Paris için vize gerekir mi? Paris'e vize nasıl aınır?

Fransa birçok Avrupa ülkesinde olduğu gibi vize konusunda Schengen Protokollerini uyguluyor. Bordo Pasaport sahipleri gerekli şartları yerine getirdiklerinde Fransız Konsolosluğuna bireysel başvuruda bulunabilirler. Aynı zamanda çeşitli acentalar vasıtasıyla da belirli bir ücret karşılığında vize başvuru sürecinde yardım alabilirsiniz.

 

Paris'te havalimanlarının kent merkezine uzaklığı ne kadardır?

 

Paris’in en büyük havalimanı Charles De Gaulle kent merkezine 30 KM uzaklıkta bulunuyor. Diğer havalimanı Orly ise şehrin 18 KM kadar güneyinde yer alıyor.

 

Paris ile Türkiye arasındaki saat farkı ne kadardır?

Paris yerel saati ülkemizden 2 saat geride bulunuyor.

 

Paris'te iklim & hava durumu nasıldır?

Paris’te iklim şartları genel olarak ülkemizle benzerlikler gösteriyor. Kış aylarının bir kısmı soğuk ve yağışlı geçerken, yaz aylarının ortalarında 30’lu derecelerin üstünü görmek mümkün. İlkbahar ve Sonbahar aylarında ise daha ılıman bir iklim mevcut.

 

Paris’te aylara göre ortalama en düşük ve en yüksek sıcaklıklar:

 

Ocak: 3 - 8 C°

Şubat: 2 - 9 C°

Mart: 4 - 13 C°

Nisan: 6 - 15 C°

Mayıs: 10 - 20 C°

Haziran: 13 - 23 C°

Temmuz: 15 - 25 C°

Ağustos: 15 - 25 C°

Eylül: 11 - 21 C°

Ekim: 9 - 17 C°

Kasım: 5 - 11 C°

Aralık:  3 - 8 C°

 

Paris'te kullanılan para birimi nedir?

Fransa’da birçok Avrupa ülkesinde olduğu gibi Euro kullanılıyor.

 

Paris'te genel olarak fiyatlar nasıldır?

Paris bu konuda çok geniş bir fiyat aralığına sahip. 5-10 Euro gibi fiyatlarla ufak atıştırmalarla öğünleri geçirebileceğiniz gibi, oldukça lüks restoranlarda 3 haneli rakamları ödeyerek de karnınızı doyurabilirsiniz. Ucuz bir restoranda; iki kişi için ödenecek ücret 25 ila 35 Euro arasında değişiyor. Orta segment bir restoranda ise, iki kişi için ödenecek ücret 40 ila 60 Euro arasında değişiyor.

 

Paris'te müzeler, restoranlar & mağazalar kaça kadar açıktır?

 

Şehirde, bölgelere göre ufak farklılıklar gösterse de genelde market ve mağazalar saat 20:00 civarında kapanmaya başlıyor. Aynı zamanda Paris’te birçok müze Salı günleri kapalı oluyor. Pazar günleri de dükkanların büyük bir kısmının kapalı olduğunu hatırlatalım.

 

Paris'in tehlikeli bölgeleri nerelerdir?

Paris her ne kadar dünyanın en çok turist çeken bölgelerinden olsa da özellikle şehir merkezinden uzak bölgelerde ara sokaklara güvenlik açısından çok fazla girmemekte fayda var. Özellikle 10. ve 19. Bölgede gece geç saatlerde dikkatli olmanız öneriliyor.

 

Paris’i gezmek için kaç gün gerekir?

Şehir turistik olarak oldukça zengin olduğu için Paris’I gerçek anlamda görebilmek için oldukça fazla zamana ihtiyacınız var. Ancak yine de ilk seyahatinize en az 1 haftalık bir süre ayırmanız yeterli olacaktır.

 

Paris için önemli tarihler nelerdir?

Fransa Açık Tenis Turnuvası – Mayıs

Bellyfusions Dans Festivali – Ocak

Uluslararası İnsan Hakları Film Festivali – Mart

Rock en Seine (Rock Müzik Festivali) – Ağustos

Bastille Day (Fransız Devrimi) – 14 Temmuz

Paris Jazz Festivali – Haziran/Temmuz

 

Paris’e Gitmeden Önce Bilmeniz Gereken 12 Şey:

 

1. Şehir renkli yapısı ve lüksü simgelemesi sebebiyle “Işık Şehri” (Ville Lumiere) olarak da anılıyor.

 

2. Toplu taşıma araçlarında tek kullanımlık, 1 günlük veya 5 günlük kartlar kullanılıyor. Tek kullanımlık bilet 1.70 Euro’dan satılırken, günlük biletin fiyatı ise 10.85 Euro.

 

3. Özellikle Louvre Müzesi, Eyfel Kulesi gibi en ünlü turistik yerlerde uzun kuyruklarla karşılaşmanız olası. Bu konuya hazırlıklı olmakta fayda var.

 

4. “Fransa’da kimse İngilizce konuşmuyor” klişesi kısmen de olsa doğru. Seyahatinize başlamadan önce belli başlı Fransızca birkaç kelime öğrenmenizde fayda var.

 

5. Quartier Latin bölgesi Paris’in kültürünü en net şekilde yansıtan mahalle olarak biliniyor. Çoğunlukla öğrenci ve ressamların konakladığı bölgeyi mutlaka ziyaret etmelisiniz.

 

6. Versay Sarayı’nda 1300 oda bulunmasına rağmen tek bir tuvalet bulunmuyor. Bunun sebebi sarayın inşa edildiği dönemdeki asillik anlayışının bunu gerektirmesi.

 

7. Gezeceğiniz müzelere ayrı ayrı giriş ücreti vermek yerine Paris Museum Pass kartından satın alabilirsiniz. Kart fiyatları geçerlilik süresine göre 48 Euro ile 74 Euro arasında değişiklik gösteriyor. 

 

Paris’te görülmesi gereken yerler kategorisinde yer alan birçok yere ise ‘’Paris Attraction Pass’’ alarak ücretsiz girmeniz mümkün fakat Paris Attraction Pass’ın ücretinin de oldukça yüksek olduğunu belirtmemiz gerek. Eğer seyahatinizi turistik bölgeleri görme odaklı değil, yemek ve dinlenme üzerine planladıysanız Paris Attraction Pass satın almak için iki kere düşünmelisiniz. Bu arada Paris Pass’ın resmi web sitesinden alabileceğiniz diğer bir kart ise ‘’travelcard’’ olarak geçen Paris için ücretsiz ulaşım kartı. Bu kartı satın alarak metro, tramvay, füniküler, otobüs gibi birçok ulaşım aracını ücretsiz kullanabilirsiniz.

 

8. Şehirde her ne kadar Avrupa’nın en gelişmiş metro sistemlerinden biri olsa da zaman zaman trafik sıkışıklığı yaşanabiliyor.

 

9. Son yıllarda yaşanan terör olayları sebebiyle şehirde güvenlik önlemleri en üst düzeyde. Paris’i gezerken çevrede bol bol polis ve asker görmeniz olası.

 

10. Paris'te her ayın ilk Pazar günü en ünlüleri de dahil olmak üzere çoğu müze ücretsiz hizmet veriyor. Eğer seyahatinizin tarihleri uygunsa bu fırsattan faydalanabilirsiniz.

 

11. Eğer bir restorana ya da markete girerseniz mutlaka karşınızdaki kişiye eğer erkekse ‘’bonjour, monsieur’’, kadınsa ‘’bonjour, madame’’ (iyi günler beyefendi, iyi günler hanımefendi) diye hitap edin. Sadece ‘’bonjour’’ demeyi de tercih edebilirsiniz.

 

Fransa, tipik bir Akdeniz ülkesine göre yabancılara daha mesafeli bir ülke. O yüzden karşınızdaki kişiyi nazik bir şekilde selamlamazsanız kaba bir cevap almanız muhtemel.

 

12. Eğer elinize bir Paris haritası alarak Paris’i gezmeye başlarsanız Paris’in 20 bölgeye ayrıldığını göreceksiniz. Örneğin, ‘’Île de la Cité’’ 1. yerel idare bölgesi olarak geçiyor ve şehrin tam merkezini gösteriyor.