Dubrovnik, gidip görenlerin bile tekrar seyahat etmek istediği, Unesco’nun 2005 yılından bu yana Dünya Mirası kentleri arasında yer alan, kendini doğasına ve tarihi dokusuna hayran bırakan bir şehirdir.

Adriyatik'in incisi olarak görülen Dubrovnik’i, sırasıyla Bizans, Venedik, Osmanlı ve Avusturya-Macaristan dönemlerine ait kültürel ve tarihsel izleri bir arada görebileceğiniz bir destinasyon olarak seyahat listenizin ilk sıralarına not etmenizde yarar var. Adriyatik Denizi kıyısında yer alan eşsiz güzellikteki şehirde Orta Çağ'dan kalan tarihi dokuyla bütünleşerek, şehri keyifle gezeceğiniz uzun yürüyüşlere çıkabilir, yaz aylarında ve hatta Akdeniz iklimi sayesinde sonbaharda bile denize girebilme imkânını yakalayabilirsiniz.
 

Dubrovnik Nerededir?

Hırvatistan’ın tarihi ve doğal güzellikleri ile Orta çağ mimarisinin en güzel örneklerini yansıtan en tanınmış şehri olma özelliğine sahip Dubrovnik, Adriyatik Denizi’nin kıyısında bulunur. Akdeniz’de sefer yapan tur gemilerinin sıkça uğradığı bir liman şehridir.

Dubrovnik'e Nasıl gidilir?

Dubrovnik’e İstanbul’dan 1 saat 50 dakika gibi kısa bir sürede gerçekleşen uçuşlarla ulaşmak mümkün. Türk Hava Yolları ile İstanbul-Dubrovnik arası karşılıklı yapılan uçak seferleri sayesinde direkt olarak haftanın her günü ulaşım sağlanabiliyor. İstanbul’dan Türk Hava Yolları ile Dubrovnik’e direkt seferler var. Ayrıca; Lufthansa, Croatia Airlines ve Aegean Airlines gibi alternatif havayolu şirketleri ile de Zagreb üzerinden aktarmalı olarak Dubrovnik’e gidilebiliyor. Aktarmalı uçuşla İstanbul - Zagreb 1 saat; Zagreb - Dubrovnik arası 1 saat sürüyor.

Dubrovnik'e Ne zaman gidilir?

Dubrovnik, coğrafi konum olarak Akdeniz ikliminin hâkim olduğu bir bölgede bulunduğundan; ilkbahar, yaz ve sonbahar mevsimlerinde rahatlıkla gezilip, tatil yapılabilecek doğal ve tarihi güzellikleri olan bir ortama sahiptir. Yaz döneminde denize girmek için Temmuz, Ağustos ve Eylül ayları oldukça ideal zamanlar. İklimsel olarak her ne kadar Akdeniz iklimi etkileri görülse de bölgede kış mevsimi oldukça sert ve soğuk geçiyor. Dolayısı ile kış mevsiminde Dubrovnik’te açık havada gezip görülecek tarihi bölgeler için bu mevsimde iklimsel şartlar tatilciler için zorlayıcı olabilir. Bu nedenle şehri ve tarihi yerleri görmek için Nisan-Haziran dönemi en uygun zaman olabilir.
 

Dubrovnik'te Şehir İçi Ulaşım:

50 bin nüfuslu küçük bir şehir olan Dubrovnik’te ulaşım genellikle şehir içi otobüslerle sağlanmakta. Müzelerde de geçerli olan Dubrovnik Card ile saatine 1 Euro vererek tüm şehri gezebilir ve hatta havaalanına dahi gidebilirsiniz.

Şehirde özel araç kiralamak çok tavsiye edilen bir ulaşım biçimi değil çünkü otopark ücretleri oldukça yüksek. Havaalanından taksi (30 Euro), şehir içi otobüs (11 ve 27 no’lu otobüsler) ve havaalanı servisleri (7 Euro) ile 45 dakikada şehre ulaşılabiliyor.

Son yıllarda oldukça popüler bir destinasyon haline gelen Dubrovnik'te gezilip, görülmesi gereken belli başlı yerleri sizler için listeledik:

  • Şehir Surları

    Şehir Surları

    Dubrovnik’ te kesinlikle görülmesi gereken ilk yer Unesco tarafından koruma altına alınan şehir surlarıdır. Dubrovnik şehri, eski ve yeni olmak üzere iki bölüme ayrılır. Turistik gezinin yapılacağı Old Town, Balkanlarda bilinen genel adıyla ‘Stari Grad’ Dubrovnik’i düşman saldırılarından korumak için çevreleyen 25 metre yüksekliğinde ve 2 km uzunluğunda surlardan oluşmaktadır.

    devamı için tıklayın
  • Dubrovnik Kalesi

    Dubrovnik Kalesi

    Dubrovnik Surlarını gezmişken, Dubrovnik Kalesini görmeden geçip gitmek olmaz. Dubrovnik Kalesi, surların içerisinde bulunan Old Town’u (Eski şehiri) gelebilecek düşman saldırılarından korumak için 37 metre yüksekliğindeki büyük bir kayanın üzerine inşa edilmiştir. Orta çağda Dubrovnik’in Venedik’le ticaret anlamında yarıştığı dönemlerde kale hem karadan hem de denizden gelebilecek saldırılara karşı stratejik olarak büyük bir rol üstlenmiştir.

    devamı için tıklayın
  • Stradun Caddesi

    Stradun Caddesi

    Anlamı ‘büyük cadde’ olan Stradun Caddesi, surların içerisinde Pile ve Ploce kapıları arasında yer alan geniş ve hareketli bir caddedir. 13. yüzyılda uzunluğu ve genişliği ile döneminde Akdeniz’in en büyük caddesi olarak kabul görmüş. Cadde üzerinde; birçok kafe, restoran, hediyelik eşya dükkânı ve mağazalar yer almakta.

    devamı için tıklayın
  • Onofrio Çeşmesi

    Onofrio Çeşmesi

    Onofrio Çeşmesi, orta çağda hızla yayılan veba salgınını önlemek için yapılmış büyük bir çeşmedir. 15. yüzyılda İtalyan mimar Onofrio della Cava, Dubrovnik’in su tesisatını ve bu çeşmeyi inşa eder. Yaz günlerinde turistlerin soğuk suyundan içerek soluklandıkları bu çeşme, döneminin benzersiz mimari güzelliğini günümüze taşıyor. Halen faal durumdaki çeşmeden akan su lezzetli ve buz gibi.

    devamı için tıklayın
  • Franciscan Manastırı

    Franciscan Manastırı

    14. yüzyılda inşa edilen Franciscan Manastırı Dubrovnik’te gezilmesi gereken başlıca yerlerden biridir. Manastır binası dünyanın en eski üçüncü eczanesine ev sahipliği yapmış olma özelliğini de taşır. Manastırın bir diğer önemli özelliği ise, şehrin yazılı arşivini barındırmasıdır. 09:00-16:00 saatleri arasında 4 Euro ücretle ziyaret edilebilir.

    devamı için tıklayın
  • Sponza Sarayı

    Sponza Sarayı

    Dubrovnik’te dikkat çekici mimari yapılardan biri olarak ilgi görüyor. Yapı, 16. yüzyılda inşa edilmiş ve günümüze kadar aslını koruyarak gelmeyi başarmış. Banka, maliye ve gümrük binası olarak kullanılan bu yapı, günümüzde, yıl boyunca şehirdeki önemli sanat sergilerine ev sahipliği yapıyor. Şehir arşivlerinden çıkarılmış Latince, İtalyanca, Hırvatça ve Osmanlıca anlaşma metinleri burada sergileniyor. Sponza Sarayı, 10:00-22:00 saatleri arasında gezilebiliyor.

    devamı için tıklayın
  • Banje Beach

    Banje Beach

    Banje Beach, yaz aylarında Dubrovnik’te serinlemek isteyenlere eğlenceli bir ortam sunuyor. Özellikle deniz turizmini tercih edenlerin uğramadan geçmemesi gereken bu plaj, Old Town’a yakın konumuyla da ilgi çekiyor. Plajda çeşitli aktivitelere katılabilir, deniz ve güneşin keyfini çıkarırken, Old Town’un manzarasını da oturduğunuz yerden izleyebilirsiniz. Plaj, akşamları gece kulübü olarak hizmet veriyor.

    devamı için tıklayın
  • Teleferik

    Teleferik

    Dubrovnik’i panoramik olarak görmek ve muhteşem gün batımını akşam saatlerinde izlemek isteyenler için teleferik bulunmaz bir fırsat sunuyor. Teleferiğe ulaşmak için yokuş ve merdivenlerden oluşan zorlu bir parkur olsa da Old Town ve Dubrovnik manzarasını en güzel izleyebileceğiniz yer burası. Yaz mevsiminde teleferik için 09:00-24:00 arası kişi başı 14 Euro’ya gidiş-dönüş bilet alabiliyorsunuz.

    devamı için tıklayın

Şehir Surları

Dubrovnik’ te kesinlikle görülmesi gereken ilk yer Unesco tarafından koruma altına alınan şehir surlarıdır. Dubrovnik şehri, eski ve yeni olmak üzere iki bölüme ayrılır. Turistik gezinin yapılacağı Old Town, Balkanlarda bilinen genel adıyla ‘Stari Grad’ Dubrovnik’i düşman saldırılarından korumak için çevreleyen 25 metre yüksekliğinde ve 2 km uzunluğunda surlardan oluşmaktadır. Old Town’a gelindiğinde, şehrin girişindeki turizm ofisinden alınacak Dubrovnik Card ile eski şehir haritası edinmek geziniz sırasında çok işinize yarayacaktır. Dubrovnik Card müzelere indirimli ve birçok yere ücret ödemeden giriş sağlıyor. Surlara giriş ücreti ise, 13,5 Euro. (http://www.dubrovnik-travel.net/map-dubrovnik-old-town/)

Surların içerisine girdiğinizde dış dünyadan izole olmuş hissine kapılırsınız. Burada 08.00-19.30 arası yaklaşık 2 saat süren bir yürüyüş turuna çıkarak, Dubrovnik’i panoramik olarak görmek ve eşsiz manzaraları fotoğraflamak oldukça keyif verici olacaktır. Yaz aylarında ise bu yürüyüşün sabah erken saatlerde ya da akşamüstü saat 17:00’den sonra yapılması tavsiye edilmektedir.

Surlarla çevrili Stari Grad’a giriş çıkışı sağlayan Pile, Ploce, Peskarija ve Ponta adlarıyla bilinen 4 kapı mevcuttur. En çok kullanılan 2 kapıdan birisi büyük kapı anlamına gelen Pile Gate, şehrin ana giriş kapısı olarak kabul edilir. Ulaşım araçlarına, tur ve şehir otobüsleri ile taksilere bu kapıdan ulaşılır. Ploce Gate ise görülmesi gereken Rönesans ve Barok mimarisini yansıtan eserlere ve tekne turlarının olduğu limana doğru yol almanızı sağlar. Ploce Gate’den geçerek Sponza Sarayı, Dominican Manastırı ve Orlando Kulesi gibi mimari örneklerin bulunduğu bölgeye ulaşılır. Pile ve Ploce arasında uzanan büyük cadde, Stradun Caddesi’dir.

Surların içerisinde gezintiye çıkarken, mevsime ve uzun yürüyüşlere uyan rahat giysiler ve spor ayakkabılar giymeniz uygun olacaktır. Tüm gün güneşin altında soluklanmadan dolaşmak olmaz. Geziye kısa bir ara verip, Dubrovnik’in ünlü ve enfes dondurmasına ya da soğuk bir biraya ne dersiniz? Old Town içerisinde gün boyu gezinti sırasında rastlayacağınız çeşitli cafe ve restoranların birinde soluklanabilir, ya da barlar sokağında soğuk bir şeyler içerek yorgunluğunuzu giderebilirsiniz.

Akdeniz mutfağının etkilerinin görüldüğü Dubrovnik’te deniz mahsulleri başta olmak üzere, İtalyan ve Hırvat mutfağını yansıtan yemek çeşitlerine sıkça rastlanıyor. Dubrovnik yemek çeşitliliği ile gezginleri üzmeyen şehirlerden. Yemeklerin yanı sıra, şarapları ile ünlü olan Dubrovnik'te sadece şarap içmek için gidilebilecek mekânlara sıkça rastlanıyor.

Dubrovnik'te Nerede Yemeli? Nerede İçmeli?

  • Pasticada

    Pasticada

    Bifteklerin özel bir sosla sotelenerek hazırlandığı, yöresel bir Hırvat yemeği.

    devamı için tıklayın
  • Zelene Menestra

    Zelene Menestra

    Birçok sebzenin etle pişirilerek hazırlanmasıyla oluşan yahni türü bir yemek.

    devamı için tıklayın
  • Dubrovacka Rozata

    Dubrovacka Rozata

    Hırvatların, krem karamele benzeyen ünlü tatlısı.

    devamı için tıklayın
  • Cevapcici

    Cevapcici

    Diğer Balkan ülkelerinde de görülen ancak yöresel küçük farklılıklar gösteren, köfte ve garnitürden oluşan bir yemek.

    devamı için tıklayın
  • Pljeskavica

    Pljeskavica

    Balkan usulü köfte kullanılarak hazırlanan yöresel hamburger.

    devamı için tıklayın
  • Stonska Torta od makarula

    Stonska Torta od makarula

    Makarnadan yapılan, Hırvatistan'a özel bir çikolatalı pasta.

    devamı için tıklayın
  • Orehnjača

    Orehnjača

    Görüntüsü ile bile iştah açan cevizli rulo kek.

    devamı için tıklayın
  • Medimurska

    Medimurska

    Hırvatistan'ın en kuzeyinde yer alan Medimurje bölgesine ait olan bu geleneksel tatlı; fındık, fıstık, elma, taze peynir, elma ve haşhaş tohumu kullanılarak yapılıyor. Kat kat görüntüsü ile de iştah açıyor.

    devamı için tıklayın
  • Viška Poğaça

    Viška Poğaça

    İçleri sebzeli sos ve ançuezle doldurulmuş Hırvat turtası, bu lezzet Hırvat pizzası olarak da bilinir.

    devamı için tıklayın
  • Lucin Kantun

    Lucin Kantun

    Restoranın sade görünümü sizi yanıltmasın, lezzetleri bir harika. Deniz ürünleri ağırlıklı menüsünde; somon, ahtapot, ıstakoz gibi deniz ürünlerini öncelikli tercih edebilirsiniz. Balık sevmeyenler için, kırmızı et seçenekleri de bulunuyor. Restoranın kendine has lezzetleri; bölgeye özel peynirlerle süslenen peynir tabağı, lavanta ve bal sosunda pişirilmiş kuzu eti ve Dalmaçya Prosciutto olarak gösteriliyor.

    devamı için tıklayın
  • Orhan Restoran

    Orhan Restoran

    Orhan Restoran, Lovrjenak Kulesi’nin hemen ayakucunda ve denizi muazzam bir açıdan görüyor. Ahşap duvar döşemeleri ile sıcak bir ortama sahip olan mekan, makarna ve kırmızı et ağırlıklı menüsüyle dikkat çekiyor.

    devamı için tıklayın
  • Café Festival

    Café Festival

    Café Festival, ünlü Stradun caddesi üzerinde, Dubrovnik Yaz Festivali’nin düzenlendiği ana binanın yanı başında yer alıyor. Aynı zamanda İngiliz Kralı VII. Edward’ın ve Bernard Shaw’ın da favorisi olarak biliniyor. Hırvatistan’ın ünlü simalarının uğrak yeri olan mekanın restoran bölümü, İtalyan mutfağı örnekleriyle oldukça iddialı. Farklı soslarla sunulan kırmızı ve beyaz et seçenekleri spesiyalleri arasında. Ayrıca şehrin en iyi Türk kahvesini yaptıkları konusunda da oldukça iddialılar.

    devamı için tıklayın
  • Proto

    Proto

    Old Town’un merkezinde bulunan restoran 1886’dan bu yana hizmet veren bir balık restoranı. Bu restoranın en dikkat çeken yönü ise, taptaze yakalanmış günlük balıkların, Dubrovnikli balıkçıların tarihi ve özel tariflerine sadık kalarak pişirilmesi. Maydanoz sosunda Adriyatik karidesi, zeytinyağında kırlangıç balığı ve mısır irmiği ile servis edilen karides güveç restoranın spesiyalleri arasında bulunuyor.

    devamı için tıklayın
  • Restaurant Poklisar

    Restaurant Poklisar

    Eski şehrin liman kıyısında bulunan ve taptaze deniz ürünlerinin yanı sıra diğer yemek seçeneklerini de bulabileceğiniz bu restoran, İtalyan mutfağıyla da oldukça ünlü. Pizzaları, hamburgerleri ve makarnaları en az balıkları kadar lezzetli. Cream sauce ve tütsülenmiş jambonlu makarnası restoranın favori tatlarından biri. Güzel yemeklerine canlı müzikle eşlik edilen mekânda, aynı zamanda piyano ve saksafon eşliğinde caz dinlenebiliyor.

    devamı için tıklayın
  • Vina Milicic

    Vina Milicic

    Şarap severlerin bir hayli ilgisini çekebilecek bu şarap dükkanı, cana yakın ve kibar çalışanları ile sizi rahat ettiriyor. Satın almayı düşündüğünüz şarapların tadımını yapma imkanı da sunan mağazanın fiyatları da gayet uygun. Mağaza ayrıca istediği şarapların hepsini yanında götüremeyenler için uçakla şarap gönderme hizmeti de veriyor.

    devamı için tıklayın

Dubrovnik alışveriş ve eğlence anlamında tatmin edici bir destinasyon hatta birçok Avrupa şehrine göre daha hareketli denebilir. Özellikle 'Old Town'ın genelinde ve Stradun Caddesi'ndeki barlar turistlerin uğrak yerlerinden. Ayrıca, Ploce kapısı civarında da birçok bar bulunuyor. 

Old Town’da sabah saatleri ile öğleden sonra arasında kurulan Gundulica Pazarı’nda her türlü hediyelik eşyaya rastlamak mümkün. Yerel giysili bebekler, magnetler, lavanta torbaları, t-shirt ve aksesuarlar bu pazardan alınacak başlıca hatıra hediyelikler. Ayrıca Dubrovnik’in dünyaca ünlü şaraplarından ve likörlerinden de almanız tavsiye edilir. 

Dubrovnik'te, İlgi gören aktivitelerin başını şarap tadımı ve tekne turları çekiyor. Dubrovnik’te 2 adet liman var; biri, Old Town dışındaki Eski Liman, diğeri ise ticari ve cruise gemilerine ev sahipliği yapan, Gruz Limanı. Her iki limandan da birçok tekne turu düzenleniyor. Dubronvik'te, dilerseniz çevredeki adalara yüzmeye gidebilir, ya da yalnızca Dubrovnik etrafında tur atan teknelere binebilirsiniz.

Bunlar dışında Old Town içinde bulunan 3D Tarih Müzesi ve Akvaryum da ilginizi çekebilir.

Dubrovnik'ten Eğlence & Alışveriş Mekanları:

  • Cafe Buza

    Cafe Buza

    Akşamüzeri Dubrovnik’te soğuk bir şeyler içip ferahlamak istediğinizde Cafe Buza tam da buna uygun bir mekân olarak sizi karşılıyor. Kayalıkların arasına saklanmış gibi görünse de, şehrin en popüler cafe-barlarından biri konumunda. Lokrum Adası’nı ve gelip geçen yelkenlileri, tekneleri izleyerek gün batımında içeceğinizi yudumlayıp hafif bir şeyler atıştırmak için ideal bir mekân.

    devamı için tıklayın
  • Troubadour Jazz Cafe

    Troubadour Jazz Cafe

    Canlı müzik eşliğinde güzelce eğlenmek, biraz da içmek istiyorsunuz. İşte, Troubadour Jazz Cafe tam size uygun bir ortam sunuyor. Hemen her gün canlı müzik yapılan mekân, Dubrovnik gece hayatının hareketli olduğu birkaç noktadan birisi olarak biliniyor. Caz severler tarafından takdir edilen müzisyenler bu mekânda sanatlarını icra ediyor. Kokteyllerden bira çeşitlerine, şaraptan votkaya seçenekler oldukça geniş. Yeni insanlarla tanışmak ve kaynaşmak için de gayet uygun.

    devamı için tıklayın
  • 360 Degrees by Jeffrey Vella

    360 Degrees by Jeffrey Vella

    360 Degrees, 2012’den bu yana hizmet veren yeni bir mekân. Üst katı kokteyl bar, alt katı restoran olarak hizmet veren bu mekândan eski şehri 360 derecede panoramik biçimde görebiliyorsunuz. İçecek çeşitliliği göz kamaştırıcı zenginlikte. Kokteylleri işin uzmanınca yapılıyor ve lezzetlerine doyum olmuyor. Keyifli ama biraz pahalı bir mekân arayışınız varsa burası tam size göre.

    devamı için tıklayın
  • Gundulica Bazaar

    Gundulica Bazaar

    Old Town’da sabah saatleri ile öğleden sonra arasında kurulan Gundulica Pazarı’nda her türlü hediyelik eşyaya rastlamak mümkün. Yerel giysili bebekler, magnetler, lavanta torbaları, t-shirt ve aksesuarlar bu pazardan alınacak başlıca hatıra hediyelikler. Ayrıca Dubrovnik’in dünyaca ünlü şaraplarından ve likörlerinden de bu pazardan almanız tavsiye ediliyor.

    devamı için tıklayın
  • Dubravka 1836

    Dubravka 1836

    Eski şehrin surlarının dışında bulunan ve yerel halkın sıkça tercih ettiği mekân, 1836’da Arşidük Maximilian Cafe adıyla kurulmuş ve şehrin entelektüellerinin yazmak, sohbet etmek ve kahve içmek için uğrak yerlerinden olmuş. Mekânda, hediyelik eşyalar satan mağazadaki ürünler, turistik alışveriş için çeşitliliği ile dikkat çekiyor.

    devamı için tıklayın

Vize gerekir mi? Vize nasıl alınır?

Hırvatistan’nın 1 Temmuz 2013’te Avrupa Birliği’ne girmesiyle artık ülkeye vizeyle gidilmesi gerekiyor. Hırvatistan vizesi, Schengen vizesi gerektirmiyor.

Havaalanının kent merkezine uzaklığı:

Dubrovnik havaalanı, Dubrovnik şehir merkezinin 22 km güneyinde yer almaktadır.

Türkiye ile saat farkı ne kadardır?

Dubrovnik, kış saati uygulamasında Türkiye yerel saatinden 2 saat, yaz saati uygulamasında ise 1 saat geridedir.

Hava durumu:

Dubrovnik şehrine sıcak ve ılıman Akdeniz iklimi hakimdir. Şehirde kışlar oldukça soğuk geçer, fazla yağış alır.
 

Para Birimi:

Euro

Genel olarak fiyatlar nasıldır?

Diğer Balkan ülkelerine göre daha pahalı bir seyahat noktası. Bir öğünde ortalama bir yemeğe minimum 15-20 Euro ödeniyor.

Restoranlar & mağazalar & resmi kurumlar kaça kadar açıktır?

Hırvatistan’da resmi kurumlar 08:00-16:00 saatleri arası hizmet veriyorlar. Mağazalar ve alışveriş merkezleri, hafta içi 08:00-20:00 saatleri arasında, Cumartesi günleri genelde 09:00-15:00 (bazıları 09:00-14:00 veya 09:00-20:00) saatleri arasında açıklar. Pazar günleri sadece büyük alışveriş merkezleri açık bulunur.

Kentin tehlikeli bölgeleri:

Şehirde suç oranı yok denecek kadar az olduğundan sokaklarda polis ve kolluk kuvvetlerine rastlamak pek mümkün değildir. Kentin hemen her bölgesi oldukça güvenlidir.

Gezmek için kaç gün gerekir?

Dubrovnik’te Old Town gezisi ve tekne turları dâhil 3-4 gün yeterlidir.

Önemli tarihler:

Her yıl düzenli olarak Duvrovnik’te düzenlenen festivaller:

Libertas Film Festivali – Haziran

Yaz Opera ve Klasik Müzik Festivali – Temmuz

Le Petit Festival du Théatre – Ağustos

Uluslararası Film Festivali – Ekim

Dubrovnik’e gitmeden önce bilmeniz gereken 10 şey:

1. Dubrovnik’i yaşlanmadan önce mutlaka görmelisiniz çünkü şehrin merdivenli ve yokuşlu yapısı ileri yaşlarda bulunan ziyaretçileri biraz zorlayabilir.

2. Dubrovnik'te, 10 Euro’nun altındaki alışverişlerde kart kullanılmıyor, nakit gerekiyor.

3. Şehirde dolaşmak için araç kiralamak bütçenizi zorlayabilir çünkü otopark ücretleri oldukça yüksek. Ulaşımı toplu taşıma araçları ile sağlamak en mantıklı yöntem.

4. Game of Thrones dizisinin çekildiği şehirlerden biri de Dubrovnik, bu nedenle şehre gelen turist sayısı her yıl gittikçe artış gösteriyor. Hediyelik eşya dükkânlarında ve standlarda dizinin hediyelik eşyalarına da rastlamak mümkün.

5. Yemek kültürü olarak Türk damak zevkine uygun birçok çeşidi bir arada bulabilirsiniz. Aç kalmak gibi bir durumla karşılaşmanız mümkün değil.

6. Restoranlarda ekstra bahşiş uygulaması bulunmuyor ama bıraktığınızda da kabul görüyor.

7. Tekne ile 10 dakika mesafede Lokrum Adası bulunuyor. Adada bir adet manastır, botanik bahçesi ve plaj yer alıyor. Game of Thrones’un bazı bölümleri Lokrum Adası’ndaki botanik bahçesinde çekiliyor.

8. Dubrovnik’te halkın büyük çoğunluğu İngilizce biliyor. Ayrıca ülkede izlenen birçok Türk dizisi sayesinde halkla Türkçe anlaşmak da mümkün. Genellikle halk Türkleri seviyor ve sıcak karşılıyor.

9. Dubrovnik’te fast food restoran zincirleri bulunmuyor.

10. Dubrovnikliler, kalın surlarla çevirdikleri şehrin her yerine Latince ‘Non bene pro toto libertas venditur auro’ diye yazmışlar. Yani ‘Dünyanın bütün altınları için bile özgürlük feda edilmez’. Hatta özgürlüklerini kaybetmemek uğruna Osmanlı İmparatorluğu'na yıllık 120 bin altın, vergi vermeyi bile kabul etmişler.