Vize gerekir mi? Vize nasıl alınır?

Hırvatistan’nın 1 Temmuz 2013’te Avrupa Birliği’ne girmesiyle artık ülkeye vizeyle gidilmesi gerekiyor. Hırvatistan vizesi, Schengen vizesi gerektirmiyor.

 

Havaalanının kent merkezine uzaklığı:

Dubrovnik havaalanı, Dubrovnik şehir merkezinin 22 km güneyinde yer almaktadır.

 

Türkiye ile saat farkı ne kadardır?

Dubrovnik, kış saati uygulamasında Türkiye yerel saatinden 2 saat, yaz saati uygulamasında ise 1 saat geridedir.

 

Hava durumu:

Dubrovnik şehrine sıcak ve ılıman Akdeniz iklimi hakimdir. Şehirde kışlar oldukça soğuk geçer, fazla yağış alır.

 

Para Birimi:

Euro

 

Genel olarak fiyatlar nasıldır?

Diğer Balkan ülkelerine göre daha pahalı bir seyahat noktası. Bir öğünde ortalama bir yemeğe minimum 15-20 Euro ödeniyor.

 

Restoranlar & mağazalar & resmi kurumlar kaça kadar açıktır?

Hırvatistan’da resmi kurumlar 08:00-16:00 saatleri arası hizmet veriyorlar. Mağazalar ve alışveriş merkezleri, hafta içi 08:00-20:00 saatleri arasında, Cumartesi günleri genelde 09:00-15:00 (bazıları 09:00-14:00 veya 09:00-20:00) saatleri arasında açıklar. Pazar günleri sadece büyük alışveriş merkezleri açık bulunur.

 

Kentin tehlikeli bölgeleri:

Şehirde suç oranı yok denecek kadar az olduğundan sokaklarda polis ve kolluk kuvvetlerine rastlamak pek mümkün değildir. Kentin hemen her bölgesi oldukça güvenlidir.

 

Gezmek için kaç gün gerekir?

Dubrovnik’te Old Town gezisi ve tekne turları dâhil 3-4 gün yeterlidir.

 

Önemli tarihler:

Her yıl düzenli olarak Duvrovnik’te düzenlenen festivaller:

Libertas Film Festivali – Haziran

Yaz Opera ve Klasik Müzik Festivali – Temmuz

Le Petit Festival du Théatre – Ağustos

Uluslararası Film Festivali – Ekim

 

Dubrovnik’e gitmeden önce bilmeniz gereken 10 şey:

1. Dubrovnik’i yaşlanmadan önce mutlaka görmelisiniz çünkü şehrin merdivenli ve yokuşlu yapısı ileri yaşlarda bulunan ziyaretçileri biraz zorlayabilir.

2. Dubrovnik'te, 10 Euro’nun altındaki alışverişlerde kart kullanılmıyor, nakit gerekiyor.

3. Şehirde dolaşmak için araç kiralamak bütçenizi zorlayabilir çünkü otopark ücretleri oldukça yüksek. Ulaşımı toplu taşıma araçları ile sağlamak en mantıklı yöntem.

4. Game of Thrones dizisinin çekildiği şehirlerden biri de Dubrovnik, bu nedenle şehre gelen turist sayısı her yıl gittikçe artış gösteriyor. Hediyelik eşya dükkânlarında ve standlarda dizinin hediyelik eşyalarına da rastlamak mümkün.

5. Yemek kültürü olarak Türk damak zevkine uygun birçok çeşidi bir arada bulabilirsiniz. Aç kalmak gibi bir durumla karşılaşmanız mümkün değil.

6. Restoranlarda ekstra bahşiş uygulaması bulunmuyor ama bıraktığınızda da kabul görüyor.

7. Tekne ile 10 dakika mesafede Lokrum Adası bulunuyor. Adada bir adet manastır, botanik bahçesi ve plaj yer alıyor. Game of Thrones’un bazı bölümleri Lokrum Adası’ndaki botanik bahçesinde çekiliyor.

8. Dubrovnik’te halkın büyük çoğunluğu İngilizce biliyor. Ayrıca ülkede izlenen birçok Türk dizisi sayesinde halkla Türkçe anlaşmak da mümkün. Genellikle halk Türkleri seviyor ve sıcak karşılıyor.

9. Dubrovnik’te fast food restoran zincirleri bulunmuyor.

10. Dubrovnikliler, kalın surlarla çevirdikleri şehrin her yerine Latince ‘Non bene pro toto libertas venditur auro’ diye yazmışlar. Yani ‘Dünyanın bütün altınları için bile özgürlük feda edilmez’. Hatta özgürlüklerini kaybetmemek uğruna Osmanlı İmparatorluğu'na yıllık 120 bin altın, vergi vermeyi bile kabul etmişler.