şehir merkezine nasıl gidebilirim?-How can I go to the city center? (hav kan ay go to dı sity senter)
Lütfen bana yardım edebilir misiniz?-Could you please help me? (kud yu piliis help me)

 

Barbados’a gitmeden önce bilmeniz gereken 10 şey:

1. Tropik bir ülke olması sebebiyle, sinek ve böceklerle ilgili sıkıntı yaşama ihtimaliniz de var. Böyle bir durumla karşılaşmanız halinde, tatilinizin zehir olmaması adına yanınıza sinek ilaçları, kaşıntı kremleri, alerjik durumlar için de alerji ilaçları bulundurmanızı öneririz.
2. Ekvatora çok yakın bir bölgeyi ziyarete gittiğiniz düşünülürse, güneş ışınları alışık olduğunuzdan çok daha dik bir açıyla üzerinize düşecektir. Bu durum için, yanınızda yüksek koruma faktörlü kremler bulundurmayı ihmal etmeyin.
3. Barbados halkının etten anladığı,  genellikle domuz etidir. Eğer domuz eti tüketmekle ilgili hassasiyetiniz varsa, sipariş vermeden önce mutlaka durumu teyit edin.
4. Barbados’ta kamuflaj desenli kıyafetler giymek sadece ordu mensupları için yasaldır. Eğer bu tür kıyafetleriniz varsa, evde bırakmanızı tavsiye ederiz.
5. Barbados, Karayip Adaları içerisinde belki de en güvenli olanıdır. Ama yine de, turistik noktaların dışına çıkıp keşif yapmak isterseniz, pasaport ve değerli eşyalarınızı otel odasında bırakmanızı öneririz.
6. Musluk suyunu, içiniz çok rahat bir şekilde tüketebilirsiniz. Araştırmalar, musluktan akan suların %100 içilebilir olduğunu göstermektedir.
7. Yılın bazı dönemlerinde, deniz kestaneleri kumsallara oldukça yaklaşır. Siz siz olun, denize girerken bastığınız yerlere dikkat edin.
8. Plajların hemen hemen hepsinde, can kurtaran bulunur. Uyarı bayrağı çekildiği veya can kurtaranlar uyardığı takdirde, okyanus keyfinize ara vermemek konusunda inatçı olmamanızı tavsiye ederiz.
9. Eski bir İngiliz sömürgesi olması sebebiyle, İngiliz geleneklerine rastlamak çok olağan bir durum. Bunlardan biri de, trafiğin sağdan akması.
10. Barbados halkının zaman mevhumu klasik koşuşturan şehir insanlarınkinden biraz farklı. Koşuşturmayı sevmeyen halk, sakin, mutlu ve oldukça sıcak kanlı. Siz de arkanıza yaslanın, verilen saatte gerçekleşmeyen randevuları veya acilen alınmayan siparişi stres yapmayın.