Budapeşte; Avrupa kültürüne kattığı zengin tarihi, doğal termal suları, hareketli gece hayatı ve eşsiz konumuyla, UNESCO Kültür Mirası Kentler listesinde yer alıyor.


Kent; mimari ihtişamının yanı sıra, doğal güzellikleri ve büyüleyici atmosferi ile de ziyarete gelenleri adeta içine çekiyor.

Macaristan’ın en büyük kenti olan Budapeşte, adını oluşturan; Buda ve Peşte kavramlarında olduğu gibi, eski ve yeniyi bir arada barındırıyor. Buda; köklü, soylu ve tarihi alanları kapsarken, Peşte ise; kentin modern ve gelişmiş yüzünü yansıtıyor. Budapeşte’yi ikiye ayıran Tuna Nehri, 8 köprü ile şehri birbirine bağlıyor. Buda ve Peşte'yi birbirine bağlayan köprülerin her biri ayrı güzellikte. En bilinen köprüsü, Macarca adıyla "Lanchid" yani "Chain Bridge", "Zincirli Köprü". Şehre gittiğinizde, köprülerin üzerinden yürümeli ve şehrin eşsiz manzarasını fotoğraflamadan geçmemelisiniz.

Budapeşte Nerededir?

Tarihi eski Roma dönemine dek dayanan Budapeşte, Orta Avrupa’da bulunuyor. Avrupa’nın önemli bir gezi ve turizm merkezi konumunda olan Macaristan’ın başkenti Budapeşte, ülkenin kuzeyinde yer alıyor.
 

Budapeşte'ye Nasıl Gidilir?

İstanbul’dan Budapeşte’ye uçuş süresi 1 saat 55 dakika'dır. Haftanın her günü İstanbul-Budapeşte arası Türk Hava Yolları ile karşılıklı seferlerle varış noktasına ulaşmak mümkün. Yabancı hava yollarını kullanmayı tercih edenler için aktarmalı olarak Roma, Münih, Zürih ve Amsterdam üzerinden Budapeşte’ye ulaşım sağlanabiliyor.
 

Budapeşte'ye Ne Zaman Gidilir?

Yılın 12 ayı boyunca görülebilecek bir şehir Budapeşte. Her mevsimin farklı güzelliğinin keyfine varmak mümkün. Fakat hemen şunu da eklemekte yarar var ki sert karasal iklim etkileri nedeniyle, yılın en soğuk ayı olarak geçen ocak ayı genellikle -2 derece sıcaklıkta seyretmekte. Yılın en sıcak ayı olarak temmuz ayı gösterilse de 22 derece Türkiye’den gidecekler için serin bir bahar havası sunuyor. Budapeşte’ye seyahat, bu sebeple genellikle yaz aylarında ağırlıklı olarak tercih ediliyor. Ağustos ayı ise bu şehri ziyaret etmek için özellikle seçilmesi gereken aylardan biri. Zira sıkı takipçileri, dünyaca ünlü Sziget Müzik Festivali için Budapeşte’yi daha bir kalabalık hale getiriyor.

Budapeşte'de Şehir İçi Ulaşım

Budapeşte’de ulaşım; tramvay, otobüs ve gelişmiş metro hattı ile sağlanıyor.

Biletler, tüm toplu taşıma araçlarında geçerli. Tek yön bilet 350 HUF iken, günlük sınırsız biletle (1650 HUF) avantajlı olarak şehirde dilediğiniz yere seyahat edebilirsiniz. Bilet makinaları ya da duraklardaki büfelerden biletler satın alınabiliyor. Biletinizi toplu taşıma araçlarında bulunan turuncu makinelere sokarak onaylatmayı unutmayın çünkü gün içerisinde biletlerin onaylama işlemi görevlilerce kontrol ediliyor.

24 saatlik, 48 saatlik, 72 saatlik ve Grup (3300 HUF) olarak sınıflandıran Budapeşte Kart; nehir turları, rehberli yürüyüşler, restoran, kafe ve müzelerde çeşitli indirimler de sunuyor.

Havaalanından şehir merkezine taksi ile yaklaşık 5500-6000 HUF’a yani 18-20 Euro’ya gidilebiliyor. Aynı mesafeyi; 200E no’lu otobüs ile 50 dakikada ve yaklaşık 350 HUF (1,15 Euro) ücretle kat edebilirsiniz. 

Budapeşte'de mutlaka görmeniz gereken, en etkileyici yerleri sizin için derledik.

  • Kahramanlar Meydanı

    Kahramanlar Meydanı

    İngilizcede ‘Heroes Square’ veya yerel adı ile ‘Hösök Tere’ adıyla bilinen meydana aynı zamanda Milenyum Meydanı da deniyor. Macarların Avrupa’ya gelişinin 1000. Yılı şerefine yapılmış ünlü bir meydan. Gezilip, görülecek pek çok yapı ve mekânı bir arada barındıran bir alan olduğundan tüm günü burada yorulana dek değerlendirmek mümkün. Meydanda, ülkenin savaş kahramanlarını temsil eden heykeller bulunuyor. Bin Yıl Anıtı’nın ortasında yer alan sütundaki Baş Melek Cebrail heykeli ise görülmeye değer. Ayrıca meydanın etrafında Güzel Sanatlar Müzesi, Vajdahunyad Kalesi, hayvanat bahçesi, sirk ve bir eğlence parkı da yer alıyor. Meydana ulaşım, 1. metro hattı ile sağlanıyor.

    devamı için tıklayın
  • Vajdahunyad Kalesi

    Vajdahunyad Kalesi

    Macaristan'ın 1000. yılını kutlamak için 1896 yılında yapılan Vajdahunyad Kalesi aslında bir "fantezi pastiş" örneği. Yani şehirdeki ve ülkedeki tarihi binalardan esinlenilerek ortaya karışık yaratılmış bir sanat eseri. Kale, içinde Romanesk, Gotik ve Barok akımlardan izler taşıyor. Bu nedenle Macar mimarisinde yeri epey büyük. Kahramanlar Meydanının yakınında; Vajdahunyad Kalesi, Güzel Sanatlar Müzesi, hayvanat bahçesi, sirk ve bir eğlence parkı da yer alıyor. Kış aylarında kalenin önündeki alan buz pisti olarak kullanılıyor.

    devamı için tıklayın
  • Varosliget

    Varosliget

    Kahramanlar Meydanı'nın hemen arka tarafında bir şehir parkı yer alıyor ve buraya ‘Varosliget’ deniyor. Parkın girişinde bulunan gölet, kış mevsiminde kocaman bir buz pateni alanı olarak kullanılıyor. Budapeşte’nin yerli halkı buraya eğlenmeye ve buz pateni yapmaya geliyor. Oldukça farklı ve eğlenceli bir deneyim yaşamak isterseniz, park gün boyu size farklı bir ortam sunabilir.

    devamı için tıklayın
  • Budapeşte Büyük Kapalı Pazarı

    Budapeşte Büyük Kapalı Pazarı

    Peşte tarafında yer alan ve yaya trafiğine açık olan Vaci Utca Caddesi’nin başında ‘Great Central Market Hall’ adında bir kapalı pazar yeri bulunuyor. 3 katlı bir yapıdan oluşan pazar yerinin Macarca adı "Központi Vasarcsarnok". 19. yüzyılda inşa edilen bu yapı, uzaktan bakıldığında bir tren garını ya da müzeyi andıran görüntüsü ve renkli çatısıyla dikkat çekiyor. Vaci Utca Caddesi’nden yürüyerek de gelinen bu pazar yeri, yerel halkın sürekli alışveriş yaptığı büyük bir merkez. Tramvayla 2,47 ve 49 nolu hatlarla pazara ulaşım sağlanıyor. Salı, Cuma ve Pazar günleri 06.00-18.00, Cumartesi 06.00-14.00 ve Pazartesi günleri de 06.00-17.00 saatlerinde hizmete açık. Gittiğiniz şehri ve halkını yakından tanımak ve yerel lezzetlerinin tadına varmak gibi özel arayışlarınız varsa, bu pazar yeri tam size göre. Özellikle giriş kısmında yer alan taze balık, sebze-meyve, et ve salam stantları hem yerel halk hem de turistler tarafından büyük rağbet görüyor ve önleri oldukça kalabalık oluyor. İnsanın hiç aklında yokken görüp beğenebileceği, farklı bir şeylere rastlayıp, satın alabileceği bir yer. Hediyelik eşya alışverişinizi bu kapalı pazarın 2. katından yapabilirsiniz. Fiyatlar, şehre göre çok daha ucuz.

    devamı için tıklayın
  • Parlamento Binası

    Parlamento Binası

    Şehrin, Peşte tarafında yer alan Avrupa’nın en büyük meclis binasıdır. İngiliz parlamentosunun örnek alındığı ve onu geçebilmek için birer metre daha uzun yapılan bina, 1880-1902 yılları arasında inşa edilmiş. Ülkenin bağımsızlığı ve gücünün göstergesi olarak inşa edilen parlamento binası, Budapeşte şehrinin dünyaca ünlü sembolüdür. Ziyaret saatleri dışında binayı gezme imkânı bulamasanız bile, mutlaka dıştan görmeniz tavsiye ediliyor. Bölgeye metronun ikinci hattıyla ulaşılıyor. Parlamento Binası, toplantıların olmadığı günlerde düzenlenen özel turlarla ziyaret edilebiliyor. Binayı gezmek için düzenlenen turu farklı dil seçenekleri ile rehberlik hizmeti dâhil AB vatandaşları 1750 HUF, diğer ülke vatandaşları ise 3500 HUF ücret ödeyerek satın alabiliyor. Tur için biletleri girişteki stanttan saat 16.00 ya kadar ya da internet üzerinden online olarak alabilirsiniz.

    devamı için tıklayın
  • Széchenyi Termal Hamamı

    Széchenyi Termal Hamamı

    Budapeşte’ye hamam kültürü Osmanlı döneminde gelip yerleşmiş. Budapeşte’ye gidip de termal kaplıcalara uğramadan dönmek kesinlikle olmaz. 118 farklı kaynaktan doğan ve şehri çevreleyen termal sular, Budapeşte’nin "City of Spas" Kaplıcalar Şehri olarak tanınmasını sağlamış. Bu nedenle kent, özellikle komşu ülkelerden gelen ziyaretçilerine fizik tedavi hizmeti sunan bir sağlık merkezine dönüşmüş. Şehrin sahip olduğu çok sayıda yeraltı kaynağının, oldukça verimli bir şekilde değerlendirilmesi sayesinde Budapeşte’de birçok kaplıca turizmi tesisi bulunuyor. Bunlardan en çok ziyaret edilmesi gerekeni hiç kuşkusuz Széchenyi Termal Hamamı. İçerisinde 3 açık ve 15 kapalı havuz bulunduran Avrupa'nın en büyük kaplıcasında yeniden doğmuşçasına rahatlayabilirsiniz. Tesis saat 22.00'de kapanıyor ancak saat 18.00'den sonra hamama giriş yapılamıyor. Széchenyi Spa’ya tam gün giriş kartı alarak, 16 Euro’dan başlayan fiyatlarla soyunma kabinleri ve kilitli dolap hizmetini de birlikte alabilirsiniz. Şehrin yerlileri için kaplıcalara gitmek bir sosyal aktivite olarak görülüyor. Öyle ki suyun içinde orta yaşlı insanları satranç oynarken görürseniz sakın şaşırmayın. Széchenyi Termal Hamamı’nın tarihi atmosferinde termal havuza girmek size oldukça farklı bir deneyim yaşatacak. Bu deneyimi asla kaçırmayın, bizden söylemesi.

    devamı için tıklayın
  • Tuna Ayakkabıları Anıtı

    Tuna Ayakkabıları Anıtı

    Şehrin tam merkezinde, nehrin kıyısında yaklaşık 50 metrelik düz bir alanda oluşturulan ve Yahudi soykırımını anlatan kompozisyon 60 ayakkabıdan oluşuyor. Tarihin bir döneminin utanç abidesi olarak nehir kıyısında duruyor. Parlamento Binası’nın Tuna Nehri’ne bakan kıyısındaki hüzün dolu görüntü ziyaretçileri derinden etkiliyor. Binlerce Yahudi, 1944 sonu ve 1945 yılı başlarında dondurucu soğuğun yaşandığı kış gecelerinde soykırım yapan Nazi Alman askerleri tarafından ayakkabıları çıkartılarak Tuna Nehri’ne karşı kurşuna dizildiler. Şehrin tam merkezinde, nehrin kıyısında yaklaşık 50 metrelik düz bir alanda oluşturulan ve Yahudi soykırımını anlatan kompozisyon 60 ayakkabıdan oluşuyor. Tarihin bir döneminin utanç abidesi olarak nehir kıyısında duruyor. Bu heykellerin tasarımcısı ve fikir babası ise Macaristan’da doğup, büyüyen ve film yönetmenliği yapan bir Türk, Can Togay. Bu utanç tablosunun anıtını yapmak istemiş. Macar heykeltıraş Gyula Pauer ile iş birliğine geçmiş ve ayakkabıları demirden kalıplara döküp, orijinaline sadık kalarak nehrin kıyısına yerleştirmişler. Tuna Ayakkabıları Anıtı, şehrin Buda kısmından etkileyici bir biçimde objektiflerinize yansıyabilir. Gece ışıkları altındaki görünümünü fotoğraflamak isterseniz, Buda tarafına geçip şehrin Peşte yakasında kalan çarpıcı görüntüleri yakalayabilirsiniz.

    devamı için tıklayın
  • Matthias Kilisesi

    Matthias Kilisesi

    Şehrin Buda tarafında yer alan Matthias Kilisesi, Buda Kalesi içerisinde yer alan tarihi bir kilisedir. 1015 yılında Macar Kralı Aziz Stephen tarafından yaptırılmıştır. 1241‘de şehre yapılan yoğun Moğol saldırılarında yıkılmış. 13. yüzyılın sonları ve 14. yüzyılın başlarında Macaristan Krallığı’na altın çağını yaşatan Kral Matthias tarafından tekrar inşa ettirilmiştir. Matthias Kilisesi, 1541’den sonra Osmanlıların hâkimiyetinde cami olarak kullanılmış. Çatısı seramik kiremitlerden oluşan kilise, 2. Dünya Savaşı sırasında büyük hasar görmüş. Macar Hükümeti’nin sağladığı özel fonla 1950-1970 arasında aslına uygun olarak restore edilerek eski görünümüne kavuşmuş.

    devamı için tıklayın
  • Balıkçılar Burcu

    Balıkçılar Burcu

    Matthias Kilisesi’nin önündeki Balıkçılar Burcu, 1895’de Balıkçılar Loncası için yaptırılmıştır. Savaş sırasında balıkçılar tarafından korunduğu için burca bu isim verilmiş. Burası, Budapeşte’nin manzarasının seyrine doyamayacağınız ve panoramik fotoğraflar çekebileceğiniz bir yer. Matthias Kilisesi, Kral 1.Istvan (Stephen)’ın bronz heykeli ve Buda Kalesi’nin bir arada bulunduğu bir alan olarak ziyaretçilerini karşılıyor.

    devamı için tıklayın

Kendine has özelliklere sahip olan Macaristan mutfağında; hamur işleri, domuz ve sığır eti yaygın olarak kullanılıyor. En tanınmış yemeği; havuç, patates ve etten oluşan, bir çeşit etli güveç olan Gulaş’tır.
 

Osmanlı döneminden kalma Törok Bork (Türk Biberi) denen Paprika yemeklerde sıkça kullanılıyor. Lahana, fasulye, mantar ve hatta meyvelerden yapılan oldukça geniş bir çorba kültürü de ülkede yaygın.

Dobos Torta adı verilen, çikolata kremalı yumuşak kek ise bir diğer geleneksel lezzet. Tatlı severlerin denemesini tavsiye ederiz.

Macaristan, aynı zamanda bir şarap ülkesi. Birçok farklı şarap çeşidinin üretildiği Macaristan’ın en meşhur şarapları; Egri (Boğa kanı) ve Tokaji. Boğa kanı şarapları, Macaristan’da “Kralların şarabı, şarapların kralı” olarak nam salmış şarap türü. Şarap mahzenleri özellikle kireçtaşı ocaklarının olduğu Budafok Bölgesi’nde kurulmuş. Bu bölgedeki şarap mahzenlerinin uzunluğu 110 km’yi buluyor. Şarap mahzenlerinin tüm duvarları tabaka halinde küfle kaplı. Küflü duvarlar, ideal nem ve ısıda (10-11 derece) meşe fıçılarda olgunlaşmakta olan şaraplara ideal tat ve kıvamını veriyor.

Budapeşte'de Nerede Yemeli? Nerede İçmeli?

  • Вorkatakomba Restaurant

    Вorkatakomba Restaurant

    Budafok Bölgesi’ndeki restoran, meşhur Tokaji şaraplarını tatmanız ve müzikli Çigan Gecesi deneyimi yaşamanız için güzel bir seçenek. Kuskus ile birlikte servis edilen, ördek etinden yapılan spesiyallerini Tokaji şarabı eşliğinde tadabilirsiniz. Yerel lezzetlerin yanı sıra mekânda, hemen hemen her ülkeden gelen turistler için çeşitli dünya lezzetleri bir arada sunuluyor. Adres: Nagytétényi útca 64, Budapest.

    devamı için tıklayın
  • Frici Papa Restaurant

    Frici Papa Restaurant

    Özellikle Gulaş Çorbası ile ünlü restoran, Budapeşte’de bir otorite olarak görülüyor. Bu enfes çorbanın en lezzetli halini burada deneyebilirsiniz. Mekân, pazar günleri kapalı. Haftanın diğer günleri 11.00 ile 23.00 arası hizmet veriyor. Adres: Király u. 55, 1077 Budapest

    devamı için tıklayın
  • Gerbeaud Cafe

    Gerbeaud Cafe

    Vaci Utca Caddesi sonunda bulunan Vörösmarty Meydanı’ndaki tarihi Gerbeaud (Jarbo) Cafe’de kahve molası vermeden geçmeyin. Sadece Macaristan’ın değil, Avrupa’nın da en eski kafelerinden biri olan bu mekânda kahvenin yanında deneyimleyeceğiniz mekânın spesiyali olan dondurma “Esterhazy Sundae” size damak çatlatan bir lezzet sunacaktır. Ayrıca, yine özel lezzetlerden biri olan vanilyalı cevizli dondurma ile ceviz krokan eşliğinde sunulan Esterhazy Cake’i mutlaka deneyebilirsiniz. Fiyatı 2.750 Forint(HUF) Adres: Vörösmarty tér 7-8, Budapest.

    devamı için tıklayın
  • Innio Restaurant

    Innio Restaurant

    Budapeşte’ nin eşsiz manzarası ve büyüleyici güzelliği eşliğinde romantik ve sakin bir akşam yemeği için oldukça ideal ve şık bir mekân. Adını; “Inni jó!” yani “İçmek iyidir” deyişinden alan bu restoranda, lezzetine doyamayacağınız harika şaraplar bulunuyor. Şarapların yanında atıştırabileceğiniz minik meze türü lezzetler de cabası. Ayrıca midyeyi bir de İnnio’da denemelisiniz. Ortam ve sunumları ile restoran Budapeşte’nin en iyilerinden. Haliyle biraz da tuzlu bir mekân ancak güzel bir gece için değer. Adres: Október 6. u. 9, 1051 Budapest.

    devamı için tıklayın

Budapeşte'de Alışveriş:

Vaci Utca Caddesi: Budapeşte’nin en kalabalık bölgesi olarak onlarca alışveriş merkezi, mağaza ve butik bu caddede bulunuyor. Çeşitli giyim eşyalarından, kozmetiğe, aksesuardan ev eşyasına oldukça farklı çeşitte ürünü burada bulmak mümkün. Turistik hediyelikler arayanlar için de güzel alternatifler mevcut. Alışveriş mekânları ve çeşitliliği ile Budapeşte'deki alışveriş tutkunlarının bir numaralı adresi denebilir.
 

Central Market Hall: Yerel halkın ve turistlerin sıkça ziyaret ettiği iki katlı sabit yerel pazar, hediyelik eşya ve gıda alışverişi için oldukça ideal. Sabit pazarın giriş katı tamamen yiyecek bölümünden oluşuyor. Meyve, sebze, et, macar salamı çeşitleri, biber çeşitleri, peynirler gibi her türden gıda ve şarküteri ürününe burada rastlanıyor. Üst katlarda ise giysi, hediyelik eşya dükkânları, restoran ve fast food dükkânları bulunuyor. Pazarda, belirli dönemlerde Perşembe ve Cumartesi günleri ülke mutfaklarına özgü festival havasında etkinlikler gerçekleşiyor. Szabadsag Köprüsü’nün Peşte tarafında bulunan bu kapalı pazara ulaşmak oldukça kolay. Mavi M3 metro hattını kullanıp, Kalvin ter. durağında inerek pazara ulaşıyorsunuz.
 

Hold Utca Market: Organik sebze-mevyeler ve Macaristan’a özgü hediyelik eşyalar bulabileceğiniz Hold Utca Market, şehirdeki yerel halkın tercih ettiği küçük çaplı pazarlardan biri. Ayrıca,  Hunyadi Ter Market, Rákóczi tér Market ve Klauzál tér Market gibi benzer yerel pazarlar da ilginizi çekebilir.

WestEnd: Orta Avrupa’nın en büyük alışveriş merkezi olduğu söylenen AVM, İstanbul’daki emsallerine göre oldukça küçük kalıyor. AVM içinde birçok dünya markasının mağazaları bulunuyor. Westend, 14 sinema salonu ile daha çok bir sinema kompleksi özelliği taşıyor. 

 

Budapeşte’nin ünlü şaraplarını, yerel dantel işlerini, Macar porseleninden yapılmış hediyelik eşyaları ve meşhur ‘paprika’ları; Andrassy ya da Vaci Utca Caddesindeki mağazalardan satın alabilirsiniz. 

Budapeşte'de yapılacak aktiviteler:

Tuna Nehri kıyısında çıkacağınız yürüyüşlerde gündüz ayrı gece ise ayrı güzelliklere sahit olabilirsiniz. Geceleri, enfes ışıklar altındaki köprülerin manzaraları sizi büyüleyebilir. 

Ayrıca, Budapeşte’nin meşhur opera ve konserleri de ayrı birer etkinlik olarak tercih edilebilir.

Budapeşte’nin 60 km kuzey batısında yer alan Estergon Kalesi’ne turlar düzenleniyor, bu turlara katılıp tarihte bir gezintiye çıkabilirsiniz.

Ayrıca dünyaca ünlü Budapeşte kaplıcalarına gitmek, Hop-On/Hop-Off (üstü açık gezi otobüsleri) turlarına katılmak, Tuna Nehri kıyısında yürümek, nehirde tekne turuna katılmak, şarap tadımı yapmak da şehirde mutlaka yapılması gereken aktiviteler arasında sıralanabilir.

Budapeşte'deki Eğlence Mekanları:

Şehrin güzelliği ve gezilecek yerlerinin yanı sıra, Budapeşte geceleri oldukça renkli ve eğlenceli birçok seçenek sunuyor. Şehirde pek çok bar, pub, gece kulübü, disko ve bara rastlamak mümkün. Giriş ücretleri 1000-2000 HUF (3,3 – 6,6 Euro) arasında değişiyor. Budapeşte’de hemen her tarza uygun müzikleri çalan mekânları bulmanız mümkün ve diğer Avrupa ülkelerine göre içki fiyatları oldukça makul, yaklaşık 500-1500 HUF (1,65 – 4,95 Euro) arasında değişiyor. Budapeşte’de sabahın erken saatlerine dek eğlenebilirsiniz. Budapeşte’de Ruin (harabe, yıkıntı) barlar oldukça yaygın ve büyük ilgi görüyor.

  • Szimpla Kert

    Szimpla Kert

    Salaş dekoru ve samimi ortamıyla Budapeşte’de güvenle gidip eğlenilecek barlardan biri olarak öneriliyor. Eski araç hurdalarından ve parçalarından yapılmış orta alandaki masalar ve eski fıçılardan bozma oturma grupları ortamın doğal dekorunu oluşturmuş. Uygun fiyatları ile rahatlıkla içki içip, ortama ayak uydurabilirsiniz.

    devamı için tıklayın
  • Instant

    Instant

    Budapeşte’nin en büyük ve en fantastik ruin barı olarak tanınıyor. Old Jewish District, (Eski Yahudi Mahallesi) civarında bulunuyor.. Labirent gibi karmaşık mekân, üç katlı iki büyük eski apartmanın ortada bir avluda buluşmasıyla oluşmuş. Apartmanların daireleri hem müziğin hem dekorasyonun kendi içinde değiştiği barlara dönüştürülmüş. Haftanın her günü 16.00-06.00 arası açık bulunuyor

    devamı için tıklayın
  • A38

    A38

    Müziğin birçok türüne sizi doyuracak olan bu eğlence ve konser gemisi, 2012'de dünyanın en iyi barı seçilmiş. Budapeşte’de bir geceyi bu yüzen gece kulübünde geçirmek ilginç olabilir. Kulübün 3 ayrı bölümü var. Teras, restoran ve kulüp/bar. Aklınızda ne varsa bu yüzen kulüpte bulabilirsiniz.

    devamı için tıklayın
  • Corvin Club & Roof Terrace

    Corvin Club & Roof Terrace

    Eski Corvin mağazasının çatısında bulunan mekân, açık hava dans pisti ile şehrin en çarpıcı manzaralarından birine sahip. Her gece farklı bir eğlence ortamı ve Pazartesi-Salı günleri parti sonrası çatı katındaki sinema gösterimleri ile Budapeşte gecelerinin aranılan mekânlarından biri.

    devamı için tıklayın

Budapeşte için vize gerekir mi? Vize nasıl alınır?

Macaristan, Avrupa Birliği üyesi ve Schengen Bölgesi üye ülkelerinden biridir. Bağlı olduğu anlaşmalar sebebiyle Macaristan, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına Schengen vize prosedürü uygulamaktadır.
 

Budapeşte'de havaalanının kent merkezine uzaklığı ne kadardır?

Budapeşte Ferenc Liszt Havalimanı, şehir merkezinden 25 km uzaklıkta yer almaktadır. Şehir merkezine gitmek otobüsle 35 dk, shuttle ve taksi ile yaklaşık 20-25dk sürer.
 

Budapeşte ile Türkiye arasındaki saat farkı ne kadardır?

Budapeşte Türkiye yerel saati ile kış saatinde 2 saat, yaz saatinde ise 1 saat geridedir.

Budapeşte'de iklim & hava durumu nasıldır?

Budapeşte Orta Avrupa’da bulunduğundan, kış mevsiminde özellikle sert ve soğuk karasal iklim hâkimdir. Bahar ve Yaz mevsimleri ise Türkiye’ye göre daha serin geçer.

Budapeşte'de kullanılan para birimi nedir?

Macaristan, Avrupa Birliği ülkesi olmasına rağmen Euro para sistemine dahil değil. Macaristan’da Macar Forinti (HUF) kullanılıyor. 1 HUF yaklaşık olarak 0,0033 Euro’ya denk geliyor.

Budapeşte'de genel olarak fiyatlar nasıldır?

Budapeşte’de diğer Avrupa şehirlerine göre çok daha makul fiyatlarla tatil yapılabilir. Bir öğünde ortalama bir yemeğe yaklaşık 2000- 5000 HUF (6,6-16,5 Euro) ödeyebilirsiniz.

Budapeşte'de restoranlar & mağazalar kaça kadar açıktır?

Budapeşte’de birçok yer Pazartesi-Cuma saat 10.00’dan 18.00’e kadar açık. Ancak büyük marketler ve AVM’ler bu saati 21.00’e kadar çekebiliyor. Budapeşte'de gıda marketleri 07.00'den 18.00-19.00 saatlerine dek açık. Cumartesi dükkanlar saat 10.00-13.00 arası hizmet veriyor. Pazar günleri ise; hemen her yer kapalı. Alışveriş merkezleri, mağaza ve süpermarketlerin çoğunda kredi kartı geçerli fakat bazı küçük dükkânlar sadece nakit ödeme alıyor. Bu yüzden yanınızda forint bulunmasında fayda var.
 

Budapeşte'nin tehlikeli yerleri nerelerdir?

Budapeşte çoğu Avrupa şehrine göre daha güvenlidir. Turistik bölgelerdeki bazı ufak vakalar dışında pek tehlikeli bir şehir sayılmaz. Nispeten güvenli olmayan bölgelerde de polis kuvvetlerini görmek mümkündür.

Budapeşte'yi gezmek için kaç gün gerekir?

Budapeşte’de gezilecek yerler, turlar, alışveriş ve kaplıcalar için 4-5 gün yeterlidir.

Budapeşte için önemli tarihler nelerdir?

Budapeşte yıl boyunca çeşitli etkinliklere ev sahipliği yapıyor.

Sziget Festivali: Avrupa'nın en önemli müzik festivallerinden birisi olarak kabul edilen festival, Ağustos ayında gerçekleşiyor.

Bahar Festivali: Her yıl Mart-Nisan aylarında düzenlenen festivalde pek çok konser ve sanatsal etkinlik düzenleniyor.

Palinka Festivali: Her yıl Mayıs ayında Macaristan’ın geleneksel alkollü içkisi (meyve özlü bir çeşit likör) ‘palinka’nın festivali düzenleniyor.

Mangalica Festivali: Her yıl şubat ayında düzenlenen festival gastronomi ile ilgili.

Bira Festivali: Her yıl Ağustos ayında düzenlenen festivalde bira su gibi akıyor.

Gourmet (Gurme) Festival: Mayıs sonu veya haziran başında düzenlenen festivalde yeme-içme ile ilgili her şeyi bulabilirsiniz.
 

 

Budapeşte’ye gitmeden önce bilmeniz gereken 10 şey:

1. Budapeşte'de musluklardan akan suda hijyenik açıdan bir sorun bulunmuyor.

2. Yasalar gereği Budapeşte'de gezerken pasaportunuzu yanınızda bulundurmak zorundasınız.

3. Budapeşte'de çok fazla genel tuvalet bulamazsınız. Buna metro istasyonları da dahil. Bazı parklarda bulunan tuvaletler ise genellikle ücretsiz.

4. 1 TL 100 HUF’tur. Paralardaki sıfırlar sizi yanıltmasın, gördüğünüz değerden iki 0 attığınızda TL karşılığını bulabilirsiniz.

5. Taksilerde, termal kaplıcalarda ve restoranlarda iyi bir bahşiş beklentisi mevcut.

6. Budapeşte'nin 23 bölgesinde 24 saat açık dönüşümlü nöbetçi eczanene bulunur.

7. Budapeşte’de yabancılar, ücretsiz ambulans hizmeti alabilirler.

8. Fiyatlar açısından Avrupa’nın en uygun şehirlerinden biridir.

9. Budapeşte’de sokaklarda yaşlı insanları asık suratlı veya mutsuz görürseniz endişelenmeyin, komünist zamanlardan kalma alışkanlıkları gereği öyle görünüyorlar.

10. Macar mutfağında etin önemli bir yeri olduğundan, bazı lokal kasap dükkanları restoran olarak da hizmet verir. Hatta belki de en taze ve en kaliteli etleri buralarda yiyebilirsiniz.