Ağız sulandıran çikolataların, el yapımı lüks saatlerin, çıplak ayakla Alp Dağlarında oynayan Heidi’nin ana vatanı İsviçre’nin, küçük ama büyük şehridir Zürih. Eklemeden geçmemek lazımdır ki; medeniyetin diğer adıdır İsviçre. Dört farklı dilin konuşulduğu bu küçücük ülke, kültürel ahengini demokraside, bilimde ve ilimde ilerlemeye adamıştır. İsviçre’nin kültür başkenti olan Zürih, Limmat Nehri ve Zürih Gölü’nün maviliğine, bir de Alp Dağları’nın haşmetli manzarasını ekleyip, masalsı bir görünüme sahip olmuştur. Şehirdeki ilk yerleşimin gerçekleştiği yer olan Old Town’daki tarihi yapıları ziyaret edip, daracık sokaklarda yürürken, tarihi bir Avrupa şehrinde olmanın hazzını duyacaksınız. 

Zürih Nerededir?


İsviçre’nin en büyük şehri ve kültür başkenti olan Zürih, ülkenin kuzeyinde, Almanya sınırına yakın konumlanmış bir Avrupa şehridir.

Zürih’e Nasıl Gidilir?


Türk Hava Yolları, Pegasus ve Atlas Global ile haftanın her günü düzenlenen direkt uçuşlarla 3 saat içerisinde Zürih’e ulaşabilirsiniz. Dilerseniz; diğer Avrupa şehirleri üzerinden aktarmalı uçuşlarla seyahat etmeyi de tercih edebilirsiniz.

Zürih’e Ne Zaman Gidilir?


Kış aylarının sert havasında şehrin tadını çıkaramayacağınızı düşünerek, Nisan-Ekim arasının, şehri gezmek için en doğru zaman olacağını söyleyebiliriz. Temmuz ayında yükselen nem ve sıcaklıklar sebebiyle bunalmamak adına, temmuz ayını da seyahat planınızın dışında bırakabilirsiniz.
 

Zürih’de Şehir İçi Ulaşım

Oldukça konforlu ve kolay kullanılabilen bir şehir içi ulaşım ağına sahip olan Zürih’te, şehrin bir köşesinden diğer köşesine kolayca ulaşabilirsiniz. Tren, tramvay ve otobüs kullanarak şehri gezebileceğiniz gibi, bisiklet kiralamak da keyifli bir çözüm olacaktır. Trafik sorunu olmayan Zürih’te, taksi kullanmak da ulaşım için kötü bir seçenek olmayacaktır.

Zürih'e seyahat etmeyi mi planlıyorsunuz? Zürih tur fiyatlarını buradan karşılaştırın!

Tarih, doğa, huzur, gastronomi, eğlence ve tabii ki çikolata. İnsan, bir hafta sonu kaçamağından daha fazla ne bekleyebilir ki? İşte; sizin için hazırladığımız, Zürih'te gezebileceğiniz başlıca yerlerin listesi:

  • Old Town

    Old Town

    Altstadt olarak da bilinen eski şehir, 19.yy sonlarına kadar Zürih’teki tek yerleşim yeridir. Birçok tarihi yapı ve sokağa ev sahipliği yapan bölge, ilk olarak Romalılar tarafından bir yerleşim yeri olarak kurulmuştur. Altstadt’ın bir alt bölgesi olan Lindenhof, Romalıların ilk olarak yerleşim kurduğu yerdir. Yeşillikler içerisindeki bir tepenin üzerine inşa edilmiş Roma kalesinden, eski şehrin büyüleyici manzarası görünür. Nehrin diğer tarafına geçtiğinizde ise; sizi eski şehrin daracık tarihi sokakları karşılayacaktır. O sokaklarda 15. ve 16. yy sarraflarından kalma dükkanlar, 1917’de Lenin’in yaşadığı ev, eskinin ticaret merkezi olan Neumarkt, yüzyıllar boyunca değişen dekorasyon anlayışını yansıtan Haus zum Rech gibi yerlerle Zürih tarihine kısa bir yolculuğa çıkabilirsiniz. Daracık sokaklarda karşınıza çıkacak antika dükkanları, butikler, kafeler ve restoranlar, eski şehir ziyaretinizin dinlenme noktaları olacaktır.

    devamı için tıklayın
  • İsviçre Ulusal Müzesi (Schweizerisches Landesmuseum)

    İsviçre Ulusal Müzesi (Schweizerisches Landesmuseum)

    Neo-Gotik esintilerin olduğu bir kale görünümündeki müze, İsviçre kültürüne ve tarihine ışık tutar niteliktedir. Tarih öncesi dönemden 20.yy’a kadar olan zaman dilimine ait, 820 bin parçayı kapsayan kültürel ve tarihi bir koleksiyona sahiptir. Kıyafetler, gümüş, altın, metal işleri, mücevherler, saatler, el işleri, müzik aletleri, duvar boyamaları, günlük hayatta kullanılan alet edevat gibi o dönemin yaşam şekline ışık tutan binlerce parça bulunmaktadır.

    devamı için tıklayın
  • Fraumünster

    Fraumünster

    Eski şehrin ortasından uzanan mavi-yeşil kubbesiyle hemen hemen şehrin her köşesinden görünen kilise, 9. yy’da İmparator Ludwig tarafından kızı için yaptırılmıştır. Kilisenin bazı bölümleri 13. ve 15. yy’da eklenmiştir. Kilisenin en popüler turist çekim merkezlerinden biri haline dönüşmesinin asıl sebebi, 1970 yılında Marc Chagall tarafından yapılan cam boyamalarıdır. Yakup, İsa ve Musa’nın hayatlarından bazı anların tasvir edildiği boyamalar, kiliseyi bir çekim noktası haline getiren en önemli özelliktir.

    devamı için tıklayın
  • Güzel Sanatlar Müzesi (Kunsthaus Zürich)

    Güzel Sanatlar Müzesi (Kunsthaus Zürich)

    Avrupa’nın en iyi sanat müzelerinden biri olan Kunsthaus, çok geniş bir koleksiyona sahiptir. Empresyonist, Post-Empresyonist ve Modern Sanat üzerine yoğunlaşan müzede, Sürrealist ve tabii ki Dadaist sanat akımlarından etkilenmiş çok sayıda eser bulunmaktadır. Altstadt sokaklarında doğan Dadaizm, 1916’da savaşa ve akılcılığa karşı bir başkaldırı olarak Zürih’te ortaya çıkmıştır. Bu noktada, Dadaist eserlerin Kunsthaus’taki yeri ayrıdır. Eski ustaların eserlerine yer verdikleri koleksiyonda, Barok, Gotik ve Rönesans Sanat Akımlarının temsili olan eserler de sergilenmektedir. Monet, Dali, Miro, Van Gogh gibi dünyaca ünlü ressamların eserlerini görme şansına erişeceğiniz bu güzel sanatlar müzesi, seyahatinizin en özel durak noktalarından biri olacaktır.

    devamı için tıklayın
  • Rietberg Museum

    Rietberg Museum

    Roma’daki Villa Albani’nin bir modeli olarak, 19. yy’da Zürih entelektüellerinin toplanma yeri olarak inşa ettirilmiştir. Rieter Park’ta yer alan villa, Baron Eduard von der Heydt’in kişisel koleksiyonunun sergilendiği müzedir. İsviçre’de bulunan, Avrupa dışı eserlerin sergilendiği tek müze olmasıyla ayrı bir yere sahiptir. Genel olarak Asya kültürlerinin eserlerine odaklanan koleksiyonda, Hint, Çin, Tibet ve Budist kökenli eserler sergilenir. Pasifik, Yakın Doğu, Güney Amerika ve Afrika kültürlerine ait eserlerin sergilendiği bir bölüm de bulunmaktadır.

    devamı için tıklayın
  • Uetliberg

    Uetliberg

    Sıcak bir Zürih gününün ardından verilecek mola için, daha iyi bir yer olamaz. 873 metre yüksekliğe sahip olan Uetliberg Tepesinden izleyebileceğiniz Zürih manzarası, Zürih Gölü ve Alp Dağlarının enfes görüntüsüyle nefes kesen bir hal alıyor. Ilık bir günde, öğleden sonranızı bu tepede kahve veya şarap keyfi yapmaya ayırabilirsiniz.

    devamı için tıklayın
  • Wasserkirche

    Wasserkirche

    Old Town bölgesinde, nehir kıyısında yer alan kilise, ilk yapıldığı dönemde nehir kıyısındaki bir adaya inşa edildiğinden, su kilisesi adı verilmiş. 19. yy’da Limmatquai sokağının inşa edilmesiyle, Wasserkirche bir ada kilisesi değil, nehir kenarı kilisesi olmuş. Yüksek tavanı ve vitray camlarıyla beğeni toplayan kilise, ön cephede bulunan bronz heykelle dikkatleri üzerine çeken tarihi yapılardan biridir.

    devamı için tıklayın
  • Grossmünster

    Grossmünster

    İkiz kuleleriyle, Old Town’daki en dikkat çekici yapılar arasında olan Grossmünster, ismi büyük tapınak anlamına gelen bir Protestan kilisesidir. 16. yy’da inşa edilen kilise, Reform hareketlerinin Zürih’teki merkezi konumunda kullanılmıştır. Romanesk tarzı mimariyle inşa edilmiş olan kilisenin camları, Augusto Giacometti tarafından 1933 yılında tasarlanmıştır . 187 basamak çıkarak ulaşabileceğiniz kilise kulesi, nefes kesici bir Zürih manzarası sunacaktır.

    devamı için tıklayın

Zürih Mutfağı, coğrafi olarak Alman Mutfağı’ndan etkilenmiş olmasının yanı sıra, İsviçre’nin genelinde olduğu üzere Fransız ve İtalyan Mutfaklarının da izlerini taşır. Zürih peynirleri, patates, domuz ve dana eti, bu yemeklere eşlik eden sebzeler, Zürih Mutfağı’nın en belirgin öğeleridir. Meşhur İsviçre çikolatası ve çikolatalı tatlıları da, unutmamak lazım. Avrupa’nın en popüler mutfaklarının bir harmanı olan Zürih Mutfağı için, tam bir gastronomi şöleni diyebiliriz.

  • Frau Gerolds Garten

    Frau Gerolds Garten

    Nisan ile ekim arası hizmet veren mekan, tamamıyla gemi konteynırından inşa edilmiş. Etrafa yayılmış ufak çiçek, meyve ve sebze bahçeleri olan mekanda, ızgara et, özellikle de sosis yemeniz öneriliyor.

    devamı için tıklayın
  • The Artisan

    The Artisan

    İsminin hakkını fazlasıyla verdiği vurgulanan mekanda, yerel, mevsimsel ve sağlıklı yemekler yiyebilirsiniz. Modern ve gelenekseli birleştiren iç tasarımı, kendinizi bir bahçede gibi hissetmenizi sağlayacaktır.

    devamı için tıklayın
  • Loaf

    Loaf

    İsviçre Mutfağı’nın en sevilen tatlılarından olan “prinsesstårta”, Zürih’te kahve molalarınıza eşlik edecek mükemmel bir lezzettir. Yeşil badem ezmesiyle kaplı kubbe seklindeki tatlının içi, sünger kek ve meyve dolguludur. Waffle denince aklımıza Belçika gelse de, Zürih’te de leziz reçellerle sunulan waffle ve krepler, en sevilen tatlılar arasındadır. Karşı konulamaz İsviçre çikolatalarıyla hazırlanan “daim” çikolata ve kremanın mükemmel uyumundan hazırlanan dondurulmuş bir pasta türüdür.

    devamı için tıklayın
  • Raclette

    Raclette

    Peynir yemeği olan “raclette”, ince dilimlenmiş peynirlerin raclette tavasında pişirilmesiyle hazırlanır. Genellikle haşlanmış patatesle tüketilen yemeğin yanında turşu yenir. Ülkemizde diyet yapanların vazgeçilmez kahvaltılıklarından olan müslinin ana vatanı İsviçre’dir. Zürih’te sabah kahvaltılarınızı farklı müsli türleriyle sağlıklı bir şekilde tamamlayabilirsiniz. Ayrıca; Zürih’in ekmek kültürü de oldukça gelişmiştir. Zopf denilen ekmek, pazar kahvaltılarının vazgeçilmezlerindendir. Onlarca farklı ekmeğin eşlik ettiği kahvaltılarda, reçel ve tereyağ da bu ekmeklere eşlik eder.

    devamı için tıklayın
  •  İsviçre Fondüsü

    İsviçre Fondüsü

    Bu leziz peynirlerle yapılan İsviçre fondüsü, Zürih’te severek yiyeceğiniz yemeklerin arasında gelecektir. Küp küp kesilmiş ekmeklerin erimiş peynirlere batırılmasıyla yenen bu yemek, peynir severleri mest edecektir.

    devamı için tıklayın

Zürih, alışveriş yapmak için de oldukça pahalı bir şehir olmasının yanında, keyifli alışveriş olanaklarıyla kafanızı karıştırabilir. Bahnhofstrasse Caddesi, şehrin kalbinin attığı yerdir. Restoranlar, kafeler, yerli yabancı markaların satıldığı mağazaların yanı sıra, çikolata ve saat butikleri gibi şehre özgü renkleri de bulabileceğiniz bir yerdir. Trüf çikolataları ve makaronlarıyla ünlü, neredeyse 200 yaşındaki kafe “Confiserie Sprüngli” de bu cadde üzerindedir.  Confiserie Sprüngli’den alışveriş yapabileceğiniz gibi; üst katındaki kafesinde kahvaltı, öğle yemeği yiyebilir, bir fincan kahve eşliğinde leziz tatlılarını tadabilirsiniz. Cumartesi sabahları Bahnhofstrasse’nin güneyinde kurulan çiçek ve yiyecek pazarlarını ziyaret edebilir, kahvaltınızı İsviçre peyniriyle hazırlanan sandviçlerle renklendirebilirsiniz. Bu pazar dışında, bit pazarı Helvetiaplatz, yiyecek, içecek ve tekstil ürünlerini bulabileceğiniz Old Town’daki Rosenhof ve aynı adı taşıyan meydanda kurulan Bürkliplatz pazarları, şehrin geneline göre daha uygun fiyatlı alışveriş seçenekleri sunan yerler olacaktır.


Nehir kenarında konumlanmış Limmatquai, restorana dönüştürülmüş tarihi binaların süslediği, keyifli alışveriş olanakları sunan bir cadde. Bu cadde üzerinde bulunan Teddy’s Souvenir Shop’tan İsviçre’ye özgü, ahşap el yapımı guguklu saatlerden satın alabilirsiniz.

5. Bölgenin merkezine açılan Viadukt, şehrin ilk konsept alışveriş merkezidir. Ev dekorasyonundan tekstile, mutfak eşyalarından aksesuarlara kadar İsviçreli tasarımcıların aklınızı çelebilecek farklılıktaki ürünlerini bulabilirsiniz. Şehir merkezinden 13,14 ve 17 numaralı tramvaylarla sadece 12 dakikada Viadukt’e ulaşabilirsiniz.

Şehrin gece hayatı ise, oldukça dinamiktir. Old Town’da nehir kıyısında bulunan Niederdorf, gündüz alışveriş imkanları sunan bir yerken; gece, sokaklara taşan eğlencesiyle ünlüdür. Her zevke hitap edebilecek mekanların bulunduğu Niederdorf, jazz kulüplerinden rock publara kadar geniş bir yelpazede eğlence olanakları sunar.
 
Zürih’ten Eğlence & Alışveriş Mekanları 

 

  • Kitchener Plus

    Kitchener Plus

    İsmi kafanızı karıştırmasın, sadece mutfak eşyalarının satıldığı bir mağaza değil. Aklınıza gelebilecek her şeyi bulabileceğiniz, görene kadar ihtiyacınızın olduğunun farkına bile varmadığınız tasarımlara denk gelebileceğiniz, özel bir mağaza. Viadukt’te bulunan mağazada, hediyelik eşyalardan kıyafetlere kadar çok fazla seçenek bulunmakta.

    devamı için tıklayın
  • Jo Brauer

    Jo Brauer

    İhtiyacı olan her şeyi tek bir mağazada bulmayı seven moda tutkunu hanımları, mest edecek bir dükkan. Fiyatların çok aşırıya kaçmadığı mağazada, tarzı olan kıyafet ve aksesuarlar bulabilirsiniz.

    devamı için tıklayın
  • Flea market Kanzlei

    Flea market Kanzlei

    Genellikle gençlerin tercih ettikleri bu bit pazarında, hem ürünler, hem de satıcılar oldukça seviliyor. Kahvenizi yudumlayacağınız mekanların da bulunduğu pazarda, belki de yıllardır hayalini kurduğunuz o vintage şapkayı bulabilirsiniz.

    devamı için tıklayın
  • Cabaret Voltaire

    Cabaret Voltaire

    Old Town’da konumlanan, Dadaizm’in doğduğu yer olarak bilinen mekan, öncelikli olarak atmosferi, sonrasında kokteylleri ve uygun fiyatlarıyla ziyaretçilerini memnun ediyor.

    devamı için tıklayın
  • BarMünster

    BarMünster

    Kibar çalışanları, klas atmosferi, arkadan hafif hafif gelen jazz müziğiyle zaman geçirmekten keyif alabileceğiniz bir mekan. Yerel fıçı biraları denemek isterseniz, burası doğru adres olacaktır.

    devamı için tıklayın

Zürih için vize gerekir mi? Zürih'e vize nasıl alınır?


Schengen vizesi gereklidir. Konsolosluk sayfasında istenen evrakları eksiksiz hazırlayarak, seyahat gününden en az 25 gün önce vize başvurusunda bulunmanız gerekir.

Zürih'te havaalanının kent merkezine uzaklığı nedir?


Havalimanının şehir merkezine uzaklığı 10 km’dir.  Tren, otobüs ve taksi ulaşım seçenekleri arasındadır.

Zürih'in Türkiye ile saat farkı ne kadardır?


Kış saati uygulamasında Zürih yerel saati Türkiye saatinden 2 saat, yaz saati uygulamasında ise; 1 saat geridedir.

Zürih'te hava durumu ve iklim nasıldır?


Zürih, karasal ve Atlantik iklimin hüküm sürdüğü bir şehir. Atlantik ikliminin etkileri, çok daha soğuk ve kurak olması gereken şehrin havasını yumuşatır. Kışlar her ne kadar soğuk geçse de, bahar ayları ılıman, yaz ayları sıcak ama yağışlı geçer. En düşük sıcaklıklar, ocak ayında ölçülür. Mart ayıyla birlikte yükselmeye başlayan sıcaklıklarla, yağışlar da başlar. Temmuz ise, yılın en sıcak ve nemli ayıdır.

Zürih'te kullanılan para birimi nedir?


Geçerli olan para birimi, İsviçre Frankı’dır. Kısaca CHF olarak yazılır. 1 CHF = 3.7 TL’dir

Zürih'te genel olarak fiyatlar nasıldır?


İsviçre’nin geneli gibi Zürih de, oldukça pahalı bir şehir. Otellerden yeme içmeye kadar, her şey ortalamanın çok üzerinde. Eğer havalimanından taksi ile şehir merkezine gelmek isterseniz 65 CHF, tren ile 6.6 CHF ödemeniz gerekecektir. Müze giriş bedelleri, 10-22 CHF arasında değişiyor. Tabii; öğrenci indirimleri mevcut. Uygun fiyatlı bir restoranda kahvaltı,  6-10 CHF; öğle yemeği 8-15 CHF; akşam yemeği ise, 17-25 CHF arasında değişir.  Biraz daha ortalama bir restoranda yemek yemek isterseniz, 2 kişi için 100 CHF’yi gözden çıkarmanız gerekecektir. Lüks bir restoran için ise, ne yazık ki üst sınır vermek imkansız, tamamen sizin bonkörlük sınırlarınıza kalmış.

Zürih'te restoran & mağazalar kaça kadar açıktır?


Şehir merkezinde, pazartesiden cumaya 09.00-19.00/20.00 arası açık kalan mağazalar, Cumartesi günleri saat 17.00-18.00 civarı kapanırlar. Şehir merkezi dışında, bu saatler daha erken olabilir. Pazar günleri ise, bütün mağazalar kapalıdır.
Restoranlar genellikle, öğle yemeği için 11.30-14.00 arası, akşam yemeği için 17.00-00.00 arası hizmet verirler. Şık restoran konseptinin dışındaki mekanlar, gün boyu kesintisiz servis vermeye devam ederler. Pazar günleri, sabah saatlerinde kapalı olan mekanların bir kısmı öğleden sonra açılır, bir kısmı ise gün boyu kapalı kalır.

Zürih'in tehlikeli bölgeleri nerelerdir?


Şehir merkezinde, herhangi bir tehlikeye maruz kalmazsınız. Ancak; şehir merkezinin dışında 4. ve 5. bölgeler pek iyi şöhretli değillerdir. Özellikle konaklamak için bu bölgeleri tercih ederseniz, kapkaç ve hırsızlık ihtimaline karşı temkinli olmanızı öneririz.

Zürih'i gezmek için kaç gün gerekir?

Zürih’i gezmek için, 2 gün yeterli olacaktır.

Zürih'te yapılabilecek aktiviteler nelerdir?

Limmat Nehri veya Zürih Gölü üzerinde gerçekleşen tekne turlarına katılarak, hem şehir manzarasının, hem de Alp Dağları’nın nefes kesen manzarasının tadını çıkarabilirsiniz. 380 farklı hayvan türüne ev sahipliği yapan Zürih Hayvanat Bahçesi, çok geniş bir alan üzerine kurulu ve hayvanlara, doğal ortamlarına en yakın yaşama alanını sağlayabilen bir hayvanat bahçesi. Hayvanat bahçesi olmasının yanı sıra, ekosistemi ve nesli tükenen türleri korumak adına, projeler de geliştirmekteler. Bu özel türlerle tanışma şansına erişeceğiniz ziyaret, ailecek hem eğlenip, hem de öğreneceğiniz bir aktivite olacaktır.

Zürih için önemli tarihler nelerdir?

Zürih Festivali: İki senede bir Haziran ayında düzenlenen festival, farklı sanat dallarını bünyesinde barındırır. Şehrin müzeleri, opera ve tiyatro salonları, festival süresince festival etkinliklerine ayrılır. Operalar, tiyatro gösterileri, sergiler, konserler, atölyeler ve okumalar düzenlenir.
Züri Fäscht: İsviçre’nin en büyük festivali olarak bilinen “Şehir Festivali”, üç senede bir, temmuz ayının ilk hafta sonu gerçekleşir. Limmat Nehri’nin sokakları 2 milyondan fazla ziyaretçiyi ağırlar. Büyük bir şehir partisine dönüşen festivalde, eğlence parkı kurulur, muhteşem şovlar sergilenir ve havai fişek şovları bütün şehri aydınlatır. Müzik, yemek ve eğlenceyle dolup taşan şehir, bir sonraki 3. seneyi iple çeker.
St. Alban's Festivali: Her sene haziran ayının sonunda gerçekleşen festival, Avrupa’daki en büyük şehir festivallerindendir. Zürih’e komşu bir şehir olan Winterthur’da düzenlenen festival, 100’den fazla işletmenin dayanışmasıyla gerçekleşir. Yerel grupların sahne aldığı, sokak şovlarının düzenlendiği, leziz yemeklerin yendiği ve bol içkinin içildiği bir halk festivalidir.
Street Parade: Ağustos ayında gerçekleşen festival, dünyanın en büyük tekno sokak partisi gibidir. Zürih Gölü çevresinde gerçekleşen festivalde, 7 farklı sahnede, yüzlerce farklı DJ performansı sergilenir.

Zürih’e gitmeden önce bilmeniz gereken 10 şey:

1. İsviçre’nin en büyük şehri olmasına karşın, Zürih oldukça küçük bir şehirdir.
2. Şehrin genelinde Almanca konuşuluyor olsa da, hemen hemen herkes İngilizce konuşabiliyor.
3. Dakik olmak Zürih halkı için bir hayat tarzı. Eğer otobüs saati 10:07 ise, gerçekten 10:07’de kalkar.
4. Fondü, en az 2 kişi tarafından paylaşılan bir İsviçre klasiğidir. Çatallara batırılan ekmeklerin, ortadaki erimiş peynire batırılmasıyla yenilen yemekte püf nokta; çatalın dudak veya dilinize değmemesidir.
5. Pazar günü, gerçekten Pazar günü gibidir. Tren istasyonu dışında, hiçbir yerde açık dükkan bulamazsınız.
6. Hemen hemen her yerde kredi kartı geçer; ama halk genellikle nakit sever. Elinizde bozuk paranız yoksa bile dert etmeyin, seve seve bozarlar.
7. Öğle yemeği 12’de başlar ve 13.30’dan sonra bazı restoranlarda sıcak yemek bulmak imkansız hale gelebilir.
8. Restoranlarda, tip hesaba %15 olarak yansıtılır. Ekstradan bırakmanıza gerek yoktur.
9. Çikolata, peynir, saat ve İsviçre çakısı, hem kendinize, hem de sevdiklerinize alabileceğiniz Zürih klasiklerindendir.
10. Hangi mevsimde giderseniz gidin, valizinize bir şemsiye atmayı ihmal etmeyin.